to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:38 | 29.07.2021

Πολιτική

Τοποθέτηση της Σ. Αναγνωστοπούλου για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Αφού λοιπόν θα συνεχίσει να λειτουργεί ο παιδικός σταθμός και το Ταμείο, τι θα γίνουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι σε αναστολή ευρισκόμενοι; Και επιμένω –πρέπει να το ακούσουν οι βουλευτές της ΝΔ- πρώτη φορά έχουμε στο Δημόσιο απολύσεις εργαζόμενων.


Τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στην Ολομέλεια της Βουλής επί της κατατεθείσας τροπολογίας του ΥΠΠΟΑ που αφορά ρυθμίσεις για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Αναλυτικά η τοποθέτηση:

«Κ. Υφυπουργέ, σε μία τέτοια τροπολογία η οποία έρχεται όπως πάντα τελευταία στιγμή και λίγο πριν κλείσει η Βουλή, θα έπρεπε να έρθει η ίδια η κ. Υπουργός για να μας απαντήσει σε μερικά πράγματα που αφορούν τα έργα και τις ημέρες της, σε σχέση με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και ειδικά τον παιδικό σταθμό. Στις 15/6 η κ. Υπουργός –για λόγους προφανώς επικοινωνιακούς- επειδή οι απολυμένοι του Ταμείου, οι απολυμένοι του Δημοσίου για πρώτη φορά είχαν δει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έβγαλε ανακοίνωση ότι παρατείνεται η εκκαθάριση του Ταμείου μέχρι 31/8/2021 λόγω covid. Προφανώς ήταν για να θολώσει τα νερά, ότι θα απολυθούν και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι και θα γίνουν  μετά τα δέοντα. Τώρα επειδή βέβαια άλλες είναι οι προθέσεις, έρχεται τροπολογία για νέα παράταση της εκκαθάρισης για έναν χρόνο.

Πρώτον, σας ρωτώ: αφού λοιπόν θα συνεχίσει να λειτουργεί ο παιδικός σταθμός και το Ταμείο, τι θα γίνουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι σε αναστολή ευρισκόμενοι; Και επιμένω –πρέπει να το ακούσουν οι βουλευτές της ΝΔ- πρώτη φορά έχουμε στο Δημόσιο απολύσεις εργαζόμενων. Δεύτερον, καταθέτουμε τροπολογία η οποία αφορά συμπλήρωση του άρθρου 7 του ν. 4598/2019, το οποίο έχουν ψηφίσει και οι βουλευτές της ΝΔ -και μάλιστα η τότε αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ κ. Όλγα Κεφαλογιάννη είχε δηλώσει πως θα κάνουμε οτιδήποτε για την προστασία των εργαζόμενων.

Τι προέβλεπε ο νόμος ο οποίος δεν έχει ακυρωθεί; Το άρθρο αυτό προέβλεπε λοιπόν ότι οι εργαζόμενοι του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και του παιδικού σταθμού – ο παιδικός σταθμός συστήνεται μέσα στο ίδιο  υπουργείο- μεταφέρονται ως υπάλληλοι του υπουργείου σε προσωποπαγείς θέσεις, πράγμα το οποίο ενέκρινε ο ΑΣΕΠ. Η υπουργός μετά δεν ακύρωσε ποτέ το νόμο, δεν τον εφάρμοσε ποτέ και προχώρησε σε απολύσεις.

Ζητάμε λοιπόν με την τροπολογία που καταθέτουμε εμείς, να προστεθεί στο άρθρο 7 του ν. 4598/2019 ότι μέσα σε εύλογο διάστημα και μέχρι 31/8 πρέπει να γίνει η απαραίτητη διαδικασία που προβλέπει ο ΑΣΕΠ, για να περάσουν οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ και από την άλλη μεριά όσο διαρκεί η διαδικασία αυτή, να επανέλθουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους και οι απολυμένοι, ως μη γενόμενες οι απολύσεις και οι αναστολές εργασίας.

Κ. Γιατρομανωλάκη, για να μην βάλετε και εσείς τον εαυτό σας σε αυτή τη θέση, την υπογραφή απολύσεων, πρέπει σήμερα να πάρετε θέση αυτοτελώς αφού εσείς επιφορτιστήκατε με αυτό το καθήκον, να έρθετε εδώ για να παίξει η υπουργός ακόμα μία φορά ένα παιχνίδι, το οποίο που θα οδηγήσει; Στις απολύσεις εργαζομένων για πρώτη φορά στο Δημόσιο. Δεχτείτε την τροπολογία μας, αυτή καλούμαστε να ψηφίσουμε και όχι την τροπολογία που φέρατε και η οποία δεν προβλέπει τίποτα για απολυμένους και σε αναστολή εργαζόμενους.

Δεν μπορείτε κ. Γιατρομανωλάκη να επικαλείστε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους –όπως σας έχουν πει να κάνετε οι σύμβουλοι της υπουργού- επειδή ακριβώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί, δεν αποφασίζει. Ένας νόμος ψηφίζεται από το ελληνικό κοινοβούλιο και σε αυτό το κοινοβούλιο δύο φορές οι κοινοβουλευτικές ομάδες και η ΝΔ –την οποία η υπουργός δεν υπολογίζει- αποφάσισαν και ψήφισαν. Και ένας νόμος βάση του Συντάγματος δεν εφαρμόζεται μόνο όταν ακυρωθεί. Εδώ μιλάμε για τους εργαζόμενους. Μας φέρνετε μία τροπολογία, εμείς καταθέτουμε μία άλλη. Στη δική σας δεν προβλέπεται τίποτα για τους απολυμένους και σε αναστολή εργαζόμενους για πρώτη φορά στο Δημόσιο. Εσείς έρχεστε εδώ για να παρουσιάσετε την τροπολογία, χωρίς να έχετε την δυνατότητα να νομοθετείτε ο ίδιος. Μην μου λέτε να κάνω κοινοβουλευτικό έλεγχο όταν θα έχει κριθεί η τύχη τόσων ανθρώπων. Ο παιδικός σταθμός είναι αυτοτελής οργανισμός όχι ένωση προσώπων. Δεν σας τα έχουν πει καλά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)