to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 20.09.2019

Πολιτική

Τοποθέτηση ημετέρων: Η Λίνα Μενδώνη παίζει παιχνίδια με τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

H υπ. Πολιτισμού επαναφέρει πλαγίως, σε θέση-κλειδί για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, την Ειρήνη Σταματούδη, που είχε εξαναγκαστεί ουσιαστικά σε παραίτηση από τη θέση της διευθύντριας του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας επειδή είχε δεχτεί δωρεά ύψους 120.000 ευρώ προς τον ΟΠΙ από την αμαρτωλή ΑΕΠΙ, την οποία όφειλε να ελέγχει. Αυτή η επιλογή για τη θέση του προέδρου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, τονίζει ο Π. Σκουρολιάκος


Με μια κίνηση που παρακάμπτει διά της πλαγίας οδού τις νομοθετικές προβλέψεις στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τοποθετεί σε θέση κλειδί- αυτή της προέδρου μιας νέας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η οποία θα είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα - την πρώην διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ειρήνη Σταματούδη.

Η Ειρήνη Σταματούδη ωστόσο, είχε εξαναγκαστεί ουσιαστικά σε παραίτηση μόλις ένα χρόνο πριν, δεδομένου ότι τα μέλη του Δ.Σ του οργανισμού είχαν εισηγηθεί την αποπομπή της μετά την αποκάλυψη του «Έθνους» πως είχε δεχτεί δωρεά ύψους 120.000 ευρώ από την αμαρτωλή ΑΕΠΙ, την οποία όφειλε να ελέγχει! (αναλυτικότερα παρακάτω).

Π. Σκουρολιάκος: Αποκατάσταση της παλιάς στρατιάς ημετέρων - Σκάνδαλο που βαραίνει τους ώμους της υπ. Πολιτισμού

Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, με το που έγινε γνωστή η δημιουργία αυτής της «νομοπαρασκευαστικής επιτροπής» και η τοποθέτηση της Ειρ. Σταματούδη στη θέση του προέδρου της, με σχετική ανακοίνωσή του εξηγεί τι έχει συμβεί και γιατί συνιστά «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους»:

«Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή συγκρότησε με απόφασή της, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η σύστασή της Επιτροπής έγινε χάρη στις διατάξεις του ν. 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος, ο όποιος, αντί για την προαγωγή της διαφάνειας, χρησιμοποιείται από την κ. Υπουργό για την προαγωγή της διαπλοκής.

Και εξηγούμε:

Από τη σύσταση του το 1993, κύρια αρμοδιότητα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) σύμφωνα με το άρθρο 69 του ν. 2121/1993 είναι «η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων». Ουδέποτε κατά το παρελθόν για την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, όπως την 2014/66/Ε, συστάθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή αλλά οι σχετικές εργασίες έγιναν από τον ΟΠΙ. Με την απόφασή της για τη σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, στην οποία ανατίθεται το σύνολο της ενσωμάτωσης των εκκρεμών οδηγιών αλλά και η ρύθμιση ζητημάτων της ισχύουσας νομοθεσίας, η κ. Υπουργός παρακάμπτει τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΙ όσο και την Διευθύντριά του αναθέτοντας τις αρμοδιότητές του σε πρόσωπα της αρεσκείας της. Μάλιστα δίνεται το δικαίωμα χρησιμοποίησης των δομών και του προσωπικού του ΟΠΙ σε πρόσωπα εκτός αυτού.


Η επιλογή του προσώπου της κ. Ειρήνης Σταματούδη για την θέση του προέδρου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, το οποίο βαραίνει τους ώμους της κ. Υπουργού. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σταματούδη παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την θέση της Διευθύντριας του ΟΠΙ, μετά την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, η οποία ζητούσε την αποπομπή της. Βασική αιτία της αρνητικής εισήγησης ήταν η αποκάλυψη ("Έθνος της Κυριακής", 5/8/2018), ότι ο ΟΠΙ είχε δεχτεί δωρεά ύψους 120.000 ευρώ από την ΑΕΠΙ, την οποία υποτίθεται πως όφειλε να ελέγχει.
Είναι πλέον φανερό ότι η κ. Μενδώνη έχει σχέδιο για τον Πολιτισμό και μάλιστα πολύ συγκεκριμένο: την πλήρη αποκατάσταση όλης της παλιάς στρατιάς "ημετέρων", ανεξαρτήτως προτέρου βίου. Όπου δε αδυνατεί να το κάνει νομότυπα το κάνει "δια της πλαγίας" προκειμένου να επιτύχει το στόχο της».

«Το κόστος της παλιάς -με νέο πρόσωπο- διαπλοκής ποιος θα το αναλάβει;», καταλήγει η ανακοίνωση του Π. Σκουρολιάκου

To ιστορικό της υπόθεσης

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», έναν χρόνο μετά την παραίτησή της από την θέση της διευθύντριας του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), μια παραίτηση στην οποία, ουσιαστικά, εξαναγκάστηκε δεδομένου ότι τα μέλη του Δ.Σ του οργανισμού είχαν εισηγηθεί την αποπομπή της μετά την αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» πως είχε δεχτεί δωρεά ύψους 120.000 ευρώ από την αμαρτωλή ΑΕΠΙ, την οποία όφειλε να ελέγχει, η Ειρήνη Σταματούδη, επανέρχεται δριμύτερη.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της νέας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η οποία θα είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, την διαχείρισή τους στην ψηφιακή ενιαία αγορά ενώ, παράλληλα, θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις δομές και το προσωπικό του ΟΠΙ σύμφωνα με τις ανάγκες της. Η εν λόγω επιτροπή θα λειτουργεί αμισθί και οι εργασίες της θα διαρκέσουν μέχρι τις 30-6-2020.  Με λίγα λόγια η κ. Σταματούδη επιστρέφει στον ΟΠΙ και μάλιστα με ενισχυμένες αρμοδιότητες!

Η είδηση αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία τόσο στους κόλπους του ΟΠΙ όσο και στους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι ενωμένοι πλέον, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κι έπειτα από την αποκάλυψη του τεράστιου οικονομικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, ίδρυσαν την «ΕΔΕΜ», το νέο αυτοδιαχειριζόμενο Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.

Είχε ταχθεί κατά της δημιουργίας της ΕΥΕΔ

Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε πως η κ. Σταματούδη είχε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της δημιουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) η οποία ιδρύθηκε με νομοθετική ρύθμιση και βασικό στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για την δημιουργία του οργανισμού που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πως είναι δυνατόν η Υπουργός Πολιτισμού, η οποία στην πρώτη της συνάντηση με τους δημοσιογράφους, το καλοκαίρι, είχε δηλώσει πως στηρίζει το έργο της ΕΥΕΔ και την άμεση δημιουργία της ΕΔΕΜ, να επέλεξε, για την συγκεκριμένη θέση ευθύνης, ένα πρόσωπο που είχε αντισταθεί, και μάλιστα σθεναρά, στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου.

Σιωπή από την υπ. Πολιτισμού

Θέσαμε το παραπάνω ερώτημα, συνεχίζει το δημοσίευμα του Έθνους, σε συνεργάτες της κ. Μενδώνη και η απάντηση που λάβαμε είναι πως η υπουργός δεν δύναται να απαντήσει άμεσα καθώς βρίσκεται σε πτήση με προορισμό το εξωτερικό. Αναμένουμε λοιπόν…

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr πάντως τα μέλη του Δ.Σ του ΟΠΙ έχουν ήδη συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρνητική εισήγηση που είχαν κάνει πέρσι σχετικά με την κ. Σταματούδη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)