to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 03.07.2012

Κοινωνία

Τόνοι κηπευτικών μοιράστηκαν δωρεάν στους ρεθυμνιώτες

Συνολικά 8 τόνοι κηπευτικών μοιράστηκαν το προηγούμενο Σάββατο στους κατοίκους του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της Γιορτής Αλληλεγγύης που διοργανώθηκε στην πλατεία Μικρασιατών από την Ανοιχτή Συνέλευση Ρεθύμνου.



Παραγωγός από την Ιεράπετρα προτίμησε να φέρει τα προϊόντα του (ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες) στο Ρέθυμνο  και να τα διαθέσει στον κόσμο δωρεάν, σε μια κίνηση αλληλεγγύης και ταυτόχρονα προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρει στους πολίτες ένα μήνυμα αγανάκτησης για το γεγονός ότι οι παραγωγοί πλέον προτιμούν να πετάξουν τα προϊόντα τους παρά να τα πουλήσουν στις εξευτελιστικές τιμές που υπάρχουν στην αγορά.

Για το θέμα αυτό μάλιστα, την κυριαρχία των μεσαζόντων και των μεγάλων πολυεθνικών στην αγορά και την έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία για τη στήριξη των παραγωγών έγινε μια συζήτηση στην πλατεία και έπειτα ξεκίνησε η διάθεση των προϊόντων. Δεκάδες ρεθυμνιώτες και μετανάστες πέρασαν από την πλατεία και πήραν λαχανικά, κάτι που δείχνει ότι η κρίση έχει αρχίσει πλέον και κάνει πραγματικά αισθητή την εμφάνισή της και στο Ρέθυμνο.

Ωστόσο η κίνηση αυτή δεν ήταν μια πράξη φιλανθρωπίας ή ελεημοσύνης, αλλά αλληλεγγύης που ήδη έχει αρχίσει να «χτίζεται» στις κοινωνίες.

«Η αληθινή αλληλεγγύη δείχνεται από αυτούς που ούτε λένε ποιοι είναι, ούτε εξυπηρετούν κάποιον ιδιοτελή σκοπό... Η πράξη του παραγωγού είναι μια πράξη ενός ανθρώπου που προτίμησε να διαθέσει τα προϊόντα του δωρεάν, παρά να του τα αγοράσουν για ψίχουλα τα αρπακτικά που λέγονται μεσάζοντες. Είναι πράξη ενός ανθρώπου που είδε τους κόπους του να αποτελούν προϊόν κερδοσκοπίας από τους μεσάζοντες οι οποίοι ενώ το αγοράζουν σε εξευτελιστική τιμή από τον ίδιο, έπειτα το μεταπωλούν σε εμάς τους καταναλωτές 3 – 5 φορές πάνω. Είναι η αντίδραση ενός ανθρώπου ο οποίος δεν ξέρει αν αύριο θα είναι σε θέση να ξαναφυτέψει, ειδικά όταν το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται.

Η αληθινή αλληλεγγύη δεν κοιτάει ούτε έθνος, ούτε θρησκεία, ούτε φυλή, αλλά ξεπερνά τους τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ ντόπιων και μεταναστών.

Την κοινωνία που θέλουμε, την κοινωνία της χειραφέτησης και της αλληλεγγύης εμείς πρέπει να τη χτίσουμε. Όχι κάποιοι άλλοι, εμείς!», επισημαίνει η ανοιχτή συνέλευση.


Πηγή: goodnet.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)