to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 08.12.2016

Πολιτική

Διεύρυνση της συνεργασίας τους αποφάσισαν οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ: Μηνύματα για ενεργειακό και σταθερότητα στην περιοχή

Μια ιδιαίτερη πτυχή της τριμερούς συνεργασίας είναι το ενεργειακό, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να κάνει λόγο για «κοινά συμφέροντα» και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο θέμα, πυλώνα της διμερούς συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου.


Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας αναμένεται να υπογράψουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Βενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο τέλος του γεύματος εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, τόσο στην τριμερή συνάντηση όσο και στις διμερείς που προηγήθηκαν, διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στη συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός, το εμπόριο και η υγεία.

 Όλες οι συναντήσεις γίνονται σε πάρα πολύ καλό κλίμα, το οποίο φάνηκε και στην κοινή εμφάνισή τους για τις δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων και των υπουργών που τους πλαισίωναν. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι με το που κάθισαν και οι τρεις στο τραπέζι και άρχισαν να υπογράφουν την κοινή δήλωση, αναποδογύρισε ένα ποτήρι και χύθηκε το νερό. "Γούρι" φώναξαν οι Έλληνες και οι Κύπριοι, "ευλογία" είπε ο Νετανιάχου και χαμογέλασαν απάντες.Ο κ. Αναστασιάδης αποκαλούσε τον Νετανιάχου με το χαϊδευτικό του ονόματός του, "Μπίμπι" και οι τρεις τους μιλούσαν ο ένας στον άλλο στον ενικό.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρήκε πάρα πολύ καλή την ιδέα του Ισραηλινού πρωθυπουργού να συγκροτηθεί μια περιφερειακή δύναμη, η οποία θα συνδράμει σε γεγονότα πολιτικής προστασίας ή φυσικών καταστροφών και ζήτησε να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων χωρών πέραν των τριών. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στις περιπτώσεις συνεργασίας που υπήρξαν στον τομέα της πυρόσβεσης. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το καλοκαίρι ελληνικά και ισραηλινά πυροσβεστικά συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Κύπρο, ακολούθως ελληνικά και κυπριακά πυροσβεστικά συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών που ξέσπασαν πρόσφατα στο Ισραήλ και μάλιστα κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ειδική αναφορά έκανε και ο κ. Νετανιάχου στο θέμα, ενώ όταν ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι χαρούμενος για το γεγονός ότι ελληνικά πυροσβεστικά βοήθησαν στο να σωθεί η Χάιφα, ξέσπασαν χειροκροτήματα.

Παραδοσιακά, οι τρεις έδωσαν τα χέρια κατά την είσοδό τους στην αίθουσα για τις δηλώσεις και πόζαραν για τις ανάγκες των φωτορεπόρτερ και των τηλεοπτικών συνεργείων.

Άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της στενής συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου -Ισραήλ, έγινε σήμερα

Αυτό προκύπτει τόσο από τις συμφωνίες που υπογράφονται σήμερα, όσο όμως και τις δηλώσεις, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πρέπει να επισημανθεί, των κ. Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Μια συνεργασία που θα συνεχισθεί με την 3η τριμερή συνάντηση Κορυφής, επί ελληνικού εδάφους τη φορά αυτή, σε μια πόλη με ιδιαίτερο συμβολισμό: τη Θεσσαλονίκη.

Οι τρεις χώρες αποφάσισαν και συγκροτούν διακρατικό κέντρο συνεργασίας Πολιτικής Προστασίας: μια συνεργασία που άτυπα, αλλά ουσιαστικά, είχε ήδη ξεκινήσει με την αποστολή πυροσβεστών στην Κύπρο και το Ισραήλ. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την περηφάνια του για τους Έλληνες πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών, χάρη στις ενέργειες των οποίων διασώθηκε η πόλη της Χάιφα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Μια ιδιαίτερη πτυχή της τριμερούς συνεργασίας είναι το ενεργειακό, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να κάνει λόγο για «κοινά συμφέροντα» και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο θέμα, πυλώνα της διμερούς συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου. Οι μεσογειακοί υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνουν καταλύτης σταθερότητας στην περιοχή, πρόσθεσε εξάλλου, με έμφαση, ο Ν. Αναστασιάδης. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας περιέγραψε το στόχο της κυβέρνησής του, να γίνει η χώρα μας διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου. Η συνεργασία όμως θα αφορά πάντως πολλούς ακόμη τομείς, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, έρευνα και τεχνολογία κ.α.

Οι κ. Αναστασιάδης και Τσίπρας αναφέρθηκαν επίσης στο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής, θέτοντας -και οι δύο ηγέτες- δύο αναγκαίους όρους: ασφάλεια για τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ, δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται στις τραγικές, ακόμη και τώρα, εξελίξεις στη Συρία, με την επισήμανση ότι το τελευταίο που χρειάζεται την ώρα αυτή, είναι επιθετικές φωνές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιέγραψε εξάλλου τα αναγκαία συστατικά της λύσης του Κυπριακού, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη.

Εν κατακλείδι, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε για «πραγματική, αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών μας» και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας, «καλώς ορίσατε φίλοι μου». Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η συνεργασία υπερβαίνει των όποιων πολιτικών διακηρύξεων και ενέχει μέγιστη στρατηγική σημασία. Ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, είπε πως η τριμερής είναι μια στρατηγική επιλογή. Όμως, συμπλήρωσε, η συνεργασία θα διέπεται από ειλικρίνεια, συνεπώς «και σε αυτά που διαφωνούμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.



 

Βιώσιμες και αξιόπιστες συνομιλίες στο Μεσανατολικό, με παλαιστινιακό κράτος και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, ζήτησε ο πρωθυπουργός 

Είναι επιτακτική η ανάγκη να αρχίσουν ξανά βιώσιμες και αξιόπιστες συνομιλίες στο Μεσανατολικό ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών του κράτους του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Στη δήλωση που έκανε στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου και του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Μεσανατολικό και σημείωσε: "Είναι επιτακτική ανάγκη η επανέναρξη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης, το αναφαίρετο δικαίωμα δηλαδή των πολιτών του κράτους του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος".

Ως προς το Κυπριακό, επισήμανε: "Σε αυτό το περιβάλλον καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω και δημόσια την υποστήριξή μου στις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στη Συρία και υπογράμμισε: "Οι εξελίξεις στη Συρία εξακολουθούν να είναι τραγικές. Το κλίμα ασφάλειας στην περιοχή εξακολουθεί να επιδεινώνεται και το τελευταίο βέβαια που χρειαζόμαστε είναι οι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα ή αποτρέπουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης επί τη βάση του αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας".

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, ο πρωθυπουργός είπε: "Οι επιθέσεις στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική επιβεβαιώνουν ότι η τρομοκρατία αποτελεί μείζονα παγκόσμια απειλή. Η αντιμετώπισή της απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και ενισχυμένη συνεργασία από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας".

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διατύπωσε τη θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η λύση, είπε, δεν πρέπει να περιλαμβάνει στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις ασφάλειας ή παρεμβατικότητας.

Και και ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο Μεσανατολικό που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ισραηλινών αλλά και το κράτος των Παλαιστινίων.

Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα

ΝΕΤΑΝΑΧΙΟΥ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τους εκλεκτούς φίλους, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αλέξη, τον Νίκο. Καλώς ήλθατε, για ακόμη μία φορά, στην Ιερουσαλήμ και εμείς επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις συναντήσεις την επόμενη χρονιά στην Θεσσαλονίκη.

Είναι μία συνάντηση η οποία καταδεικνύει την πραγματική φιλία, τις κοινές μας αξίες, τις αξίες μεταξύ των δημοκρατιών μας. Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πριν από κάποια χρόνια ότι έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε μέσω της συνεργασίας και ακριβώς αυτό πράττουμε.

Σήμερα υπογράψαμε μία νέα συμφωνία, αλλά τούτο το κάνουμε όλα τα χρόνια. Διαχρονικά, λοιπόν, εμείς διατρανώνουμε αυτή τη συνεργασία και αυτό αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα. Έχουμε μεγάλες πυρκαγιές εδώ στο Ισραήλ. Αντιμετωπίσαμε απειλές, ακόμη και για τη Χάιφα και αμέσως δεχθήκαμε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι Έλληνες ήταν εδώ για να μας βοηθήσουν και κατάφεραν να απαλείψουν τον κίνδυνο στη Χάιφα. Ήταν πολύτιμη βοήθεια και από τους δυο σας. Την εκτιμώ βαθύτατα. Εμείς, αντιστοίχως, όταν είχατε πυρκαγιές στην Κύπρο στείλαμε βοήθεια. Αυτό αποτελεί ένα συμπαγές παράδειγμα για το πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία και πώς σώζει ζωές.

Πάμε όμως και ένα βήμα παραπέρα, διότι συζητήσαμε μόλις τη διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών. Θα έχουμε ένα κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων, που δεν θα έχει να κάνει μόνο με τις τρεις χώρες μας, αλλά και με παραπάνω χώρες. Θα έχουμε, λοιπόν, ένα σχέδιο κοινό αυτών των δυνάμεων. Θα συμπεριλαμβάνει πυροσβέστες και διασωστικά συνεργεία για την αντιμετώπιση σεισμών και πλημμυρών. Νομίζω ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική ιδέα και πρέπει να προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί η συνεργασία μας σε υψηλότατο επίπεδο.

Επιπλέον, εμείς έχουμε να κάνουμε με την οικονομία, καθώς και με την έρευνα και την ανάπτυξη. Επίσης θα ασχοληθούμε με την ενέργεια, διότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πεδίο. Επιπροσθέτως, έχουμε κοινά συμφέροντα στο επίπεδο του φυσικού αερίου. Εμείς θέλουμε να εξερευνήσουμε την ανάπτυξη αυτών των οικοπέδων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και είναι κάτι το οποίο πραγματικά μας απασχολεί πολύ.

Έχουμε τουρισμό επίσης και ξέρετε ότι πολλοί ισραηλινοί τουρίστες πηγαίνουν στην Κύπρο και την Ελλάδα, περισσότεροι από τους Έλληνες και τους Κύπριους που έρχονται στο Ισραήλ. Ωστόσο, εμείς θέλουμε κάθε μορφής συνεργασία μεταξύ των κρατών μας. Νομίζω ότι έχουμε ένα γόνιμο έδαφος ανάπτυξης αυτής της συνεργασίας και αυτές οι συναντήσεις μας επιτρέπουν να βρίσκουμε νέους τρόπους συνεργασίας. Πιστεύω ότι υπάρχει εδώ μία πραγματική, μία αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών μας.

Σε αυτό το κοινό πνεύμα σας καλωσορίζω εδώ στην Ιερουσαλήμ. Και θα ήθελα να πω και κάτι στα εβραϊκά για το ισραηλινό κοινό: Πιστεύω ότι ένα από τα σημεία, τα οποία άλλαξαν, είναι η εκτίμηση τόσων ανθρώπων και η πεποίθησή μας ότι έχουμε έναν κοινό παρονομαστή: Τον πολιτισμό μας, τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα ιδεώδη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία, ευημερία, ασφάλεια.

Και εγώ καλωσορίζω αυτή την ευκαιρία, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πάνω στη βάση αυτών των κοινών αξιών και συμφερόντων με εσάς εδώ στην Ιερουσαλήμ. Καλώς ήλθατε φίλοι μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας ξαναβλέπω εδώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Φίλε Μπέντζαμιν, φίλε Αλέξη, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε να εκφράσω πρωτίστως τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον αγαπητό μου φίλο Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη θερμή φιλοξενία στην Ιερουσαλήμ. Η συνεργασία μας, όπως είναι γνωστό, υπερβαίνει των όποιων πολιτικών διακηρύξεων. Τον περασμένο Ιούνιο Ισραηλινοί και Έλληνες πυροσβέστες βρίσκονταν στην Κύπρο συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ορεινή περιοχή της Σολέας. Μόλις πριν δύο εβδομάδες Κύπριοι και Έλληνες πυροσβέστες βρίσκονταν ακριβώς εδώ, μαζί με τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους, αγωνιζόμενοι μαζί πάνω από τους λόφους της Ιερουσαλήμ για την κατάσβεση των πυρκαγιών που έπληξαν το Ισραήλ.

Αυτά τα δύο παραδείγματα αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη και όχι μόνο βεβαίως αυτά, αλλά αυτά και μόνο, αποδεικνύουν την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

Με την κοινή μας διακήρυξη στέλνουμε ένα σθεναρό αλλά και καθαρό μήνυμα για το γεγονός ότι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα στέκονται μαζί στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών καθώς και άλλων προκλήσεων που αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση-εισήγηση του φίλου Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη συγκρότηση μιας πολυεθνικής περιφερειακής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και όχι μόνο.

Φίλες και φίλοι, είμαι πεπεισμένος ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ των χωρών μας ενέχει μεγίστη στρατηγική αξία για την ευρύτερη περιοχή. Η υιοθέτηση της διακήρυξης της Ιερουσαλήμ που θα ακολουθήσει, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την πολυεπίπεδη τριμερή εταιρική σχέση, η οποία έχει ως στόχο και όραμα την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θεωρώ εξόχως σημαντικό ότι σήμερα διευρύνουμε τον διάλογό μας και θεσμοθετούμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στους βασικούς τομείς της ενέργειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του τουρισμού, της υγείας, της έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και στον κρίσιμο τομέα της έρευνας και καινοτομίας.

Παράλληλα, τα θέματα περιβάλλοντος αποτελούν τομείς ιδιαίτερης σημασίας στους οποίους πετύχαμε να καθοριστούν συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της διαχείρισης υδάτων, στην κλιματική αλλαγή, στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης καθώς και σε σωρεία αγροτικών τομέων.


 

Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου

Οι δύο άνδρες εξέτασαν την πορεία της διμερούς συνεργασίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προτείνει στον Β. Νετανιάχου να γίνει στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει πολύ στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη λόγω και της παρουσίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας (σ.σ. μια κοινότητα που δέχθηκε μεγάλο «χτύπημα» κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς 50.000 μέλη της χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης) και θεωρείται «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

Στη διμερή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και στον αγροδιατροφικό τομέα.

"Αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και πρόσθεσε: "Είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή".

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, όπου τους ξενάγησε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, η οποία τους ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται και τους έδειξε και τα εργαστήρια συντήρησης που λειτουργούν στον Πανάγιο Τάφο.

Η κ. Μοροπούλου τους εξήγησε ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι και χρησιμοποιείται ως υλικό το τιτάνιο, ενώ ο κ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι, πέραν των άλλων, όπως είπε και ο ίδιος, είναι και μηχανικός.

Σημειώνουμε ότι η κ. Μοροπούλου ήταν καθηγήτρια του κ. Τσίπρα, όταν ο πρωθυπουργός σπούδαζε στο ΕΜΠ και τους συνδέει μια προσωπική σχέση από τότε.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και από εκεί πήγε με τα πόδια ως το Πατριάρχειο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης και η κ. Μοροπούλου και όλοι μαζί, με πομπή, όπως προβλέπει το σχετικό τελετουργικό, κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο. Εκεί υπήρχαν και αρκετοί προσκυνητές και τουρίστες από διάφορες χώρες, οι οποίοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν την επίσκεψη και να φωτογραφίσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)