to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:41 | 21.03.2019

πηγή: The Fact

Πολιτισμός

Τον φάκελο «Ελληνικός Εμφύλιος 1946-1949» ανοίγουν οι «Ιστορικοί Περίπατοι» (βίντεο)

Μετά τα Δεκεμβριανά, την Μακρόνησο, την Κατοχή και την Αντίσταση ,για να απαριθμήσουμε μερικά μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα αλλά και «δύσκολα» επεισόδια, η εκπομπή καταπιάνεται με μια από τις πιο τραγικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.


Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, η εκπομπή που επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της, ταξιδεύει στον Γράμμο και τις Πρέσπες και επιχειρεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι ήταν ο εμφύλιος πόλεμος. Ποια ήταν η κοινωνική του διάσταση και πώς θα επουλωθεί το τραύμα που άφησε πίσω του.

Μετά τα Δεκεμβριανά, την Μακρόνησο, την Κατοχή και την Αντίσταση ,για να απαριθμήσουμε μερικά μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα αλλά και «δύσκολα» επεισόδια, η εκπομπή καταπιάνεται με μια από τις πιο τραγικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 16.00 θα προβληθεί το πρώτο μέρος, με τίτλο «Ο ελληνικός εμφύλιος» και ορμητήριο το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο.

Ξεναγοί μας είναι ο εξειδικευμένος στον εμφύλιο αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, Ραϋμόνδος Αλβανός.

Τα γυρίσματα έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου και στις Πρέσπες, σε ένα μαγευτικό τοπίο σπάνιας φυσικής και οικολογικής ομορφιάς, το οποίο «ζωντανεύει» χάρη στο πολύτιμο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ, του ΚΚΕ και της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.

Το επόμενο Σάββατο, στις 30 Μαρτίου, θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος.

Προοίμιο του αφιερώματος αποτέλεσε η ζωντανή συζήτηση στο studio της δημόσιας τηλεόρασης με θέμα τον εμφύλιο και καλεσμένους τους καθηγητές Ιστορίας Θάνο Βερέμη και Πολυμέρη Βόγλη, ενώ παρεμβάσεις έκαναν και οι καθηγητές Νίκος Μαραντζίδης και Σπύρος Σφέτας, καθώς και ο ιστορικός, μέλος του ΚΚΕ, Κώστας Σκολαρίκος (δείτε εδώ την εκπομπή).

(Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο / ©EleniDaflou)

Οι επόμενοι «Ιστορικοί Περίπατοι»

Με αφορμή την επιτυχημένη πορεία της εκπομπής, που διάγει τον δεύτερο χρόνο ζωής της μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, επικοινωνήσαμε με τους συντελεστές των «Περιπάτων» προκειμένου να μας περιγράψουν ποια θα είναι τα επόμενα επεισόδια που θα παρακολουθήσουμε.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα γεγονότα του ελληνικού εμφυλίου θα ακολουθήσουν «Οι Βρετανοί στην Ελλάδα 1935-1947» και δυο επεισόδια για το Κυπριακό ζήτημα με τον Πιέρρο Τζανετάκο.

(Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που επιμελούνται και παρουσιάζουν την εκπομπή, η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος)

Ωστόσο, το σπουδαιότερο από τα project που βρίσκονται στα σκαριά, είναι τα αφιερώματα ενόψει της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» θα συνεργαστούν για το σκοπό αυτό με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν σε μερικούς μήνες.

Δείτε το trailer του επεισοδίου «Ο ελληνικός εμφύλιος – Α’ Μέρος»:

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)