to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 11.07.2019

Πολιτική

Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμικά βήματα προς στα πίσω εν ονόματι της ασφάλειας

«Το πρώτο, πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και μάλιστα λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία της, έχει σίγουρα πολιτικό συμβολισμό και εκπέμπει συγκεκριμένα μηνύματα προς την κοινωνία» τονίζει ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ


Η ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Το πρώτο, πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και μάλιστα λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία της, έχει σίγουρα πολιτικό συμβολισμό και εκπέμπει συγκεκριμένα μηνύματα προς την κοινωνία.

Το μήνυμα αυτό είναι σαφές: το Προεδρικό Διάταγμα 81/2019 προβλέπει τη μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μια κίνηση που δείχνει ότι στην αντίληψη της νέας κυβέρνησης ο σωφρονισμός συνδέεται άμεσα με την καταστολή και όχι με την προοπτική της επανένταξης, τον θεσμό των αδειών, τα εναλλακτικά μέτρα κράτησης, την εκπαίδευση και την ψυχοκοινωνική στήριξη των κρατουμένων.

Πρόκειται για απόφαση που είναι αντίθετη με βασικές αρχές του κράτους δικαίου, το οποίο διαχωρίζει την πάταξη του εγκλήματος από την εκτέλεση της ποινής, καθώς και με τις πάγιες συστάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, σύμφωνα με τις οποίες οι φυλακές πρέπει να υπάγονται στο υπουργείο δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή, η κατάργηση του αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η υπαγωγή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στέλνει ένα ακόμα μήνυμα για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Άραγε, θέλει να μας πει ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν κίνδυνο, απειλή ή, εν πάση περιπτώσει, ζήτημα που υπάγεται στη δημόσια ασφάλεια; Επανέρχεται άραγε η εποχή όπου για το άσυλο και την υποδοχή αποφάσιζε η ελληνική αστυνομία, με μεγάλο έλλειμμα στις διαδικασίες και πολλαπλές καταδίκες της χώρας από τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα; Για τη ζωή, την καθημερινότητά και την ένταξη αυτών των ανθρώπων θα αποφασίζει δηλαδή η αστυνομία;

Επιμένουμε και θα εξακολουθήσουμε να επιμένουμε ότι, όχι μόνο για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και για την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, χρειάζονται μέτρα στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: στην κατεύθυνση της ένταξης και της συμπερίληψης, όπου οι άνθρωποι δεν θα διώκονται και δεν θα είναι στο περιθώριο δεν θα προάγεται ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η βία.

Η νέα κυβέρνηση σπεύδει να στείλει το μήνυμά της σε πεδία κρίσιμα όπως ο σωφρονισμός, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η ενημέρωση και η ισότητα. Πρόκειται για θεσμικά βήματα προς τα πίσω, εν ονόματι της «ασφάλειας» που μόνο ανησυχία προξενούν. Θα δώσουμε όλοι και όλες, πολίτες και συλλογικότητες, φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς, το δικό μας μήνυμα – στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)