to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ας τολμήσουμε. Για τη δεύτερη φορά Αριστερά

Ο Σύριζα πρέπει να κάνει επανεκκίνηση, να αλλάξει περπατησιά, να εκσυγχρονίσει τις μορφές της δράσης του, να τις κάνει ευέλικτες, έξυπνες, δημιουργικές και να τις ταυτοποιήσει με τις ανάγκες της κοινωνίας. Ανοίγοντας την αγκαλιά του σε νέα μέλη από την πληθυντική αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία, τη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον του τόπου.



«Κατακλυσμούς ποτέ δεν λογαριάσαμε
Μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
Παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα»

Οδυσσέας Ελύτης


Η θέση του Σύριζα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά τις εκλογές του Ιουλίου, είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παρά την έξοδο από τα μνημόνια και τα θετικά μέτρα υπέρ των αδύναμων, η διαχείριση της τρίτης δανειακής σύμβασης, οι σωρευτικές επιβαρύνσεις χρόνων, διάφορων  κοινωνικών ομάδων, η προπαγάνδα, τα λάθη , οι παραλείψεις και η ατολμία σε πολλά θέματα τον έφεραν στην αντιπολίτευση.


Με ποσοστά όμως κυβερνητικά, ποσοστά κυρίαρχης πολιτικής δύναμης στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς. Και αδιαμφισβήτητα με ηγέτη τη χαρισματική προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα.
Το ζητούμενο όμως από εδώ και πέρα είναι πως ο κομματικός Σύριζα του 3%, θα αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό Σύριζα του 32%, που εδώ και μια δεκαετία σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελεί κοινωνικό υπόδειγμα της νέας Αριστεράς.
Πως από μικρό κόμμα θα γίνει μεγάλο, που θα αγκαλιάσει αυτή την ισχυρή πλειοψηφία των προοδευτικών και δημοκρατικών ανθρώπων, με τα φανερά αντιδεξιά αντανακλαστικά που εκδηλώθηκαν στην κάλπη.
Πως από ένα κόμμα αντικειμενικά γερασμένο στην πλειοψηφία του με παθογένειες,  μηχανισμούς, πυρήνες φοβικότητας και αντίστασης της όποιας καθαρότητας, θα καταφέρει να γίνει σύγχρονο με ανοιχτά μάτια και αυτιά σε νέα ρεύματα, απόψεις και προσεγγίσεις.
Συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.
Ο στόχος για εγγραφή ως μελών του 10% των ψηφοφόρων του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία είναι εφικτός και αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχεια του εγχειρήματος.
Ο Σύριζα πρέπει να κάνει επανεκκίνηση, να αλλάξει περπατησιά, να εκσυγχρονίσει τις μορφές της δράσης του, να τις κάνει ευέλικτες, έξυπνες, δημιουργικές και να τις ταυτοποιήσει με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Ανοίγοντας την αγκαλιά του σε νέα μέλη από την πληθυντική αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία, τη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον του τόπου. Να αποκτήσει ρίζες μέσα στις γειτονιές, στους συλλόγους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στα κινήματα.
Σε δράσεις που έχουν σχέση με τη νεολαία και την ανεργία, την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, την ψηφιακή τεχνολογία, την καινοτομία, τον πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προστασία των ζώων..
Μέσα από τέτοιες δράσεις θα δημιουργήσουμε συμμάχους, συνοδοιπόρους στους αγώνες και στα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας. Θα γίνουμε οι θεματοφύλακες και οι εκφραστές των αξιών, του ήθους και των προταγμάτων της Αριστεράς.
Ας κάνουμε λοιπόν την υπέρβαση των παλαιών κομματικών προτύπων και μηχανισμών που δεν είναι ούτε ελκυστικοί, ούτε παραγωγικοί.
Ο νέος Σύριζα οφείλει να γίνει πολιτικό και κοινωνικό εργαστήρι παραγωγής ιδεών και δράσεων που θα γαλουχήσουν και θα μυήσουν τους ανθρώπους που τον στηρίζουν, στις αξίες της Αριστεράς και στους αγώνες  για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της κοινωνίας.
Μέσα από αυτές τις διαδικασίες της καθημερινής ζύμωσης, θα αναδειχτούν  και τα νέα στελέχη που θα οδηγήσουν την πατρίδα μας σε ένα καλύτερο μέλλον.
Ας υιοθετήσουμε τα καλά της δράσης του Σάντερς, του Κόρμπιν και των Podemos για την αλλαγή της κομματικής δομής, ας χρησιμοποιήσουμε τα social media για να προσεγγίσουμε τη νέα γενιά, για κατάθεση απόψεων σε επίκαιρα θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλιματικής αλλαγής, μετανάστευσης, ρατσισμού, εθνικά θέματα, σχέσεις κράτους εκκλησίας, χειραγώγησης πολιτών μέσω fake news.
Άνοιγμα σε νέες ιδέες και μεθόδους μέσω της τεχνολογίας που συμμετοχικά θα καταλήγουν σε τοπικά σχέδια και δημοψηφίσματα.
Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση χιλιάδων νέων μελών του Σύριζα, θα είναι η επιβεβαίωση της ηθικής, κοινωνικής και πολιτικής καταξίωσης του φυσικού ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης.
Θα αποτελέσει το μέσο προσέλκυσης και συμμετοχής των προοδευτικών και αριστερών πολιτών στις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου ισχυρού πόλου, απέναντι στην επελαύνουσα νεοφιλελεύθερη και ρεβανσιστική δεξιά, που με το καλημέρα  παρεμβαίνει χοντροκομμένα στο κράτος και στους θεσμούς για να κλείσει το δρόμο στις «ελαττωματικές ιδέες» της Αριστεράς.
Θα είναι ο μηχανοδηγός στην ατμομηχανή της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η συνείδηση της Αριστεράς στην  αναγκαιότητα της εποχής. Ο Υπηρέτης και παράλληλα ο εκφραστής της νέας ιστορικής συγκυρίας.
Μη φοβηθούμε να τολμήσουμε το άνοιγμα στην κοινωνία που στηρίζει συνειδητά στις δύσκολες αυτές συνθήκες την Αριστερά.
Ταυτόχρονα ναι, σκιώδης κυβέρνηση ως είθισται, αλλά καθαρή και ολοφάνερη αντίσταση και αντιπολίτευση  καθημερινά μέσα στην κοινωνία, απέναντι σε μια εκδικητική δεξιά, που από τις πρώτες μέρες έχει αρχίσει να λαφυραγωγεί το κράτος που στερήθηκε για πέντε χρόνια και να εξαργυρώνει γραμμάτια και υποσχέσεις στους πάτρωνές της.
Η ενότητα των πολλών μέσα από τη διαφορετικότητα, τα πολλά ρυάκια της πληθυντικής αριστεράς, θα δημιουργήσουν ένα δυνατό ποτάμι, ένα ρεύμα που θα επιβραβεύσει τους καλύτερους, στις κομματικές διαδικασίες για τον καινούριο φορέα.
Αυτούς που θα πιστέψουν στο όνειρο και στο όραμα της Αριστεράς του εικοστού πρώτου αιώνα. Της σύγχρονης και ουμανιστικής Αριστεράς για τους πολλούς.
Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Για τη δεύτερη φορά Αριστερά!
Ας τολμήσουμε για το καλό της κοινωνίας, για το καλό της πατρίδας μας.
 

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)