to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τόλμη και αποφασιστικότητα από την Αριστερά, όχι θολές υποσχέσεις χωρίς πρακτική εφαρμογή

«Πρώτιστης σημασίας είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα διαλόγου και συγκλίσεων σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς αυτή η διαδικασία δεν έχει αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά»


Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί το «Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ», με αφορμή το διήμερο συνέδριο των προοδευτικών δυνάμεων που διοργάνωσε στην Αθήνα, στις 16 και 17 Μαρτίου.

O Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για την «Προοδευτική Συμμαχία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ομάδα ευρωβουλευτών από τις πολιτικές ομάδες της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων, σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα, με αφορμή και το συνέδριο της Αθήνας, «θα «πυκνώσει» ο διάλογος, θα ενισχυθεί η ανταλλαγή απόψεων και θα δουλέψουμε συλλογικά πάνω στις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2019».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «χρειάζονται σχέδιο, ξεκάθαρες προτάσεις, συγκεκριμένα βήματα, τόλμη και αποφασιστικότητα από την Αριστερά κι όχι θολές υποσχέσεις και μεγαλόπνοα σχέδια χωρίς πρακτική εφαρμογή».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «πρώτιστης σημασίας είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα διαλόγου και συγκλίσεων σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς αυτή η διαδικασία δεν έχει αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά» και ότι βασικός στόχος είναι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία «η κοινωνία των πολιτών, οι συλλογικότητες, διανοούμενοι και επιστήμονες, επαγγελματίες και πολίτες όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα η νέα γενιά».

Για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη διαδικασία, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να αποτελέσει εκλογικό «καταφύγιο» προσωπικοτήτων του ευρύτερου αριστερού και κεντροαριστερού χώρου, αλλά αντίθετα να συμβάλει δυναμικά στην ενίσχυση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου και στην οικοδόμηση ευρύτερων και προγραμματικά στέρεων συμμαχιών που έχει ανάγκη η χώρα και η ελληνική κοινωνία».

Για το ζήτημα των πολιτικών συνοχής και του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι «η μετατόπιση πόρων προς την ενίσχυση του τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, χωρίς παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού για τις πολιτικές που αποδυναμώνονται, όπως εκείνες που αφορούν την κοινωνική, εισοδηματική και περιφερειακή συνοχή, ή την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αυξάνουν το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού κέντρου και των πιο αδύναμων περιφερειών».

Τόνισε, επίσης, ότι «είναι απαραίτητη η αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η καλύτερη και δικαιότερη κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και η ενίσχυση των ίδιων πόρων της ΕΕ», ενώ υπογράμμισε πως είναι «απαράδεκτο και προκλητικό η τεράστια φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή να μην αντιμετωπίζονταιαποτελεσματικά τη στιγμή που αποδυναμώνονται οι πόροι για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, των πολιτικών ανάπτυξης ή του προγράμματος Erasmus+ για την κινητικότητα και την εκπαίδευση των νέων».

Τέλος, για την άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην ΕΕ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της κόπωσης και της απογοήτευσης των πολιτών απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές στην ΕΕ, αλλά και της, σε μεγάλο βαθμό, αδυναμίας και ανεπάρκειας, των έως τώρα επιλογών της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι «το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό προς αυτή την κατεύθυνση, με τις προοδευτικές δυνάμεις να οφείλουν να αναπτύξουν ένα ισχυρό πολιτικό μέτωπο απέναντι στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση», καθώς, όπως υπογράμμισε, «το οφείλουμε στους πολίτες και στις νεότερες γενιές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Το link από την συνέντευξηhttp://bit.ly/2DI8mnV

 Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 Μετά το επιτυχημένο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ στην Αθήνα (16-17 Μαρτίου), ποια είναι τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση του διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

Στόχος μας είναι να ακολουθήσουν πρωτοβουλίες, δημόσιες συναντήσεις και δράσεις από τον ευρύτερο χώρο, με την ενεργή συμβολή και της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της ομάδας ευρωβουλευτών από την αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία και τους πράσινους, ώστε να «πυκνώσει» ο διάλογος, να ενισχυθεί η ανταλλαγή απόψεων και να δουλέψουμε συλλογικά πάνω στις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Πιστεύω επίσης ότι θα υπάρξουν ανάλογες και παράλληλες πρωτοβουλίες, που θα αναδεικνύουν και τα κοινά σημεία της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα και Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης ανάπτυξης των δράσεών μας.

Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που θα ενισχύσουν τη δυναμική των προοδευτικών συμμαχιών προκειμένου να αλλάξουν τους δυσμενείς σήμερα πολιτικούς συσχετισμούς, τόσο στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, όσο και στο επίπεδο των κρατών-μελών ξεχωριστά. Χρειάζονται σχέδιο, ξεκάθαρες προτάσεις, συγκεκριμένα βήματα, τόλμη και αποφασιστικότητα, και όχι θολές υποσχέσεις και μεγαλόπνοα σχέδια χωρίς πρακτική εφαρμογή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στις πρωτοβουλίες πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο με την «Προοδευτική Συμμαχία», όσο και σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχουν όρια και προϋποθέσεις για την σύγκλιση αυτή ή είναι μια διαδικασία «εν λευκώ»;

Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν όρια και συγκεκριμένες προϋποθέσεις συνεργασίας. Πρώτιστης σημασίας είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα διαλόγου και συγκλίσεων σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς αυτή η διαδικασία δεν έχει αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά. Και με αυτό εννοώ ότι στον ευρύτερο διάλογο που αναπτύσσεται βήμα-βήμα πρέπει να συμμετέχει η κοινωνία των πολιτών, οι συλλογικότητες, διανοούμενοι και επιστήμονες, επαγγελματίες και πολίτες όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα η νέα γενιά.

Η σύγκλιση πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας συμμετοχικής διαδικασίας, που θα οργανωθεί από τα «κάτω προς τα πάνω», που θα ευνοεί μετασχηματισμούς και ευρύτερες κοινωνικές συγκλίσεις. Τίποτα δεν πρέπει να είναι «εν λευκώ», και κυρίως δεν πρέπει να προχωρήσουν κινήσεις που θα είναι αποτέλεσμα βιαστικών αποφάσεων, μικροκομματικών προσεγγίσεων ή εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα από την αριστερά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν χρειάζεται βιασύνη και κυρίως επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να αποτελέσει εκλογικό «καταφύγιο» προσωπικοτήτων του ευρύτερου αριστερού και κεντροαριστερού χώρου, αλλά αντίθετα να συμβάλλει δυναμικά στην ενίσχυση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου και στην οικοδόμηση ευρύτερων και προγραμματικά στέρεων συμμαχιών που έχει ανάγκη η χώρα και η ελληνική κοινωνία. Η Πορτογαλία αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, και πρέπει και σε άλλα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να προχωρήσουν τέτοιες διαδικασίες.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ τα τελευταία χρόνια σημειώνουν μείωση ως ποσοστό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Πόσο ανησυχητική είναι αυτή η τάση για την ΕΕ, και ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες περιφέρειες;

Είναι γεγονός ότι το ποσοστό των δημόσιων δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με το συνδυασμένο ακαθάριστο ευρωπαϊκό εισόδημα, βαίνει διαρκώς μειούμενο (1.25% το 1993-1999 σε 1.03% το 2014-2020), ενώ η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μείωση ως ποσοστό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Αντίθετα, παρατηρούμε αύξηση των κονδυλίων για την ενίσχυση των στόχων στο τομέα της Άμυνας, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, και της Ενίσχυσης της Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Συνόρων. Αυτή η μετατόπιση των πόρων, χωρίς παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού για τις πολιτικές που αποδυναμώνονται, όπως εκείνες που αφορούν την κοινωνική, εισοδηματική και περιφερειακή συνοχή, ή την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αυξάνουν το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού κέντρου και των πιο αδύναμων περιφερειών.  Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητη η αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η καλύτερη και δικαιότερη κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και η ενίσχυση των ίδιων πόρων της ΕΕ. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό η τεράστια φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή να μην αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, να αποκαλύπτονται σκάνδαλα δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα από τα Paradise και Panama Papers, και την ίδια ώρα να αποδυναμώνονται οι πόροι για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, των πολιτικών ανάπτυξης ή του προγράμματος Erasmus+ για την κινητικότητα και την εκπαίδευση των νέων.

Η ακροδεξιά και οι λαϊκιστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς στην ΕΕ, με τελευταία αποτύπωση αυτής της τάσης στις ιταλικές εκλογές. Ποια μπορεί να είναι η απάντηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε αυτό;

Η ενδυνάμωση των λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της κόπωσης και της απογοήτευσης των πολιτών απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές στην ΕΕ, αλλά και της, σε μεγάλο βαθμό, αδυναμίας και ανεπάρκειας, των έως τώρα επιλογών της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα εφάρμοσαν ή αποδέχθηκαν για χρόνια πολιτικές λιτότητας που διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό, με το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών να αποτυπώνεται στην εκλογικής τους καταβαράθρωση.

Από την άλλη η αριστερά στην Ευρώπη δυσκολεύεται να κεφαλαιοποιήσει την αγανάκτηση των πολιτών, παραμένοντας εν πολλοίς εγκλωβισμένη σε μια βολονταριστική προσέγγιση των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων, χωρίς να προτείνει ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κατακερματισμός της αριστεράς πρέπει να λάβει τέλος και να αντιληφθούμε όλοι όσοι έχουμε παλέψει πολιτικά για τις ιδέες και τις αξίες αυτού του χώρου, ότι οι κοινωνίες θέλουν ξεκάθαρες απαντήσεις και αποτελεσματικές εναλλακτικές απέναντι στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό προς αυτή την κατεύθυνση, με τις προοδευτικές δυνάμεις να οφείλουν να αναπτύξουν ένα ισχυρό πολιτικό μέτωπο απέναντι στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Το οφείλουμε στους πολίτες και στις νεότερες γενιές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)