to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 08.11.2012

Διεθνή

Το Τόκιο προειδοποιεί το Πεκίνο για τις ναυτικές του δραστηριότητες

Το Πεκίνο πρέπει να πραγματοποιεί «ειρηνικά» τις ναυτικές του δραστηριότητες, δήλωσε σήμερα ιάπωνας αξιωματούχος, αντιδρώντας στην έκκληση του κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο να γίνει η Κίνα μια ισχυρή ναυτική δύναμη.


«Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύσουν τα εδάφη τους και τα χωρικά τους ύδατα, όμως οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να γίνονται ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε η Ναόκο Σαΐκι, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Το Πεκίνο και το Τόκιο βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και τρεις μήνες εξαιτίας μιας εδαφικής διαμάχης σχετικά με μια συστάδα νησιών στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Κατά την έναρξη των εργασιών του 18ου συνεδρίου του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, ο Χου τόνισε ότι πρέπει «να καταστήσουμε την Κίνα  ναυτική δύναμη» και ότι «το Πεκίνο πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τα ναυτικά του συμφέροντα».

Η Σαΐκι τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να συμπεριφερθεί ως «υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας». «Η Ιαπωνία και η Κίνα είναι γειτονικές χώρες. Η δεύτερη και η τρίτη οικονομία του Κόσμου. Οι δυο χώρες είναι εξίσου υπεύθυνες για τη διατήρηση και προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού τομέα», πρόσθεσε.  «Είναι σαφές. Τα νησιά Σενκάνκου αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους της Ιαπωνίας ιστορικά και βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε η ίδια εκπρόσωπος. 

Σύμφωνα με τη Σαΐκι, το Τόκιο δεν έχει σταματήσει να καλεί την Κίνα να διαχειριστεί την κατάσταση «ήρεμα και βάσει των διεθνών νόμων ώστε να αποτραπεί μια κατάσταση κατά την οποία η ένταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση».   


Πηγή:  tovima

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)