to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 23.01.2020

Οικονομία

Τμήμα Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ: Η προστασία των εργαζομένων, αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιληφθεί αυτό το γεγονός και οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα του ναυπηγείου περιελάμβαναν και τους εργαζόμενους ως σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και όχι ως βαρίδι. Σε αυτή τη ρότα είναι χρήσιμο και απαραίτητο να συνεχιστούν οι συζητήσεις με ενδεχόμενους νέους επενδυτές»


Ανακοίνωση του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα, πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρεται στο μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας, με αφορμή την επερχόμενη ολοκλήρωση της κατασκευής των πυραυλακάτων. Το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα που επανεκκίννησε το 2016, αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας του εργατικού δυναμικού των ναυπηγείων και διατήρησης της τεχνογνωσίας που αυτό διαθέτει.

Τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, Ελευσίνα και Σκαραμαγκάς,  πάνω από δύο δεκαετίες οριακά καταφέρνουν να διατηρηθούν στη ζωή. Οι επενδύσεις σε νέες υποδομές είναι πολύ λίγες, παράλληλα μεγάλο τμήμα των υπαρχόντων υποδομών τους εγκαταλείπεται στην τύχη του.  Εκτός από τη γεωφραφική θέση τους, το μόνο άλλο εξαιρετικά σημαντικό περιουσιακό τους στοιχείο είναι οι εργαζόμενοι με την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία τους και τη μακριά εμπειρία τους.

Αυτοί είναι σε θέση, όπως κράτησαν ζωντανά τα ναυπηγεία όλα αυτά τα χρόνια να συνεχίσουν την αμέσως επόμενη ημέρα να κάνουν το ίδιο και με ένα νέο επενδυτή που ενδεχομένως εγκατασταθεί στο χώρο.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιληφθεί αυτό το γεγονός και οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα του ναυπηγείου περιελάμβαναν και τους εργαζόμενους ως σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και όχι ως βαρίδι.  Σε αυτή τη ρότα είναι χρήσιμο και απαραίτητο να συνεχιστούν οι συζητήσεις με ενδεχόμενους νέους επενδυτές.

Ένα τμήμα αυτού του πληθυσμού είναι πλέον κοντά στη σύνταξη και η προοπτική ένα σημαντικό τμήμα της τεχνογνωσίας και τη εμπειρίας να φύγει μαζί τους είναι ορατό.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας ήταν σε θέση να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δ.Αττικής ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης.  Τα προγράμματα αυτά δεν ξεκίνησαν ποτέ γιατί χωρίς την παραμικρή αιτιολογία κόπηκαν από την νυν υπουργό Παιδείας.  Ήταν από τα πρώτα μέτρα ξηλώματος δομών που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Επανερχόμαστε ξανά και ζητάμε να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.  Τα πάντα είναι έτοιμα.

Είναι τέλος αναγκαίο, όποια λύση προταθεί για τα δύο ναυπηγεία να ξεκινάει από την διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη γενικότερη προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση για τη ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα μας χωρίς αυτή την προϋπόθεση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)