to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 14.02.2014

Κοινωνία

Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με εξαιρέσεις από πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων: "Δεν λύνουν το πρόβλημα"

Σχόλιο του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξαιρέσεις από το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων


Ολόκληρο το σχόλιο

Λίγες μέρες μετά την επισφράγιση της διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με τον νόμο για το Π.Ε.Δ.Υ. και το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ, λίγες μέρες μετά την εφαρμογή του ανορθολογικού μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση κι εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από ασθενείς και γιατρούς, το υπουργείο επανέρχεται με δήθεν «διορθωτική» απόφαση, εξαιρώντας μια σειρά κατηγοριών ασθενειών και γιατρών από το μέτρο.

Πρόκειται για απόφαση που δεν λύνει το πρόβλημα για όλους εκείνους τους ασθενείς που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που προβλέπονται και οι οποίοι θα εξακολουθούν είτε να επιβαρύνονται με το συνολικό κόστος του φαρμάκου, είτε να αναζητούν γιατρό που δεν θα έχει συμπληρώσει το πλαφόν, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Πρόκειται, ταυτόχρονα, για απόφαση που εισάγει διακρίσεις και δυσανάλογα εμπόδια στην ορθή ιατρική πρακτική και η οποία εξακολουθεί να παραβλέπει τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της χώρας.  

Δεδομένου ότι το πλαφόν στη συνταγογράφηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά οριζόντιων μέτρων που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, τη συνολική κατάργηση του μέτρου.

Όσο η ανάλγητη κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών με δημοσιονομικούς και λογιστικούς όρους, τόσο πιο επικίνδυνη καθίσταται για την κοινωνία. Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε!  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)