to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 30.07.2020

Πολιτική

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτικό το χειροκρότημα της κυβέρνησης της ΝΔ προς όσους εργάζονται στην Δημόσια Υγεία

«Βασικός στόχος του νομοθετήματος του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) είναι η αδιαφάνεια, η συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας και η κερδοφορία του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα», τονίζει το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ


Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υποκριτικά χειροκρότησε τους “ήρωες” που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε φάση ανησυχητικής έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, με συνέπεια στο στρατηγικό της σχέδιο για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας έφερε νομοθέτημα του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.)

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Ισχυρισμός υποκριτικός και προσχηματικός. Μόνος στόχος είναι η αδιαφάνεια, η συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας και η κερδοφορία του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι, για την πολιτική αξιολόγησης των μονάδων υγείας συστήνεται Ανώνυμη Εταιρεία, ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα δίνοντας χώρο στη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την ενίσχυση του πελατειακού κράτους.

Επιπλέον, στο καταστατικό της εταιρείας αναφέρεται ως στόχος “ο στρατηγικός σχεδιασμός στον τομέα της Υγείας”! Αναφορικά δε με το πεδίο εφαρμογής, μεροληπτεί υπέρ του ιδιωτικού τομέα καθώς, οι ιδιωτικές δομές υγείας υπόκεινται στον έλεγχο προαιρετικά ενώ οι δημόσιες υποχρεωτικά.

Έτσι ο διαχρονικά κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας ευνοείται και θα συνεχίσει να εισπράττει σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των ασθενών. Στον αντίποδα, οι δημόσιες δομές υγείας θα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός στόχων με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, το κλείσιμο ή την αναδιοργάνωσή τους στη βάση των συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και σε κάθε περίπτωση, η λογική κόστους – οφέλους θα μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, που θα κινούνται με γνώμονα το οικονομικά συμφέρον και τους ασθενείς σε πελάτες.

Η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας δεν αμφισβητείται και πρέπει να είναι βασική αρμοδιότητα και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Η μέτρηση της ποιότητας βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια βιβλιογραφίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είχε επεξεργαστεί και είχε εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο, το οποίο άφησε αναξιοποίητο η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί δεν εξυπηρετεί το νεοφιλελεύθερο αγοραίο αφήγημά της.

Η καθολική αναγνώριση της αξίας του δημόσιου συστήματος υγείας θα ακυρώσει στην πράξη τα νεοφιλελεύθερα σχέδια και τις ιδεοληψίες της ΝΔ. Διεκδικούμε γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αύξηση της χρηματοδότησης, στελέχωση, αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)