to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:37 | 23.07.2015

Κοινωνία

Τμήμα Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ: «Τέλος στην εργασιακή γαλέρα του τουρισμού!»

Ανακοίνωση του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, με προφανή αίτια υπερκόπωσης.


Μόνο η οδύνη μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα στο άκουσμα του θανάτου της καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, με προφανή αίτια υπερκόπωσης.

Η νεαρή μετανάστρια από την Ουκρανία που βαφτίστηκε «μαθητευόμενη» από δουλεμπορικά γραφεία με δικτύωση σε ελληνικά ξενοδοχεία, αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα της εργοδοτικής εκμετάλλευσης στον τουρισμό.

Αποδεικνύεται πως οι στρατιές των «μαθητευόμενων» και των «επωφελούμενων» από προγράμματα voucher είναι η πραγματική βάση για την «ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος».

Το νεοφιλελεύθερο δόγμα της ελαστικοποίησης της εργασίας, ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς, τελικά δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο: αυτό της μείωσης του κόστους παραγωγής και της εντατικοποίησης της εργασίας μέχρι εξόντωσης του εργαζόμενου, ακόμα και φυσικής…

Βεβαίως, την ίδια ώρα που οι επονομαζόμενοι κοινωνικοί εταίροι είναι λαλίστατοι και ιδιαίτερα παρεμβατικοί σε άλλα ζητήματα (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις), δε βρέθηκε να γραφτεί μισή λέξη για το θάνατο της νεαρής καμαριέρας. Ανάλογη σιγή κράτησαν και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αφού με τον τουρισμό φαίνεται πως ασχολούνται μόνο για να εκφοβίσουν την κοινή γνώμη.

Σήμερα αποκτά περισσότερο νόημα από ποτέ το σύνθημα «σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια». Ζητούμε την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, τη διασφάλιση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής για τους εργαζόμενους και την κατάργηση αντεργατικών νόμων και ελαστικών μορφών εργασίας ξεκινώντας από σήμερα.

Η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες για τη διερεύνηση του συμβάντος και να αποδώσει δικαιοσύνη στους ηθικά υπεύθυνους ενός τραγικού εργατικού ατυχήματος και σε όποιον θεωρεί πως μπορεί να επιλέγει ποιους κανόνες θα τηρεί και ποιους όχι. Παράλληλα, το εργατικό κίνημα πρέπει να προστατεύσει όλους τους εργαζόμενους στη «γαλέρα» του τουρισμού με κάθε τρόπο.

Εκφράζουμε με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση μας στην οικογένεια της εκλιπούσας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)