to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 18.07.2019

Πολιτισμός

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Δυσοίωνα μηνύματα για το τι θα επακολουθήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού

Για το Υπουργείο Πολιτισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επιστρέψει στην περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και να επαναφέρει, αναβαθμισμένη πλέον, την πρώην Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, η οποία εξάλλου δεν είναι καθόλου νέα στο Υπουργείο, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε σαφή «δυσοίωνα μηνύματα» για το τι θα επακολουθήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και σημείωσε ότι ήδη «η παρουσία στο τραπέζι όπου καθόταν η απερχόμενη και η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ του συνδικαλιστή Γιάννη Τσακοπιάκου, του διαχρονικού προέδρου του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας και ελεγχόμενου για σωρεία διοικητικά και ποινικά κολάσιμων πράξεων,  δικαιολογημένα σόκαρε τους παρευρισκόμενους».

«Για όλα τα θέματα αλλά και για πολλά περισσότερα, το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε διαρκή εγρήγορση, χωρίς καμία περίοδο χάριτος για τη νέα υπουργό, η οποία εξάλλου δεν είναι καθόλου νέα στο Υπουργείο» καταλήγει.

Ολόκληρη την ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ:

Από τις πρώτες μέρες της συγκρότησής της, και πριν ακόμη ανοίξει η Βουλή, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε σαφή δείγματα για το τι θα επακολουθήσει. Η ίδια η αρχιτεκτονική της κυβέρνησης, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, με την κατάργηση και τη μετακίνηση γενικών και ειδικών γραμματειών, αλλά και με την παρουσία των λεγόμενων τεχνοκρατών (στην ουσία εκπροσώπων συγκεκριμένων συμφερόντων) είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της. Παράλληλα, το πέρασμα της ΕΥΠ αλλά και της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθείας στην εποπτεία του πρωθυπουργού μάς προετοιμάζει για ασφυκτικό έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Ανησυχία προκαλεί και η σπουδή να ανακληθούν αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, είτε αυτές αφορούσαν την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών, είτε τις διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Για το Υπουργείο Πολιτισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επιστρέψει στην περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και να επαναφέρει, αναβαθμισμένη πλέον, την πρώην Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη. Ήδη από την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ήταν φανερά τα πρώτα δυσοίωνα μηνύματα. Η παρουσία στο τραπέζι όπου καθόταν η απερχόμενη και η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ του συνδικαλιστή Γιάννη Τσακοπιάκου, του διαχρονικού προέδρου του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας και ελεγχόμενου για σωρεία διοικητικά και ποινικά κολάσιμων πράξεων,  δικαιολογημένα σόκαρε τους παρευρισκόμενους. Αλλά και η πολιτεία της κυρίας Μενδώνη στη θέση της Γενικής Γραμματέως δεν μας αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία, ούτε, βέβαια, για εφησυχασμό. Αρκεί να θυμηθούμε την απόφαση κήρυξης αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό που έμεινε για χρόνια στα συρτάρια της, την προσπάθειά της να χειραγωγήσει το ΚΑΣ στο ζήτημα των αρχαίων που βρέθηκαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης ή την παραβίαση ανασκαφικών και ερμηνευτικών πρωτοκόλλων της αρχαιολογίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η Αμφίπολη για τη δημιουργία ενός εθνικιστικού αφηγήματος το καλοκαίρι του 2014, με συνέπεια σοβαρές ζημιές στο ίδιο το μνημείο. Η κα Μενδώνη είναι, άλλωστε, στενά συνδεδεμένη με πλήθος παθογενειών του Υπουργείου Πολιτισμού με τις οποίες επί τεσσεράμισι χρόνια ήρθε αντιμέτωπη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα του Ελληνικού εμφανίζεται στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Όσον αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού, το φθινόπωρο του 2017 έγινε το αυτονόητο, η τήρηση του αρχαιολογικού νόμου και η εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της κήρυξης χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Ελληνικό. Χωρίς να εμποδιστεί στο παραμικρό η επένδυση, κηρύχτηκαν περίπου 300 στρέμματα, διασφαλίζοντας την εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας στις εργασίες που θα ξεκινήσουν στην περιοχή. Σήμερα, ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρώην σύμβουλος της LamdaDevelopment Δ. Οικονόμου ανακαλύπτει ότι τα προβλήματα της ΚΥΑ εντοπίζονται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Περιμένουμε να δούμε αν η νέα υπουργός θα σεβαστεί τον αρχαιολογικό νόμο και τη νομιμότητα ή θα επαναφέρει το παρωχημένο δίλημμα της περιόδου 2012-2015 «ή αρχαία ή επενδύσεις», υποχωρώντας σε όλες τις απαιτήσεις των επενδυτών. Αντίστοιχα ερωτηματικά για το ποια θα είναι η στάση της κας Μενδώνη γεννά και το ζήτημα του Σιλό στον Πειραιά, για το οποίο το ΚΑΣ και η ΕΣΑΛ αποφάσισαν πρόσφατα να επιστρέψει στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στεγάσει το νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Περιμένουμε να δούμε επίσης ποια θα είναι η τύχη αποφάσεων της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας. Πώς θα χειριστεί, π.χ., η κα Μενδώνη τις προκηρύξεις για τις θέσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών που εκκρεμούν; Πώς θα χειριστεί το μητρώο επιχορηγούμενων φορέων που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο ΥΠΠΟ; Θα υποκύψει στις απαιτήσεις των εισαγωγέων και θα καταργήσει την εύλογη αμοιβή 2% υπέρ των δημιουργών και των άλλων δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί ευρωπαϊκό και διεθνές κεκτημένο; Θα στηρίξει τον νέο συνεταιριστικό φορέα συλλογικής διαχείρισης των δημιουργών μουσικής(ΕΔΕΜ), ο οποίος μόλις συγκροτήθηκε και εκπροσωπεί το 98% των Ελλήνων δημιουργών ;  Ποιοι θα είναι οι άξονες της πολιτικής της για τον σύγχρονο πολιτισμό;

Για όλα τα παραπάνω θέματα αλλά και για πολλά περισσότερα, το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε διαρκή εγρήγορση, χωρίς καμία περίοδο χάριτος για τη νέα υπουργό, η οποία εξάλλου δεν είναι καθόλου νέα στο Υπουργείο. Εκείνη γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα του Υπουργείου και εμείς γνωρίζουμε εξίσου καλά τον τρόπο που τα χειρίστηκε στο παρελθόν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)