to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 08.09.2019

Πολιτισμός

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Απαξιώνουν ενώ ...οικειοποιούνται το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για την Αμφίπολη

Σε μια κίνηση επιστροφής στο παρελθόν αλλά αρνούμενη να διδαχθεί από τα λάθη της, η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη μάς κάλεσε για μια ακόμα φορά να γίνουμε θεατές του… δράματος «Απαξίωση του έργου που επιτελέστηκε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού».


Ολόκληρη η ανακοίνωση του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την Αμφίπολη:

Αυτοί που, για μικροπολιτικούς λόγους, το 2014 έφεραν το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά στα πρόθυρα της κατάρρευσης, έρχονται σήμερα να απαξιώσουν το σημαντικό έργο που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση για το μνημείο, ενώ την ίδια στιγμή το οικειοποιούνται.

Σε μια κίνηση επιστροφής στο παρελθόν αλλά αρνούμενη να διδαχθεί από τα λάθη της, η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη μάς κάλεσε για μια ακόμα φορά να γίνουμε θεατές του… δράματος «Απαξίωση του έργου που επιτελέστηκε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού».

Αυτή τη φορά το επεισόδιο αφορά το μνημειακό ταφικό σύνολο στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Αναμενόμενη η θεματική και γνωστή πλέον η τακτική: μικροπολιτική εκμετάλλευση των αρχαιοτήτων και πολιτική χρήση της αρχαιολογίας για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και εμμονών.

Και επειδή η μνήμη δεν είναι κοντή, όλοι θυμόμαστε στο πρόσφατο παρελθόν πώς η κ. Μενδώνη επέβαλε την ταχεία αποκάλυψη του μνημείου με όρους ειδησεογραφικής κάλυψης της ανασκαφής, σε συμπιεσμένο τηλεοπτικό χρόνο και με στόχο την πολιτική χειραγώγηση της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Ο τρόπος διεξαγωγής των πρωτόγνωρων σε ένταση και ταχύτητα εκσκαφικών και ανασκαφικών εργασιών των ετών 2012-2014, δεν εγείρει μόνο πολλά ερωτηματικά ως προς την τήρηση της αποδεκτής από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πρακτικής και δεοντολογίας, αλλά εξέθεσε και το ίδιο το μνημείο σε σοβαρό κίνδυνο, αφήνοντάς το στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Με αυτή την κατάσταση ήρθαν αντιμέτωποι υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη του ΥΠΠΟΑ μετά την ανασκαφή με όρους fasttrack. Στελέχη, που μάλιστα είχαν αποκλειστεί από την ανασκαφή, ώστε να μείνει ανεμπόδιστη η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επιβάλει ρυθμούς «πολιτικού χρόνου».

Στο τελευταίο δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ αναφέρεται ότι «θέματα» –αποφεύγοντας τη χρήση του όρου «εργασίες»– για την προστασία του μνημείου εκτελούνται σήμερα, ενώ θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2015. Αυτό αναπαράγεται κατά κόρον από τα μέσα ενημέρωσης, που ωστόσο, με μια μικρή αναδρομή σε δημοσιευμένες αποφάσεις που εφαρμόστηκαν από το 2015 και εξής, θα διαπίστωναν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από το Υπουργείο η διαμορφωθείσα κατάσταση αλλά και τα προβλήματα που είχαν ανακύψει. Χωρίς μικροπολιτικές φανφάρες και με σεβασμό στις διεθνείς αρχές και την επιστημονική δεοντολογία. Με εκπόνηση μελετών και πραγματοποίηση εργασιών για την προστασία του μνημείου και με μέριμνα για την ένταξή του σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Όλα αυτά επιχειρεί σήμερα να οικειοποιηθεί η υπουργός Πολιτισμού κάνοντας λόγο για σοβαρά κονδύλια και σημαντικές παρεμβάσεις που απαιτούνται, ακόμη και για απαραίτητη πίστωση χρόνου. Επαναλαμβάνει δηλαδή όσα ανέφερε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία σε σχέση με το χρόνο που απαιτείται ώστε το μνημείο, το οποίο αντιμετώπισε σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης, να καταστεί επισκέψιμο για το κοινό –και όχι μόνο για ειδικές ομάδες που θα είναι ούτως ή άλλως το 2021–και προχωρά τις μελέτες και τα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει και πάνω στις βάσεις που είχαν τεθεί την περίοδο 2015-2019.

Η «κατηγορία» ότι το μνημείο το 2021 θα είναι επισκέψιμο μόνο από ειδικό κοινό επιστρέφεται, φυσικά, σε όσους δρομολόγησαν την αποκάλυψη και «κακοποίησή» του χάριν πολιτικής εκμετάλλευσης, χωρίς καμία μέριμνα και προγραμματισμό για την προστασία του και την ένταξή του στα ιστορικά του συμφραζόμενα, περιορίζοντας, με δημαγωγικές πολιτικές καθοδήγησης της κοινής γνώμης, τη σημασία του μνημείου σε ιστορικά κατασκευάσματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)