to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 11.09.2018

Πολιτική

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Για τρίτη συνεχή χρονιά τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις

Το Τμήμα Παιδείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «για τρίτη συνεχή χρονιά τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις»


Η ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρει:

Για τρίτη συνεχή χρονιά τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις.

Με τα βιβλία στην ώρα τους και τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις τους.

Φέτος ακόμη καλύτερα και πιο έγκαιρα από ποτέ.

Ο νέος αριθμός ρεκόρ πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (19.480) πριν την έναρξη των μαθημάτωνείναι σημαντικό μέτρο για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.

Τα αυτονόητα βεβαίως, που όμως τα είχαμε λησμονήσει όχι μόνο τα «μνημονιακά» χρόνια αλλά και πολλά από τα προηγούμενα χρόνια της «ευμάρειας».

Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, γιατί έγιναν πολλά αυτά τα 3,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο χώρο της πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ας αναφέρουμε ενδεικτικά και μόνο κάποια από αυτά:

  • Αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευσητο 2017 και το 2018 μετά από πολλά χρόνια μειώσεων (συνολική μείωση δαπανών 2010-14, 34%) τα προηγούμενα χρόνια. Ανατράπηκε έτσι η αρνητική πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου 2014-18 της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, οι οποίες θα μειώνονταν συνεχώς,αν δεν γίνονταν η πολιτική αλλαγή το 2015 και θα έφταναν μόλις στο 1,9 % του ΑΕΠ το 2018 (δηλ. περίπου 1 δις € λιγότερα από όσα προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός!!).

  • Θεσμοθετήθηκε ο Νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, προσφέροντας τη δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριες των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών στης χώρας, να έχουν και αυτοί πρόσβαση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και να λειτουργεί Ολοήμερο Πρόγραμμα.

  • Η προτεραιότητα στην ειδική αγωγή εκφράστηκε ήδη από το 2016, όταν για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια ιδρύθηκαν εκατοντάδες σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Τμήματα Ένταξηςκαι διπλασιάστηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

  • Μειώθηκε ο εξεταστικός φόρτος στα Γυμνάσια σε όφελος των μαθητών/μαθητριών και καθιερώθηκε η ενισχυτική διδασκαλία για τους μετεξεταστέους.

  • Αναβαθμίστηκε η επαγγελματική εκπαίδευση με σημαντικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο των ΕΠΑΛ, υλοποιήθηκε το μεταλυκειακό έτος μαθητείας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αποφοίτους, διευρύνθηκε η πρόσβαση των αποφοίτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και από τη φετινή χρονιά ξεκινά την καθολική του εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ».

  • Επανήλθε ο έλεγχος και η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας.

  • Λήφθηκαν μέτρα εκδημοκρατισμού όπως: η οριστική κατάργηση της διαθεσιμότητας με αποτέλεσμα την επιστροφή στις θέσεις τους των εκπαιδευτικών,των διοικητικών των Πανεπιστημίων, καθώς και των σχολικών φυλάκων, η κατάργηση της υποχρεωτικής αργίας, η κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών κ.ά.

  • Καταργήθηκε η τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η σύνδεσή της με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξή τους.

  • Θεσμοθετήθηκαν νέες συλλογικές υποστηρικτικές δομές του εκπαιδευτικού έργου και αναδεικνύεται πλέον σημαντικός ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων.

  • Θεσμοθετήθηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο πλαίσιο της στόχευσης του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.


 

Βρισκόμαστε, τη νέα χρονιά, μπροστά σε αλλαγές που ήδη εξαγγέλθηκαν και θα προωθηθούν ώστε να «ξανακερδίσει» το εκπαιδευτικό μας σύστημα το λύκειο, μειώνοντας το συνολικό εξεταστικό φόρτο σε αυτό και να βελτιωθεί το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισάγοντας και δυνατότητες για ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές με βάση το απολυτήριο.Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιούνται, με τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, θα αλλάξουν πλήρως το εκπαιδευτικό τοπίο σε λίγα χρόνια στη χώρα. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για διορισμό 4500 μόνιμων εκπαιδευτικών και ΕΕΠ δίνουν μια σημαντική ανάσα στο δημόσιο σχολείο.

Γνωρίζουμε όμως ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις  στην εκπαίδευση με στόχο   τη διασφάλιση  του καθολικού δικαιώματος  στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. 

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες για την αναβάθμιση του σχολείου, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και  τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Ευχόμαστε σε όλους και όλες τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς, καλή και δημιουργική χρονιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)