to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τμήμα Οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσιο και προσβάσιμο από όλους το νερό

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, κατοχυρώθηκε το 1992 από τον ΟΗΕ, όχι ως μια απλή ημέρα μνήμης, αλλά ως μια ημέρα υπενθύμισης της σημαντικότητας του αγαθού αυτού αλλά και της αναγκαιότητάς του να παραμείνει δημόσιο και προσβάσιμο από όλους», αναφέρει σε ανακοίνωση του για τη σημερινή ημέρα το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ


 
Η ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ:
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, κατοχυρώθηκε το 1992 από τον ΟΗΕ, όχι ως μια απλή «ημέρα μνήμης», αλλά ως μια ημέρα υπενθύμισης της σημαντικότητας του αγαθού αυτού αλλά και της αναγκαιότητάς του να παραμείνει δημόσιο και προσβάσιμο από όλους.
 
Το νερό είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής και όμως, στις μέρες μας απειλείται περισσότερο από ποτέ, καθιστώντας το σχεδόν «είδος υπό εξαφάνιση». Η αλόγιστη χρήση του, η συνεχής υποβάθμισή του από ποικίλες βλαβερές ουσίες λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων, η ρύπανση των ποταμών σε βιομηχανικές περιοχές, των υπόγειων νερών από υπερβολική χρήση λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, η υφαλμύρωση λόγω υπεράντλησης καθώς και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι οι κυριότερες αιτίες που δυσκολεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την διάθεση και τη ποιότητά του, ειδικά στις περιοχές του πλανήτη που είναι εκ φύσεως δυσεύρετο. 
 
Στην Ελλάδα, πέραν των προαναφερθέντων αιτιών, το μεγαλύτερο πλήγμα συναντάται στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων. Στον τομέα της Γεωργίας, η χρήση του νερού ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαικό μέσο όρο, σχεδόν σε τετραπλάσιο ποσοστό. Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε., το υψηλότερο ποσοστό χρήσης νερού στην άρδρευση παρουσιάζεται στη χώρα μας.
 
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα, μετά από μακροχρόνιες καθυστερήσεις, στα πλαίσια της προστασίας του υδάτινού μας πλούτου, έχουν δημιουργηθεί και θεσμοθετηθεί Ζώνες Προστασίας και έχουν εγκριθεί και αναρτηθεί Σχέδια Διαχείρισης  Λεκανών Απορροής Ποταμών. Επίσης βρίσκονται στο τελευταίο στάδια τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας. Τα σχέδια αυτά αποτελούν τη βάση για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και ταυτόχρονα τη προστασία του περιβάλλοντος, το όφελος των αναγκών της ανθρώπινης κοινωνίας αλλα κυρίως, την ίδια τη ζωή. 
 
Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψην την ανακήρυξη του νερού ως Θεμελιώδους Ανθρωπίνου Δικαιώματος από τον ΟΗΕ και την δυνατότητα πρόσβασης σε καθαρό νερό όλων των ανθρώπων του πλανήτη μας, στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης, θεωρούμε αυτονόητο πως το δημόσιο αγαθό που ονομάζεται Νερό πρέπει να κατοχυρωθεί και συναγματικά ως Δημόσιο Κοινωνικό Αγαθό.
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)