to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:53 | 02.07.2020

Πολιτική

Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση τεχνηέντως παρακάμπτει τη διαφανή διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας

Ααυτές τις μέρες στη Βουλή, προωθεί με τα άρθρα 23 & 24 (στο άσχετο κατά βάση νομοσχέδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση) την ψήφιση νέας και αδιαφανούς διαδικασίας «ταιριάσματος» παιδιών.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ & ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει την προσπάθεια της Κυβέρνησης της ΝΔ να παρακάμψει τεχνηέντως τις απόλυτα διαφανείς διαδικασίες που είχε θεσπίσει με το Νόμο 4538/2018 για την αναδοχή και υιοθεσία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με εισήγηση της τότε αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου:

«Ειδικότερα αυτές τις μέρες στη Βουλή, προωθεί με τα άρθρα 23 & 24  (στο άσχετο κατά βάση νομοσχέδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση) την ψήφιση νέας και αδιαφανούς διαδικασίας ταιριάσματος παιδιών, που βρίσκονται στη προστασία του κράτους, με υποψήφιους ανάδοχους και θετούς γονείς. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας ότι η βιασύνη της έχει να κάνει με την πρόθεσή της να αναθέσει τις εν λόγω διαδικασίες σε αδιαφανείς και αγνώστου επιστημονικής επάρκειας ιδιωτικούς και μη δημόσια ελεγχόμενους φορείς.

Ο Νόμος 4538/2018  ήρθε να επιλύσει χρόνιες δυσλειτουργίες των δύο θεσμών παιδικής προστασίας, στη κατεύθυνση της Πανελλαδικής Εφαρμογής και της στρατηγικής της Αποϊδρυματοποίησης. Ανάμεσα στις δυσλειτουργίες περιγράφονται και όσες ανησυχούν τους ενδιαφερόμενους πολίτες έως σήμερα, ανησυχίες που διατυπώθηκαν στη Βουλή από την  Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία και άμεσα ζήτησε την απόσυρση των δύο άρθρων.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε μέσα από ένα τιτάνιο έργο μέχρι τις 7 Ιουλίου του 2019 που ανέλαβε η ΝΔ, ένα νόμο που ήδη υλοποιούνταν. Το Πληροφοριακό Σύστημα υποδεχόταν τις αιτήσεις, είχαν αρχίσει να εγγράφονται τα παιδιά στο Μητρώο Ανηλίκων, οι επαγγελματίες που θα χειρίζονταν τις διαδικασίες αυτές, είχαν σε πανελλαδικό επίπεδο κοινά επιστημονικά εργαλεία και εγχειρίδια για την εκπαίδευση των ίδιων και των υποψήφιων γονέων.

Στη συνέχεια στον ένα ακριβώς χρόνο που μεσολάβησε έως σήμερα, η Κυβέρνηση και η αρμόδια Υφυπουργός κα Δόμνα Μιχαηλίδου αρκούνται σε εκδηλώσεις αυτοπροβολής και  προβολής του έργου των υπηρεσιακών παραγόντων, για όσα είναι υποχρεωμένοι και εφαρμόζουν βάσει του νόμου 4538/18. ΔΕΝ έχουν ακόμη προχωρήσει στην έγκριση των δύο ΚΥΑ, που αφορούν στην Επαγγελματική Αναδοχή και στην αναπροσαρμογή των επιδομάτων, δεν έχουν προβλέψει και σχεδιάσει την προσέλκυση υποψήφιων αναδόχων γονέων. Και κυρίως ΔΕΝ έχουν κάνει καμία πρόβλεψη και ενέργεια για την πρόσληψη των απαιτούμενων κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων για την σωστή επιστημονικά εφαρμογή και υποστήριξη των θεσμών πανελλαδικά.

Αντί όμως να προωθήσει όλες αυτές τις αναγκαίες ενέργειες, φαίνεται «να στήνει ευήκοα ώτα» σε δυνάμεις που αντιπαλεύονται την διαφάνεια και την λειτουργικότητα του συγκεκριμένου νόμου, για δικά τους «συμφέροντα» που πιστεύουμε πως έχουν να κάνουν με την υποκατάσταση των αρμόδιων δημόσιων προνοιακών φορέων και μάλιστα κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να ακούσουν άμεσα την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ιστορικού στελέχους της παράταξής τους και πρώην Υπουργού κ. Μαριέττας Γιαννάκου και να αποσύρουν τα δύο επίμαχα άρθρα και να προχωρήσουν στην υλοποίηση όλων των αναγκαίων προβλέψεων του Ν 4538/18 για τη διασφάλιση της εφαρμογής του, χωρίς παρεκκλίσεις και αλλοιώσεις.  Η Ελληνική Κοινωνία, που υποδέχθηκε τόσο θετικά τον νόμο και αναμένει τα θετικά αποτελέσματά του και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα βρεθούν απέναντι σε όσους με τόση προχειρότητα ρυθμίζουν τις ζωές τους».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)