to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

20:15 | 17.12.2018

Κοινωνία

Σιωπηλή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη

Ειρηνική διαμαρτυρία για την Ελένη διοργάνωσε ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα -Το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το παρών.


Φωτογραφία Μάκης Συνοδινός

Με αναμμένα κεριά και συνθήματα όπως «Καμία Λιγότερη» πραγματοποίησε ειρηνική διαμαρτυρία για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα.

Το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το παρών. Παρόντες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κάλεσμα για την γυναικοκτονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στην Ρόδο

Εμείς οι φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ, οργισμένες με μια ακόμα δολοφονία νέας γυναίκας, της Ελένης Τοπαλούδη, εξαιτίας του φύλου της και της διεκδίκησής της για αυτοδιάθεση του σώματός της, καταγγέλλουμε την αύξηση των γυναικοκτονιών που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Δεν πρόκειται για τυχαία περίπτωση! Η γυναικοκτονία είναι η θανάτωση γυναικών από άνδρες, επειδή είναι γυναίκες και τα κίνητρά της είναι βαθειά σεξιστικά! Αφορά όλες τις μορφές και τα είδη σεξιστικής βίας, ανεξάρτητα από το εάν προκαλούνται από μισογυνισμό ή την αίσθηση κυριαρχίας επί των γυναικών και όχι μόνο. Γνωρίζουμε καλά ότι αποτελεί την κορύφωση της σεξιστικής τρομοκρατίας η οποία περιλαμβάνει ευρεία ποικιλία μορφών έμφυλης βίας και κακοποίησης: βιασμό, σεξουαλική δουλεία, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ανήλικων, σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμό, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, αναγκαστική ετεροφυλοφιλία, κ.α.

Κάθε πράξη σεξουαλικής τρομοκρατίας που οδηγεί σε θάνατο είναι κακούργημα με βαθειά έμφυλη διάσταση και περιλαμβάνει και τις συγκαλυμμένες και θεσμικοποιημένες μορφές βίας όπως για παράδειγμα είναι η ποινικοποίηση των εκτρώσεων σε πολλές χώρες, που οδηγεί σε σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους γυναικών, και ο θάνατος των θηλυκών παιδιών λόγω του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων.

Η δολοφονία της Ελένης ανήκει σε εκείνο το είδος της γυναικοκτονίας που αποτελεί τουλάχιστον 35% του συνόλου των δολοφονιών γυναικών παγκοσμίως και είναι διαδεδομένη και στην χώρα μας. Διαπράττεται από άνδρα του στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος, ή άνδρα με τον οποίο υπάρχει ή υπήρξε προσωπική σχέση (σύζυγο, πρώην σύζυγο, σύντροφο, εραστή). Επίσης έχει από καιρό καταρριφθεί ο μύθος ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν επίθεση στον δρόμο και επομένως θα πρέπει να αποδέχονται τον εγκλεισμό τους και να απέχουν από την δημόσια σφαίρα.

Αντιθέτως οι γυναίκες δολοφονούνται συχνότερα στη ιδιωτική σφαίρα και στο σπίτι τους. Εκεί που σύμφωνα με τις κυρίαρχες και στερεοτυπικές αντιλήψεις της πατριαρχίας είναι (δήθεν) ασφαλέστερες. Δεν μας διαφεύγει επίσης ότι οι γυναικοκτονίες συνδέονται άμεσα με τις κυρίαρχες σεξιστικές αντιλήψεις για το δικαίωμα του αρσενικού ελέγχου επί των γυναικών, που προκύπτει από την πατριαρχική ιδεολογία για το «ιδιόκτητο θηλυκό».

Το εξοργιστικό είναι πως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν είναι σπάνιες οι φορές που μέσω και των παραδοσιακών και των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, ο δράστης αποενοχοποιείται σε κοινωνικό επίπεδο στην βάση σεξιστικών επιχειρημάτων για το θύμα και την συμπεριφορά ή τις επιλογές του, οι οποίες είναι εκείνες που δήθεν όπλισαν το χέρι του δολοφόνου. Πρόκειται για μια αποκρουστική και αποτρόπαια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην περίπτωση της δολοφονημένης Ελένης, η οποία δολοφονείται ξανά και ξανά, με στόχο να ατιμωθεί και μετά τον θάνατό της μέσα από τα σεξιστικά και απολύτως φαλλοκρατικά ρεπορτάζ και σχόλια που στερούν την Ελένη και τα θύματα της έμφυλης βίας, ακόμα και από έναν αξιομνημόνευτο θάνατο και όχι μόνο από μια αξιοβίωτη ζωή.

Απογοητευτική και εξοργιστική είναι και η κοινωνική αδράνεια και η συνακόλουθη σιωπή απέναντι στις γυναικοκτονίες, η άρνηση να συνδεθεί το πρόβλημα με την έμφυλη ανισότητα και τις διακρίσεις που την συνοδεύουν, ίσως όχι άσχετη με την ευρέως διαδεδομένη και στην χώρα μας αντίληψη πως η βία πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσον σωφρονισμού των «ηθικά» αδύναμων γυναικών. Όμως αυτό πρέπει να τελειώνει! Η σιωπή και η αδράνεια είναι συνενοχή! Πρώτη η κοινωνία των πολιτών και οι φορείς της πρέπει επιτέλους να θέσουν την έμφυλη βία στο επίκεντρο των συζητήσεων και των δράσεών τους!

Εμείς οι φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ ενώνουμε την φωνή μας με τις γυναίκες που διεκδικούν και αντιστέκονται, που σπάνε το φράγμα της σιωπής, που ανατρέπουν τους μύθους περί συνενοχής και παίρνουν θέση ενάντια στην βία κατά των γυναικών, που απεργούν και βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην σεξιστική βία και τις δολοφονίες, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και στην δημιουργία μετώπου μηδενικής ανοχής της βίας κατά των γυναικών.

Διότι «το προσωπικό είναι πολιτικό» και επομένως η βία κατά των γυναικών δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταγγέλλεται δημόσια από όλους και από όλες. Πολίτες, εκπροσώπους φορέων, λειτουργούς της πολιτείας, θεσμικούς παράγοντες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η αναφορά και καταδίκη της έμφυλης βίας συνιστούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής παρέμβασης για την πρόληψη και εξάλειψη της βίας. Διότι μας αφορά όλες και όλους, όσες και όσους θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά για την άρση των έμφυλων διακρίσεων, την έμπρακτη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και την χειραφέτησή τους από την πατριαρχία.

Η έμφυλη βία έχει πολλές αποχρώσεις και μορφές. Μας αφορά εξίσου και συνδέεται με την ρατσιστική, σεξιστική, ομοφοβική και τρανσφοβική βία που στρέφεται κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και όποιον ή όποια δεν εμπίπτει στα κυρίαρχα κανονιστικά έμφυλα και φυλετικά πρότυπα. Μας αφορά εξίσου γιατί αναπαράγεται σε ακροδεξιούς και φασιστικούς θύλακες και πολιτικούς χώρους.

Εμείς οι φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούμε την άμεση και πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (του Ν. 4531/2018) που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, με την οποία δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά και για την συντονισμένη δράση της πολιτείας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κατά των κοριτσιών.

Εμείς οι φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουμε ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ και

διακηρύσσουμε ότι ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ.

Για τον λόγο αυτό ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ& ΣΠΑΜΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ για

 • τις γυναικοκτονίες

 • τους βιασμούς

 • τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

 • τους αναγκαστικούς γάμους

 • τις αναγκαστικές στειρώσεις

 • τα εγκλήματα στο όνομα «της τιμής»

 • την ενδοοικογενειακή βία και τη βία μεταξύ συντρόφων

 • την σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση των γυναικών

 • την σεξουαλική παρενόχληση

Εμείς οι φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουμε και σας καλούμε στην ειρηνική διαμαρτυρία για την Ελένη που διοργανώνει ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών, την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, στις 17:00 στο Σύνταγμα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)