to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για την Ευρώπη και των δύο φύλων χωρίς διακρίσεις

Ανακοίνωση του Τμήματος φεμινιστικής πολιτικής/φύλου του ΣΥΡΙΖΑ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΜΕ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Η απελευθέρωση των γυναικών και η ισότητα των φύλων αποτελούν κεντρικό στόχο του αγώνα για την Ευρώπη που θέλουμε.

Παλεύουμε για:

  • Αυτονομία των γυναικών και ισότιμες σχέσεις με τους άνδρες

  • Αντίσταση στις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού

  • Ανατροπή των πατριαρχικών δομών της κοινωνίας

Η ευρωπαϊκή πολιτική για την ισότητα των φύλων αποτελεί ένα αναπτυγμένο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής της Ε.Ε. που άσκησε ιδιαίτερα θετική επίδραση στην πολιτική ισότητας των φύλων στην Ελλάδα μέσω των Οδηγιών αλλά και του μη δεσμευτικού νομοθετικού πλαισίου, τη χρηματοδότηση εθνικών πολιτικών και μέτρων προώθησης της ισότητας των φύλων, καθώς και τη διάχυση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε θέματα πολιτικής ισότητας.

Ενώ, μέχρι τη δεκαετία του 1990 η πολιτική της Ε.Ε. για την ισότητα των φύλων έδινε έμφαση στην ίση μεταχείριση και τις θετικές δράσεις υπέρ των γυναικών στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, έκτοτε επεκτάθηκε σε νέα πεδία όπως ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην οικονομία και την πολιτική, η βία με βάση το φύλο (ενδοοικογενειακή, τράφικινγκ, σεξουαλική παρενόχληση), η έρευνα,

η επιστήμη και η τεχνολογία, τα δημόσια οικονομικά κλπ.

Όμως, η ευρωπαϊκή πολιτική για την ισότητα των φύλων αδιαφόρησε για τις συνέπειες στην ποιότητα της εργασιακής ένταξης των γυναικών από την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας που προκαλούσε ο νεοφιλελευθερισμός και ιδιαίτερα για τις συνέπειες από την τεράστια εξάπλωση της μερικής απασχόλησης, την οποία μάλιστα ενθάρρυνε «σε εθελοντική βάση» ως είδος εργασίας κατάλληλο που επιτρέπει στις γυναίκες με μικρά παιδιά να εργάζονται. Ταυτόχρονα, δεν επεδίωξε την ανατροπή των ρόλων των φύλων εντός της οικογένειας και κυρίως τη συμμετοχή των ανδρών στην οικιακή εργασία και την εργασία φροντίδας.

Aπό τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η πολιτική της Ε.Ε. για την ισότητα των φύλων άρχισε να υποβαθμίζεται στις προτεραιότητες της ατζέντας της Ε.Ε., ενώ το φύλο άρχισε να αντιμετωπίζεται ως βάση διάκρισης ίδιου τύπου με τη φυλετική και εθνική καταγωγή, την αναπηρία και τη σεξουαλική προτίμηση.

Η οικονομική κρίση εδραίωσε την παραπάνω υποβάθμιση, όπως φαίνεται από την εξαφάνιση της αρχής της ένταξης της διάστασης του φύλου από τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, υιοθετήθηκαν τρεις νέες Οδηγίες: για τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, τις γονικές άδειες και το τράφικινγκ, που συνιστούν θετική εξέλιξη στα πεδία της κοινωνικής πολιτικής και της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, η εφαρμογή τους εξαρτάται από συνοδευτικά μέτρα και δημόσιους πόρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη δράση του στο ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα, θα επιδιώξει την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ισότητας των φύλων, αλλά, κυρίως, να μπει τέρμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Οι παραπάνω πολιτικές επιδεινώνουν τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας – δραματικά σε χώρες όπως η Ελλάδα – και αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις θεσμικές και ουσιαστικές κατακτήσεις που κέρδισαν οι γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι γυναίκες στην Ευρώπη εξωθούνται στην ανεργία, την κακοπληρωμένη εργασία, την ημιαπασχόληση και κάθε μορφή επισφαλούς εργασίας. Μένουν ακόμα περισσότερο έκθετες στη φτώχεια και στη βία.

Η οικονομική κρίση και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις Ε.Ε. απειλούν τα κεκτημένα γυναικών και ανδρών με την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και τoν περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, με ανατροπές στα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.  Με όχημα το νεοφιλελευθερισμό. πραγματοποιείται στην Ε.Ε. μια δραματική ανακατανομή πλούτου σε βάρος των οικονομικά και πολιτικά ασθενέστερων τάξεων, αυξάνονται η φτώχεια και η ανεργία, συρρικνώνεται το κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον, πλήττονται τα ασφαλιστικά συστήματα και καταλύονται κοινωνικά, δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες.

Εξελίξεις που πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες.

. άνοδος της γυναικείας ανεργίας

. απουσία ή ανεπάρκεια σε υποδομές κοινωνικής φροντίδας

. περιστολή ασφαλιστικών δικαιωμάτων

. αύξηση της επισφάλειας στην εργασία

. επιδείνωση στις ευκαιρίες και συνθήκες απασχόλησης των μεταναστριών που ήδη παλεύουν για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους,

. αύξηση στη βία κατά των γυναικών, την σεξουαλική εκμετάλλευση και τη διεθνή σωματεμπορία.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ

Στη σημερινή συγκυρία, οι κοινωνικές διεκδικήσεις για πλήρη ισότητα των δύο φύλων στην αμειβόμενη εργασία, για μοίρασμα της οικιακής εργασίας και της εργασίας φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν μπορούν παρά να συμβαδίζουν με τους αγώνες για τη διατήρηση και διεύρυνση των κοινωνικών κεκτημένων ανδρών και γυναικών. Με τους αγώνες και τις προτάσεις για την αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης, της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας και την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης απορύθμισης στην αγορά εργασίας που ολοένα εντείνεται.

Διεκδικούμε:

  • Ισότητα ανδρών και γυναικών στην αμειβόμενη και μη αμειβόμενη εργασία

  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

  • Εξάλειψη των μισθολογικών διακρίσεων εις βάρος των γυναικών

  • Ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης γυναικών και ανδρών

  • Εξάλειψη των διακρίσεων στις προσλήψεις και απολύσεις εις βάρος των γυναικών

  • Μείωση των ωρών εργασίας και για τα δύο φύλα

  • Εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών προς τα κάτω

  • Οικονομική στήριξη και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών για την φροντίδα των παιδιών, των αρρώστων και των ηλικιωμένων.

  • Ισότιμη συμμετοχή και κατανομή των καθηκόντων στο σπίτι, την ανατροφή των παιδιών, τον ελεύθερο χρόνο.

ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Στην ΕΕ της “προόδου”, η βία, η εμπορία και η σεξουαλική εκμετάλλευση αφορούν τη ζωή πολλών γυναικών που πέφτουν καθημερινά θύματά τους. Η κακοποίηση στη δουλειά, στην οικογένεια, στο δρόμο, η προσβολή της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης των γυναικών δεν είναι περιθωριακά ζητήματα. Αν και η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει Οδηγίες για τη σεξουαλική παρενόχληση και το trafficking, λείπει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και κοινοτικές πρωτοβουλίες, που θα κάνουν τα μέτρα αυτά εφαρμοστέα στην πράξη σε εθνικό επίπεδο.


 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρώπη-Φρούριο ορθώνει τείχη σε εκατομμύρια γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες που διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή.

Αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, οι μετανάστριες βρίσκονται εκτεθειμένες στην εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία, τις ρατσιστικές επιθέσεις, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την καταναγκαστική πορνεία.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  • Ευρωπαϊκή νομοθεσία ενάντια σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και ενίσχυση των πολιτικών που εγγυώνται βοήθεια στις γυναίκες σε όλες τις σφαίρες: πρόληψη, υγεία, εκπαίδευση, απασχόληση, κατοικία, κοινωνική και δικαστική βοήθεια.

  • Πολιτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών και τα σεξιστικά πρότυπα στη διαφήμιση, τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Η απόρριψη της έκθεσης Estrella για τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα των γυναικών από το Ευρωκοινοβούλιο και ο νόμος Ραχόι στην Ισπανία για την κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση, θέτει επιτακτικά την ανάγκη διεκδίκησης της ελεύθερης επιλογής στο σώμα των γυναικών, όπως αυτή η διεκδίκηση κερδήθηκε χρόνια πριν από το φεμινιστικό κίνημα.

  • Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελεύθερη, δωρεάν άμβλωση τις πρώτες 16 εβδομάδες κύησης (ρήτρα).

  • Εγγύηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων  των γυναικών.

  • Ελευθερία στο σεξουαλικό προσανατολισμό και την ισοτιμία των διαφορετικών μορφών συμβίωσης (γάμος, ελεύθερη συμβίωση ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών). 


 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν και σε πολλές χώρες της Ε.Ε η γυναικεία συμμετοχή και εκπροσώπηση την πολιτική έχει βελτιωθεί, παραμένει στόχος η εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και των εξουσιαστικών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων για ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας. Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ κάνει πράξη το αίτημα των γυναικών για ίση εκπροσώπηση, αναγνωρίζοντας τους αγώνες των γυναικών για πολιτική ισότητα και ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων.

ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • Ίση συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική, σε όλους τους θεσμούς και τα όργανα λήψης αποφάσεων σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο (50%)

  • Προώθηση πολιτικών που ανατρέπουν τις πατριαρχικές αντιλήψεις, τα στερεότυπα και τους ρόλους των δύο φύλων και προωθούν την ισότητα σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής.

  • Ενίσχυση της δημοκρατίας στην διαμόρφωση και άσκηση της πολιτικής και την πολιτική εκπροσώπηση.

  • Δημόσιοι προϋπολογισμοί υπέρ της ισότητας των φύλων.

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παλεύουμε ενάντια στην Ευρώπη του σεξισμού και της πατριαρχίας, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρωπαϊκή προοπτική σε ρήξη με τις παραδοσιακές κοινωνικές δομές και τις διακρίσεις φύλου στην κοινωνία, την εργασία, την οικογένεια και την πολιτική, μαζί με τις γυναίκες των κινημάτων, τις γυναίκες χωρίς φωνή και όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά τους. Η απελευθέρωση των γυναικών συνδέεται αναπόσπαστα με τη διεύρυνση των δικαιωμάτων ευρύτερων κοινωνικών ομάδων και τον αγώνα για δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τμήμα φεμινιστικής πολιτικής/φύλου του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)