to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 12.05.2015

Πολιτική

Τμήμα Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι άλλο φόρο αίματος εργατών»

Το ατύχημα στα ΕΛΠΕ να είναι το τελευταίο για όλα τα εργοστάσια τονίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ


Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Όχι άλλο φόρο αίματος εργατών

Το ατύχημα στα ΕΛΠΕ  να είναι το τελευταίο για όλα τα εργοστάσια.

Το πρόσφατο τραγικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ πιστεύουμε να αφυπνίσει όλους τους αρμόδιους ώστε να μην επαναληφθεί νέο στο μέλλον. Μοιάζει με υποκρισία κάθε φορά που συμβαίνει ένα εργατικό ατύχημα όλοι να εκφράζουν τη λύπη τους για το συμβάν,  να υπόσχονται πως αυτό θα είναι το τελευταίο και στη συνέχεια η  ζωή να τους διαψεύδει  οικτρά. Για λίγες μέρες το γεγονός παραμένει στο φώς της δημοσιότητας για να ξεχαστεί στη συνέχεια και τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν ή να γίνουν και χειρότερα.

Η λαίλαπα των μνημονίων, που έβαλε στο κέντρο της πολιτικής την κατεδάφιση κάθε κατάκτησης των εργαζομένων, αδυνάτισε ακόμη περισσότερο τους όποιους ελέγχους και άνοιξε την όρεξη του μεγάλου κεφαλαίου για πολλά και εύκολα κέρδη.  Υπάρχει μια γενική διαπίστωση ότι  ο ελεγκτικός μηχανισμός, που έχει αδυνατίσει ακόμη περισσότερο με την προώθηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στα διάφορα  κράτη, στη χώρα μας ή απουσιάζει παντελώς ή υφίσταται χάρις στη φιλοτιμία μερικών ευσυνείδητων υπαλλήλων που μερικές φορές διακινδυνεύουν και τη ζωή τους για την εκπλήρωση του καθήκοντος. Τις περισσότερες φορές ο «έλεγχος» αν υπάρξει, είναι επιφανειακός και  λειτουργεί   σαν άλλοθι της πολιτείας στην υποχρέωσή της να εγγυηθεί ασφαλή και υγιεινή δουλειά για στους πολίτες της. Η νέα κυβέρνηση επιφορτίζεται με το έργο να αλλάξει επιτέλους τα πράγματα.

Η  χρησιμοποίηση εργολαβικών εργαζομένων, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η μείωση του έμπειρου προσωπικού με ή χωρίς «εθελούσιες» εξόδους και η μη αναπλήρωση του προσωπικού, δημιουργούν υπόβαθρο για αύξηση των ατυχημάτων. Η χρησιμοποίηση κακοπληρωμένων εργολαβικών εργαζομένων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Είναι σε όλους γνωστό ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, τις περισσότερες φορές,  δεν χρησιμοποιούνται περιστασιακά, αλλά πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών. Και σ’ αυτό το πρόβλημα η Κυβέρνηση πρέπει να ενσκήψει αποκαθιστώντας  το « ίση αμοιβή για ίδια δουλειά».

Πίσω από το ατύχημα στα ΕΛΠΕ κρύβονται όλες οι παραπάνω αιτίες.  Περιμένουμε από τη  νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ να δώσει δείγματα μιας άλλης φιλοσοφίας , βάζοντας τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη, γνωρίζοντας πως ευχαριστημένοι, ασφαλείς και υγιείς εργαζόμενοι  αποτελούν στέρεη βάση, προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος και της Εταιρείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)