to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:04 | 17.12.2015

Πολιτική

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει το νομοσχέδιο για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει ως εξαιρετικά σημαντικό συνολικά για το κίνημα, για τα δικαιώματα, αλλά και τους αγώνες πολλών χρόνων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας το νομοσχέδιο με το οποίο το Σύμφωνο Συμβίωσης επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια


Η ανακοίνωση:

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει ως εξαιρετικά σημαντικό συνολικά για το κίνημα, για τα  δικαιώματα,  αλλά  και τους αγώνες πολλών χρόνων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας το νομοσχέδιο με το οποίο το Σύμφωνο Συμβίωσης επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια, διευρύνοντας το φάσμα των δικαιωμάτων (οικογενειακά, κληρονομικά, και ασφαλιστικά) για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση  αυτονόητη και στοιχειώδη που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, προκειμένου να αρθεί η  διάκριση που είχε εισαγάγει ο προηγούμενος νόμος, η οποία οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Την χαιρετίζουμε ως μία νίκη ενάντια στο κάστρο του κοινωνικού συντηρητισμού, ένα  πρώτο βήμα σε μια πορεία ριζοσπαστικών αλλαγών που πρέπει να ακολουθήσουν, με θεμελιώδη επόμενα βήματα, τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και για ομόφυλα ζευγάρια, όπως προβλέπει το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όπως προστάζει η ισονομία, καθώς και τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για τη νομοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου άρσης των διακρίσεων σε βάρος συμπολιτών μας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τη θεσμική αναγνώριση προσωπικών σχέσεων οι οποίες βρίσκονταν ως τώρα σε μια γκρίζα ζώνη θεσμικής άρνησης, σε αντίθεση με τις αρχές της ισότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, του   σεβασμού της ετερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της επιμέλειας των  παιδιών που είχαν αποκτηθεί από οποιονδήποτε από τα δύο συμφωνούντα μέρη ή αποκτήθηκαν μετά την κατάρτιση και καταχώρηση στο Ληξιαρχείο του Συμφώνου Συμβίωσης (όπως το θέτουν οι οργανώσεις της ΛΟΑΔ κοινότητας, και ανακινήθηκε από τη σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και τη σχετική τροπολογία Ποταμιού-ΠΑΣΟΚ.). Το θέμα αυτό αφορά τόσο ετερόφυλα όσο και ομόφυλα ζευγάρια που συνδέονται με το Σύμφωνο Συμβίωσης. Είναι απολύτως παράλογο αν δύο άνθρωποι  π.χ. δύο γυναίκες μεγαλώνουν ένα παιδί και πεθάνει η βιολογική του μητέρα, το παιδί να πάει σε κάποιον τυχόντα συγγενή (που μπορεί να έχει πολύ μικρή σχέση με το παιδί και την οικογένεια), και να μην έχει την ευθύνη του η άλλη γυναίκα που το μεγάλωσε. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε άμεση ρύθμιση αυτού του ζητήματος.

Έτσι, το σύμφωνο συμβίωσης, που σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους θα δίνει, χωρίς ερωτηματικά, ξεκάθαρα το  μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, με ίσα δικαιώματα και χώρο για όλες και όλους. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά πορευόμαστε σε αυτόν, και καλούμε όλους και όλες, από τη σκοπιά τους, να συμβάλλουν, με τις προτάσεις, την κριτική και τους αγώνες τους.

Σήμερα Πέμπτη 17/12/2015 αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων, της Ομάδας Sogie (Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου) και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο του έθεσαν το παραπάνω αίτημα.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)