to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:13 | 28.04.2016

Κοινωνία

Το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Μουζάλα για τις συνθήκες κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων και τις διαδικασίες ασύλου

Αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (αποτελούμενη από τους βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου, Γιώργο Πάλλη και Γιώργο Ψυχογιό, τον υπεύθυνο δικαιωμάτων της ΠΓ Πάνο Λάμπρου και τη συντονίστρια του Τμήματος Κατερίνα Κνήτου), επισκέφτηκαν την Τετάρτη 27 Απριλίου τον αν. υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα βίαια επεισόδια και η επέμβαση των ΜΑΤ την Τρίτη 26.4.2016 στο κλειστό κέντρο ταυτοποίησης της Μόριας, καθώς και συνολικότερα ζητήματα νομιμότητας ως προς την κράτηση και τη διαδικασία ασύλου.


(φωτογραφία: Μάριος Λώλος)

**************

Τα μέλη της αντιπροσωπείας κατήγγειλαν τη βία που ασκήθηκε  σε ασυνόδευτα ανήλικα που κρατούνται στο κέντρο της Μόριας και ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες, καθώς και  να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Συγχρόνως ζήτησαν την άμεση μεταφορά  των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ανοιχτές δομές  φιλοξενίας, καθώς η κράτηση ανηλίκων σε κέντρα και κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων είναι  και παράνομη και απαράδεκτη.  Ο υπουργός απάντησε ότι η μεταφορά των ανηλίκων  σε κατάλληλες δομές καθώς και η δημιουργία 1000 θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων αναφέρθηκε, επίσης,  στα ζητήματα νομιμότητας που προκύπτουν από την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας όσον αφορά την έλλειψη ενημέρωσης των προσφύγων, την πρόσβαση τους στο άσυλο, την έλλειψη δικηγόρων/νομικής συνδρομής, διερμηνέων και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα κέντρα ταυτοποίησης, καθώς και την έκδοση αποφάσεων «επιστροφών» για ανθρώπους που έχουν εκδηλώσει βούληση κατάθεσης αιτήματος ασύλου.

 

Κατέθεσαν, επίσης, την έντονη ανησυχία τους για  τις καταγγελίες του Human Right Watch  και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 13 από τους «επιστραφέντες» στην Τουρκία, είχαν εκφράσει την επιθυμία να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα αλλά δεν τους δόθηκε η δυνατότητα αυτή. Επίσης, για τις πρόσφατες απορρίψεις αιτήσεων ασύλου ως απαράδεκτων με πανομοιότυπη αιτιολογία· αιτιολογία που αναφέρει την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα» για αυτούς, χωρίς ωστόσο την προβλεπόμενη από τον νόμο ειδική και εξατομικευμένη αιτιολόγηση για κάθε αιτούντα αλλά και κατόπιν ελλειμματικής διαδικασίας συνέντευξης, προηγούμενης ακρόασης, έκδοσης απόφασης, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα. Ενόψει της έκδοσης των αποφάσεων των δευτεροβάθμιων επιτροπών προσφυγών, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει συνολικά επαρκής νομική συνδρομή σε όλη την διαδικασία του ασύλου, ούτε, όσον αφορά ειδικότερα το στάδιο του δεύτερου βαθμού εξέτασης, η προβλεπόμενη από το νόμο δωρεάν συνδρομή για την υποστήριξη ενώπιον των Επιτροπών.

Τέλος, σημειώθηκε η ανάγκη να στηριχτεί και να αναπτυχθεί η σχέση των κρατικών δράσεων και δομών με το κίνημα αλληλεγγύης, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους πολίτες: όχι μόνο γιατί η προσφορά τους έχει αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας, αλλά και επειδή μια τέτοια στάση βοηθάει αποφασιστικά την κοινωνία να ενεργοποιηθεί και να εκφράσει την αλληλεγγύη της.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)