to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:23 | 20.03.2014

Κοινωνία

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η αθλιότητα της παράτασης κράτησης μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

«Η πρόσφατη γνωμοδότηση 44/2014 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), με την οποία μπορεί να παρατείνεται η κράτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά και πέραν του 18μηνου, προκειμένου να επιτυγχάνεται η απέλασή τους, αποτελεί μνημείο απανθρωπιάς και κατάφωρης παραβίασης βασικών αρχών του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της εθνικής νομοθεσίας»


Η ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την παράταση παρακράτησης αλλοδαπών σε κέντρα κράτησης και τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ):

Η πρόσφατη γνωμοδότηση 44/2014 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), με την οποία μπορεί να παρατείνεται η κράτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά και πέραν του 18μηνου, προκειμένου να επιτυγχάνεται η απέλασή τους, αποτελεί μνημείο απανθρωπιάς και κατάφωρης παραβίασης βασικών αρχών του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της εθνικής νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, ο ν. 3907/2011, ενσωματώνοντας ευρωπαϊκή οδηγία, προβλέπει την εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης πολίτη τρίτης χώρας που στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων, και την κράτησή του ενόψει της επιστροφής εξαιρετικά και μόνο ως έσχατο μέτρο – σε αντίθεση με την παράνομη πρακτική των μαζικών συλλήψεων και της συλλήβδην κράτησης. 

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Κράτους, γιατί δεν πρόκειται για Νομικό, σκόπιμα αγνοεί εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με την κατάπτυστη, ρατσιστική και παράνομη γνωμοδότησή του, παραγνωρίζει επιπλέον τη θεσμικά κατοχυρωμένη πρόβλεψη να χορηγείται καθεστώς ανοχής προς τους μετανάστες που δεν είναι δυνατό να απομακρυνθούν. Αποθεώνει λοιπόν τη σκοπιμότητα σε βάρος της νομιμότητας, καθιστώντας την ανθρώπινη ελευθερία ήσσονος σημασίας αγαθό, σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον και το δήθεν ατομικό συμφέρον των ίδιων των έγκλειστων αλλοδαπών.

Η αθλιότητα της παράτασης της κράτησης των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που αντί να κλείνουν πολλαπλασιάζονται, ξεπερνά κάθε όριο παράνομης και απάνθρωπης μεταχείρισης των κρατουμένων. Μέχρι σήμερα έχει κοστίσει ζωές μεταναστών και απόπειρες αυτοκτονίας λόγω απόγνωσης. Έχει εκθέσει και εκθέτει τη χώρα διεθνώς ως τόπο μαζικής παραβίασης δικαιωμάτων, ενώ έχει προκαλέσει επανειλημμένα καταγγελίες ενώσεων αστυνομικών, που επισημαίνουν  ότι στις άθλιες συνθήκες κράτησης κινδυνεύει εξίσου η υγεία μεταναστών και αστυνομικών. Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά έφτασαν να προτείνονται ως “λύση” ακόμα και για την κράτηση ελλήνων πολιτών για λόγους χρεοφειλών, η αθλιότητα και η παρανομία αυτή πρέπει να σταματήσουν τώρα!

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)