to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 18.05.2015

Πολιτική

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ για την καταδίκη του αρνητή στράτευσης Μ. Τόλη: Η ανυποταξία δεν μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα

Παύση της δίωξης σε βάρος των αντιρρησιών ζητά με ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ


Ανακοίνωση του τμήματος δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την καταδίκη του ολικού αρνητή στράτευσης Μιχάλη Τόλη:

Με αφορμή την καταδίκη, στις 14 Μαϊου, του ολικού αρνητή στράτευσης Μιχάλη Τόλη από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες διώξεις σε βάρος αντιρρησιών συνείδησης και ολικών αρνητών στράτευσης στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει ρητά από το 2011 ότι το δικαίωμα της αντίρρησης συνείδησης στη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το Άρθρο 9 της ΕΣΔΑ, για την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να υιοθετήσει τις αλλεπάλληλες συστάσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, να υπαγάγει τον θεσμό της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας σε μη στρατιωτική Αρχή άλλου υπουργείου. Θεωρούμε επίσης αναγκαία την κατάργηση της επιτροπής ελέγχου συνείδησης και την αυτόματη εξίσωση της χρονικής διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας με αυτήν της στρατιωτικής.

Η ανυποταξία δεν μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα, και μάλιστα διαρκές, γεγονός που σήμερα συνεπάγεται την διεξαγωγή αλλεπάλληλων δικών για μία και μόνο (ίδια) κατηγορία. Από τη σκοπιά αυτή, ζητάμε να παύσει η δίωξη σε βάρος των αντιρρησιών και να ακυρωθούν τα επιβληθέντα πρόστιμα σε βάρος παλιών και νέων αντιρρησιών συνείδησης, καθώς και να μην δικάζονται πολίτες από στρατοδικεία για υποθέσεις που αφορούν τη θητεία τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)