to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 18.12.2013

Πολιτική

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Απάνθρωπη και εξευτελιστική η μεταχείριση προς τον Σάββα Ξηρό

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την νέα αίτηση διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού


Η νέα αίτηση διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού, η οποία θα συζητηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2013 από το Εφετείο Πειραιά αναδεικνύει την ξεχωριστή περίπτωση του συγκεκριμένου καταδίκου. Έντεκα και πλέον χρόνια μετά το βαρύτατο τραυματισμό του, τις πολλαπλές σωματικές βλάβες και παρά τα προβλήματα υγείας που υπέστη κατά τον τραυματισμό του και τα επόμενα χρόνια, όπως τύφλωση, κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νευρολογικά προβλήματα, ο Σάββας Ξηρός εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για αναστολή ή διακοπή της ποινής του απορρίφθηκαν, το ελληνικό κράτος, όμως, καταδικάστηκε για τη μεταχείριση του Σάββα Ξηρού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) του Στρασβούργου, το Σεπτέμβρη του 2010.Στην ουσία, το ΕΔΔΑ καταδίκασε το ελληνικό κράτος διότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Έκρινε, δε, ότι «η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του».

Η παραμονή ενός ανθρώπου στη φυλακή με τα πολλαπλά και σοβαρότατα προβλήματα του Σάββα Ξηρού συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Μόνο ως δείγμα εκδικητικότητας του ελληνικού κράτους προς έναν κρατούμενο «ειδικής φύσης» μπορεί να εξηγηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τη δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει με το δέοντα ανθρωπισμό το ζήτημα.

________________

Ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του κ. Ξηρού είχε καταθέσει η βουλευτής Β' Πειραιά της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη στις 16 Δεκεμβρίου 2013.

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: «Σχετικά με την κατάσταση της υγείας του κ. Ξηρού»


Ο Σάββας Ξηρός διανύει ήδη το δωδέκατο έτος φυλάκισής του και η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί δραματικά. Ο ίδιος κινδυνεύει να απολέσει την όραση και την ακοή του, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ κινδυνεύει να χάσει και τα κάτω άκρα του, λόγω φλεβικής ανεπάρκειας.
Σε προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου είχε αποφασισθεί η πεντάμηνη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ), κάτι που ωστόσο δεν έγινε πράξη αφού αποφασίσθηκε η επιστροφή του προαναφερθέντα, στον χώρο κράτησής του, χωρίς καμία ιατρική βοήθεια, δεδομένου ότι το νοσοκομείο της φυλακής είναι παντελώς ακατάλληλο για να παράσχει την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια.
Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην απόφασή του, στην υπόθεση Ξηρός κατά Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο του 2010 καταδίκασε την χώρα μας για αυτήν την πρακτική. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία διάθεση συμμόρφωσης από την Ελληνική πλευρά. Στις 19 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στο Εφετείο Πειραιά η αίτησή του για νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Λάρισας.


Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Για ποιους λόγους δεν παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη του κ. Ξηρού στο ΑΧΕΠΑ, όπως είχε αποφασίσει το αρμόδιο δικαστήριο;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την συμμόρφωση της χώρας μας με την απόφαση του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την συγκεκριμένη υπόθεση;


Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Γιαννακάκη

http://mariayannakaki.gr/index.php/vouli/667-epikairi-erotisi-gia-katastasi-ygeias-xyrou

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)