to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 06.12.2013

Διεθνή

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ: Νέλσον Μαντέλα - Παγκόσμιο σύμβολο δημοκρατίας και ειρήνης

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα :


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Με βαθύ θαυμασμό αποχαιρετούμε τον  Νέλσον Μαντέλα, ηγέτη όλης της Αφρικανικής ηπείρου, και παγκόσμιο σύμβολο αγώνα κατά του ρατσισμού, για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα λόγια είναι φτωχά για να αποδώσουν το μέγεθος της ηγετικής και αγωνιστικής παρουσίας, το ανυπέρβλητο παράδειγμα που κληροδοτεί σ΄ έναν κόσμο που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, η οποία είναι και ηθική.

Ο Μαντέλα έφυγε από τη ζωή στα 95 χρόνια του απολαμβάνοντας την αγάπη του λαού, τον παγκόσμιο θαυμασμό  του και την καθολική αναγνώριση της παγκόσμιας κοινότητας.   

Σε όλη τη ζωή, υπήρξε ασυμβίβαστος αγωνιστής, που δεν κάμφθηκε ούτε στιγμή στα 27 χρόνια που ήταν δεσμώτης του απάνθρωπου καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική. 

Από νεαρή ηλικία, ο Νέλσον Μαντέλα είχε δείξει τα ηγετικά του χαρίσματα και γι αυτό αναδείχθηκε ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Ν. Αφρικής, με το οποίο συμμάχησε και το Κ.Κ. της Ν. Αφρικής και τα εργατικά συνδικάτα της χώρας.

Όταν απελευθερώθηκε από τις φυλακές, το 1990, ο Νέλσον Μαντέλα ηγήθηκε της προσπάθειας για την ειρηνική μετάβαση από το καθεστώς του απαρτχάιντ σ’ ένα δημοκρατικό και πολυπολιτισμικό καθεστώς. Και όταν εκλέχθηκε θριαμβευτικά Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, δεν επιδίωξε καμιά εκδίκηση για τους καταπιεστές και τους διώκτες του, αλλά προσπάθησε να εξαλείψει τις πληγές της κοινωνίας από το βάρβαρο καθεστώς του απαρτχάιντ με ειρηνικά μέσα, ενώνοντας την κοινωνία. Το δημοκρατικό Σύνταγμα της νέας Ν. Αφρικής του Μαντέλα, κατοχύρωσε την ισονομία για όλους τους πολίτες και την πολυπολιτισμικότητα, αναγνωρίζοντας ως επίσημες 11 γλώσσες.

Παρότι πανίσχυρος Πρόεδρος,  δεν προσβλήθηκε ούτε στιγμή από την αλαζονεία της εξουσίας. Κυβέρνησε με ανεκτικότητα και μετριοπάθεια και όταν έκρινε ότι έπρεπε να αποχωρήσει, αποχώρησε με τιμές στο απόγειο της δημοτικότητάς του και της παγκόσμιας καταξίωσής του.

Η μνήμη του  Νέλσον Μαντέλα θα αποτελεί  μεγάλη πηγή έμπνευσης και για τους δικούς μας αγώνες, του σήμερα και του αύριο, κατά του πολυπρόσωπου ρατσισμού, του ναζισμού, της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για δημοκρατία, ισότητα, ειρήνη και  κοινωνική δικαιοσύνη,   στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο.

Θα θυμόμαστε τον Νέλσον Μαντέλα και ως μεγάλο φιλέλληνα, που σπούδασε την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ιστορία, ενώ ήταν στη φυλακή, και διαρκώς ενημερωνόταν για τους αγώνες του Ελληνικού λαού από τον Έλληνα φίλο του, συναγωνιστή του στο ANC και συνήγορό του, Γιώργο Μπίζο.

Συγκινήθηκε ιδιαίτερα ο Μαντέλα, όταν ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας τον είχε ανακηρύξει επίτιμο δημότη του το 1985, απόφαση που πληροφορήθηκε από τον Μπίζο, ενώ βρισκόταν στην φυλακή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)