to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:04 | 25.10.2022

Οικονομία

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Στρίβειν διά του αρραβώνος» από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

«Τις τελευταίες εβδομάδες η ΝΔ, βλέποντας την κατάρρευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, έχει επαναφέρει την παλιά δεξιά λογική, της παροχολογίας με οποιοδήποτε κόστος, και της διαστρέβλωσης της αλήθειας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΝΔ βλέποντας την κατάρρευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, έχει επαναφέρει την παλιά δεξιά λογική, της παροχολογίας με οποιοδήποτε κόστος,  της διαστρέβλωσης της αλήθειας.

Στην «γραμμή» αυτή μπήκε πια και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος μέσα από δυο διαδοχικές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ της Πελοποννήσου, σε Κορινθία και Αργολίδα.

Στην πρώτη, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε «κάποιους» πολιτικούς παράγοντες που του ζητάνε να καταστρατηγήσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να πληρώσει τις ζημιές από ανομβρία στα σταφύλια της Κορινθίας, την ίδια στιγμή που ο ίδιος κλείνει το μάτι στους παραγωγούς, λέγοντας ότι θα αποζημιώσει τη βροχόπτωση και «κάποιες» προγενέστερες ζημιές.

Τον καλούμε να ονομάσει αυτούς τους «πολιτικούς παράγοντες», αλλά και να απαντήσει επιτέλους στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ένταξη των ζημιών από την ανομβρία στο ταμείο Αρωγής και αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ολόκληρης της ζημιάς στο 100%από την ανομβρία.

Στην επόμενη συνέντευξη στην Αργολίδα, έκανε πραγματικά πράξη την κυβερνητική γραμμή «στρίβειν δια του αρραβώνος». Για την πολιτική απάτη της δεξιάς με τις προκαταβολές στα εσπεριδοειδή λόγω ζημιών από τον παγετό του 2022, τα έχουμε ξαναπεί. Και αποκαλύφθηκε. Θα έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη με πρώτους τον υπουργό και τους πολιτικούς της ΝΔ στην Αργολίδα που πίεσαν για γρήγορο χρήμα, φοβούμενοι εκλογές το Σεπτέμβρη, και τώρα οι αγρότες βρίσκονται μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν χρήματα από τις προκαταβολές των αποζημιώσεων ή να συμψηφιστούν με μελλοντικές αποζημιώσεις ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών.

Και το αποτέλεσμα για τους αγρότες το ίδιο. Κάντε εσείς ενστάσεις, εμείς θα βάλουμε «καλούς» εκτιμητές να συντάξουν «καλά» πορίσματα, να σπρώξουμε το χρόνο για μετά τις εκλογές και έχει ο Θεός.

Ή μάλλον όχι. Θα βγουν, λέει, γρήγορα τα πορίσματα γιατί θα βγάλουν ένα διαγωνισμό για 2,5 εκατομμύρια που θα έχουν tablet και θα εκτιμάνε γρήγορα. Ελπίζoυμε να μην αναφέρεται ο κος πρόεδρος στην διαδικασία ψηφιοποίησης της εκτιμητικής διαδικασίας, η οποία είχε δοκιμαστεί πιλοτικά το 2018 με αρχές του 2019, είχε κοστολογηθεί με 1 – 1,2 εκατομμύρια € και βρίσκεται για 3 χρόνια στα συρτάρια να σιτέψει και να ακριβύνει, μαζί με την αλλαγή στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ;

Στο ίδιο μήκος κύματος, πριν λίγες εβδομάδες, νομοθέτησαν τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίζοντας και πάλι τους αγρότες σε δύο κατηγορίες και με ορατό τον κίνδυνο να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.

Δυστυχώς, αυτές οι λογικές της ΝΔ, δεν κάνουν καλό στον ΕΛΓΑ και οδηγούν τους εργαζόμενους κατά κύματα στην πόρτα εξόδου, μέσω κινητικότητας. Θυμίζουν τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές της απαξίωσης και διάλυσης αυτού που θέλεις να ξεπουλήσεις.

Δεν κάνουν όμως καλό και στους αγρότες που διαλύονται από τις επιπτώσεις των απανωτών κρίσεων και κυρίως τις απανωτές επιπτώσεις της μεγάλης κρίσης που ακούει στο όνομα: κυβέρνηση ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, να αποτραπεί κάθε πιθανότητα ανάκτησης μέρους των αποζημιώσεων που ήδη έχουν δοθεί και να μην κρατάει τους αγρότες ομήρους.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να στηριχτεί ξανά ο πρωτογενής τομέας της χώρας και να ξανά αποκτήσουν οι αγρότες τη θέση που τους αρμόζει στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)