to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 23.03.2023

Πολιτική

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης 2023 και η επιλεκτική «άγνοια» των συντακτών της

Προκήρυξη «μία από τα ίδια», αφού οι συντάκτες της δεν διδάχτηκαν από τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις, αφού οι συντάκτες, εκτός των πολλών άλλων δεν κατανοούν ή προσποιούνται ότι αγνοούν ότι καταρχάς η ζωική παραγωγή δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνδρομή της φυτικής


Η πρόσφατη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η βούληση και η επιλογή αυτής της Κυβέρνησης για την αγροτική πολιτική, χαρακτηρίζεται από την πλήρη απαξίωση, την αδιαφορία, την άγνοια της υφιστάμενης κατάστασης και φυσικά την απουσία προοπτικής για τον αγροτικό κόσμο τονίζει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Μόνη έγνοια των συντακτών της προκήρυξης ήταν απλά να προκηρυχτούν τα Σχέδια, για να «δείξει έργο» η Κυβέρνηση, έστω και στο «παρά πέντε των εκλογών» και γι’ αυτό η κατάσταση περιγράφεται από τη λαϊκή ρήση «απλά να βγει η υποχρέωση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς αυτή η προκήρυξη είναι «μία από τα ίδια», επισημαίνει καθώς «οι συντάκτες της δεν διδάχτηκαν από τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση της προηγούμενης και βέβαια δεν ενδιαφέρθηκαν στο να συμβάλει αυτή η προκήρυξη στην προοπτική της δημιουργίας «ανθεκτικών, βιώσιμων και ψηφιακών εκμεταλλεύσεων» (όπως διατείνονται),αφού εκτός των πολλών άλλων δεν κατανοούν ή προσποιούνται ότι αγνοούν ότι καταρχάς η ζωική παραγωγή δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνδρομή της φυτικής, στηρίζοντας την με την παραγωγή ζωοτροφών».

Παράλληλα σημειώνει ότι είναι προφανές ότι 180 εκατομμύρια ευρώ της προκήρυξης, δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τους νέους αγρότες, πόσο μάλλον να ενισχύσουν επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς να εισάγουν στις εκμεταλλεύσεις τους καινοτομίες και να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό τους.

«Άραγε γνωρίζουν οι συντάκτες της προκήρυξης ότι για παράδειγμα ένας νέος αγρότης του 2023 (που του δίνουν την ίδια βαθμολογία με τους επιλαχόντες της προηγούμενης προκήρυξης), για να ξεκινήσει μία βιώσιμη εκμετάλλευση πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα στάβλο, μία αποθήκη ζωοτροφών με σιλό, ένα αμελκτήριο, μία στοιχειώδη περίφραξη, ταινίες διατροφής, αμελκτική μηχανή, παγολεκάνη και γεννήτρια, με ύψος προϋπολογισμού τουλάχιστον 300.000 ευρώ;» αναρωτιέται το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναρωτιέται επίσης αν άραγε γνωρίζουν οι συντάκτες της προκήρυξης τι «σημαίνει» ένα νησί των 3.000 κατοίκων ή μια ορεινή περιοχή, ώστε να χρειάζεται βαθμολογία ένα επενδυτικό σχέδιο εκεί, και μάλιστα να είναι ανταγωνιστικό με ένα επενδυτικό σχέδιο σε μία πεδινή περιοχή της ηπειρωτικής χώρας.

Είναι προφανές σημειώνεται στην ανακοίνωση,  ότι οι συντάκτες της προκήρυξης τα γνωρίζουν όλα αυτά, αλλά προσποιούνται ότι τα αγνοούν, αφού δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τον αγροτικό κόσμο, όπως έχει δείξει άλλωστε η κυβερνητική πρακτική της ΝΔ τα 4 τελευταία χρόνια. Θα τους τα θυμίσει όμως σύντομα και με επιτακτικό τρόπο η κάλπη…

Τονίζεται επίσης ότι ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θεωρούμε ότι η λογική και η πρακτική των προκηρύξεων των Σχεδίων Βελτίωσης πρέπει να αλλάξει άμεσα και ριζικά, έχοντας επαφή, κυρίως, με την πραγματικότητα της κατάστασης του αγροτικού τομέα, αλλά και με την απαιτητική και δύσκολη καθημερινότητα του αγρότη. Και για αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα, επιτέλους, να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, για να αλλάξει και αυτή η άγονη αγροτική πολιτική, που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τον Έλληνα αγρότη, αλλά επιδεινώνει καθημερινά την ήδη δυσχερή θέση του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Η πρόσφατη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η βούληση και η επιλογή αυτής της Κυβέρνησης για την αγροτική πολιτική, χαρακτηρίζεται από την πλήρη απαξίωση, την αδιαφορία, την άγνοια της υφιστάμενης κατάστασης και φυσικά την απουσία προοπτικής για τον αγροτικό κόσμο. Μόνη έγνοια των συντακτών της προκήρυξης ήταν απλά να προκηρυχτούν τα Σχέδια, για να «δείξει έργο» η Κυβέρνηση, έστω και στο «παρά πέντε των εκλογών» και γι’ αυτό η κατάσταση περιγράφεται από τη λαϊκή ρήση «απλά να βγει η υποχρέωση».

Δυστυχώς αυτή η προκήρυξη είναι «μία από τα ίδια», αφού οι συντάκτες της δεν διδάχτηκαν από τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση της προηγούμενης και βέβαια δεν ενδιαφέρθηκαν στο να συμβάλει αυτή η προκήρυξη στην προοπτική της δημιουργίας«ανθεκτικών, βιώσιμων και ψηφιακών εκμεταλλεύσεων» (όπως διατείνονται),αφού εκτός των πολλών άλλων δεν κατανοούν ή προσποιούνται ότι αγνοούν ότι καταρχάς η ζωική παραγωγή δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνδρομή της φυτικής, στηρίζοντας την με την παραγωγή ζωοτροφών.

Είναι προφανές ότι 180 εκατομμύρια ευρώ της προκήρυξης, δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τους νέους αγρότες, πόσο μάλλον να ενισχύσουν επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς να εισάγουν στις εκμεταλλεύσεις τους καινοτομίες και να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό τους. Πέρα όμως του περιορισμένου προϋπολογισμού της προκήρυξης που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του γεωργικού τομέα και την αναμενόμενη ζήτηση,το χρονικό περιθώριο κατάθεσης των αιτήσεων,το εύλογο κόστος των επενδύσεων, οι «κόφτες» στο ύψος των επενδύσεων και τέλος ο τρόπος βαθμολογίας, με αποκορύφωμα την τιμωρία στη βαθμολογία για όσους θελήσουν να ξεπεράσουν το όριο του πενταπλάσιου στην τυπική απόδοση (αλήθεια, βάση ποιων δεδομένων βγήκε αυτή η τυπική απόδοση, που παραμένει σταθερή…), αλλά και όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές και τηρούν τη ρύθμιση,δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται αυτή η προκήρυξη από τις σημερινές ανάγκες και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Από την άλλη μεριά συνεχίζονται τα «φιλοδωρήματα» στους αγρότες, αφού τα χρήματα του προγράμματος είναι ελάχιστα, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα εγκριθούν πολύ λίγοι, με μεγάλη προτεραιότητα στην κτηνοτροφία, οπότε στη γεωργία το ποσοστό θα είναι σχεδόν μηδαμινό.

Άραγε γνωρίζουν οι συντάκτες της προκήρυξης ότι για παράδειγμα ένας νέος αγρότης του 2023 (που του δίνουν την ίδια βαθμολογία με τους επιλαχόντες της προηγούμενης προκήρυξης), για να ξεκινήσει μία βιώσιμη εκμετάλλευση πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα στάβλο, μία αποθήκη ζωοτροφών με σιλό, ένα αμελκτήριο, μία στοιχειώδη περίφραξη, ταινίες διατροφής, αμελκτική μηχανή, παγολεκάνη και γεννήτρια, με ύψος προϋπολογισμού τουλάχιστον 300.000 ευρώ; Και όλα αυτά στις σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να γίνουν με τα «ψίχουλα» του πενταπλάσιου της τυπικής απόδοσης, αλλά ούτε βέβαια με το ύψος του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού που θέτουν. Και ας μη χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα ότι στις προκηρύξεις πριν το 2010, τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν, γιατί προσποιούνται ότι «ξεχνούν»πως οι «κρουνοί» των τραπεζών για χρηματοδότηση ήταν τότε κλειστοί, σε εποχή που μπαίναμε, ως χώρα, σε βαθιά οικονομική κρίση. Και βέβαια, μιλάμε για μία προκήρυξη, στην οποία για άλλη μια φορά πριμοδοτούνται οι «μεγάλοι και πλούσιοι», όσοι δηλαδή έχουν ήδη χρήματα και άρα διαθέτουν τη δυνατότητα κάλυψης της ιδίας συμμετοχής. Άραγε γνωρίζουν οι συντάκτες της προκήρυξης, τι σημαίνει το ανώτατο όριο αγοράς τρακτέρ, η μη επιλεξιμότητα του εκσυγχρονισμού των πρόχειρων καταλυμάτων και της περίφραξης των βοσκοτόπων, η μη πρόβλεψη δυνατότητας αγοράς νέου ζωικού κεφαλαίου, ημη επιλεξιμότητα των δαπανών για γεωτρήσεις και για συστήματα πιστοποίησης και πολλά άλλα ακόμα που «αγνόησαν».

Άραγε γνωρίζουν οι συντάκτες της προκήρυξης τι «σημαίνει» ένα νησί των 3.000 κατοίκων ή μια ορεινή περιοχή, ώστε να χρειάζεται βαθμολογία ένα επενδυτικό σχέδιο εκεί, και μάλιστα να είναι ανταγωνιστικό με ένα επενδυτικό σχέδιο σε μία πεδινή περιοχή της ηπειρωτικής χώρας. Άραγε γνωρίζουν οι συντάκτες της προκήρυξης τι συμβαίνει στις ΔΑΟΚ,όπου λόγω της έλλειψης προσωπικού, καθυστερούν οι εγκρίσεις και η υλοποίηση τους μπορεί να ξεκινάει ως και δύο χρόνια μετά την προκήρυξη τους; Και φυσικά το εύλογο κόστος κτηρίων και μηχανημάτων δεν τροποποιείται, άσχετα με το αν το κόστος των υλικών και η τιμή των καυσίμων έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί. Άραγε γνωρίζουν οι συντάκτες της προκήρυξης ότι οι απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και του ανταγωνισμού που αυτή εισάγει, αλλά και οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος για τον ίδιο τον αγρότη, πρέπει να καλυφθούν ώστε να μην υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τελικά το επάγγελμα;

Είναι προφανές ότι οι συντάκτες της προκήρυξης τα γνωρίζουν όλα αυτά, αλλά προσποιούνται ότι τα αγνοούν, αφού δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τον αγροτικό κόσμο, όπως έχει δείξει άλλωστε η κυβερνητική πρακτική της ΝΔ τα 4 τελευταία χρόνια. Θα τους τα θυμίσει όμως σύντομα και με επιτακτικό τρόπο η κάλπη… Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε ότι η λογική και η πρακτική των προκηρύξεων των Σχεδίων Βελτίωσης πρέπει να αλλάξει άμεσα και ριζικά, έχοντας επαφή, κυρίως, με την πραγματικότητα της κατάστασης του αγροτικού τομέα, αλλά και με την απαιτητική και δύσκολη καθημερινότητα του αγρότη. Και για αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα, επιτέλους, να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, για να αλλάξει και αυτή η άγονη αγροτική πολιτική, που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τον Έλληνα αγρότη, αλλά επιδεινώνει καθημερινά την ήδη δυσχερή θέση του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)