to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:41 | 22.04.2021

Πολιτισμός

Τμ. Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Μια γιορτή, πολλά προβλήματα

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, στην επέτειο από το θάνατο του Ισπανού συγγραφέα του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Άγγλου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ, στη φετινή συγκυρία του ιδιότυπου εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το βιβλίο παραμένει το μοναδικό διαβατήριο ελευθερίας.


Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου:

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, στην επέτειο από το θάνατο του Ισπανού συγγραφέα του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Άγγλου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ, στη φετινή συγκυρία του ιδιότυπου εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το βιβλίο παραμένει το μοναδικό διαβατήριο ελευθερίας.

Αυτή ωστόσο η συγκυρία αναδεικνύει τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα του βιβλίου, όλοι οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται γύρω από την παραγωγή και τη διακίνησή του, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, από τον συγγραφέα, τον ποιητή, τον δοκιμιογράφο και τον μεταφραστή μέχρι τον εκδότη, τον επιμελητή, τον βιβλιοθηκονόμο και τον βιβλιοπώλη.

Είναι η μοναδική, ίσως, κοινότητα στον έτσι κι αλλιώς καθημαγμένο σύγχρονο πολιτισμό που παρά τη σημαντική προσφορά της, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, ώστε να μην αποκοπεί ο πολίτης από το πολύτιμο αγαθό της γνώσης, παραμένει στο περιθώριο της κρατικής μέριμνας. Βρίσκεται έξω από την εμβέλεια των ενδιαφερόντων του υπουργείου Πολιτισμού και της ηγεσίας του, η οποία κοντά δύο χρόνια από την έναρξη της θητείας της, αδιαφορεί για τη χάραξη μιας συγκροτημένης πολιτικής βιβλίου, αποτελεσματικής και εναρμονισμένης στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις που θέτει η εποχή μας.

Σ’ αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλάι των ανθρώπων του βιβλίου, καταθέτοντας σειρά μέτρων για την ενίσχυση τους αλλά και για την έμπρακτη στήριξη της φιλαναγνωσίας. Μ’ αυτό τον τρόπο καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που λαμβάνει στην χάραξη της κεντρική πολιτική του  το τρίπτυχο πολιτική βιβλίου, τέχνη της γραφής, βιβλιοθήκες.

Στην περίοδο της διακυβέρνησής του είχε δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το βιβλίο, με σειρά πολιτικών όπως η δρομολογώντας τη δημιουργία νέου φορέα για την πολιτική βιβλίου, η επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, η ενίσχυση εξωστρεφών δράσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με αναβάθμιση διεθνών σχέσεων και υπογραφή μνημονίων με άλλες χώρες, η εύλογη αποζημίωση δημιουργών για το δημόσιο δανεισμό και άλλα που οι κλάδοι του βιβλίου υποδέχτηκαν θετικά.

Και τώρα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση κατέθεσε από το πρώτο lockdownδέσμη μέτρων στήριξης, όπως το πρόγραμμα αγοράς βιβλίων από φυσικά βιβλιοπωλεία, κοστολογημένο γύρω στα 5 εκατ. ευρώ, το διευρυμένο πρόγραμμα πολιτισμού για όλους, τη διάθεση 30 ευρώ σε κάθε πολίτη μέσω κουπονιών, βάουτσερ ή καρτών προκειμένου να τα καταναλώσει σε προϊόντα πολιτισμού, την αγορά βιβλίων από τοπικά βιβλιοπωλεία για την τροφοδότηση δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών και τη δημιουργία Ταμείου για τον Πολιτιστικό Τομέα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και με εκταμίευση πόρων από ΕΣΠΑ για να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδοτήσεων. Παράλληλα κατέθεσε τροπολογίες τόσο για τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών βιβλίων και των  audiobooks,  όσο και για την ετήσια αποζημίωση 350.000 ευρώ για τον δημόσιο δανεισμό, που θα καταβάλλονται από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών μέσω των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, για τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων, εικονογράφων, φωτογράφων και εκδοτών για βιβλία που δανείζονται οι αναγνώστες από δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες. Δυστυχώς, παρά την καθολική αποδοχή τους από όλους τους φορείς του βιβλίου, η κυβέρνηση δεν τις έκανε δεκτές.

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, για την Αξιωματική Αντιπολίτευση παραμένει προτεραιότητα και μεγάλο αιτούμενο η δημιουργία νέου φορέα πολιτικής βιβλίου, η έμπρακτη και διαρκής ενίσχυση των  βιβλιοθηκών  και του βιβλιοπωλείου της γειτονιάς ως κιβωτούς γνώσης και διακίνησης των ιδεών, η μέριμνα για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και για τα ζητήματα που θέτει το ψηφιακό περιβάλλον, η διευκόλυνση των εκδοτικών και βιβλιοπωλικών επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η περίοδος των lockdown, η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, η προβολή του ελληνικού βιβλίου και των δημιουργών του σε όλη την επικράτεια και στο εξωτερικό, η μέριμνα για τις έδρες νεοελληνικών σπουδών στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο εξωτερικό, η ανάπτυξη διεθνούς πολιτιστικής διπλωματίας με αιχμή του δόρατος το βιβλίο.

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλεί την κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το βιβλίο και τους ανθρώπους του, και να φροντίσει να εντάξει αυτόν τον κομβικό τομέα του πολιτισμού στο Ταμείο Ανάπτυξης.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιορτάζει την Ημέρα του βιβλίου μαζί με τους δημιουργούς, τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη διακίνησή του και κυρίως με τους αναγνώστες όλης της χώρας. Και δεν θα σταματήσει να διεκδικεί την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής βιβλίου προς όφελος όλων. Το βιβλίο, σήμερα όπως σε κάθε εποχή, είναι μοναδικό διαβατήριο ελευθερίας και πολύτιμος πλοηγός στη διαδρομή για μια κοινωνία όπου θα κυριαρχεί η ισότητα, η ανεκτικότητα, η συμπερίληψη, η κριτική σκέψη, η έμπνευση, η χαρά και η απόλαυση που πηγάζει από την ανθρώπινη δημιουργία .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)