to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:46 | 28.01.2023

Πολιτισμός

Τμ. Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εκδήλωση στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, την Κυριακή 29/1

Παρακολούθηση της παράστασης «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του» και στη συνέχεια συζήτηση για το ιστορικό φαινόμενο του ναζισμού και τη σημερινή υπαρκτή διεθνή απειλή της ακροδεξιάς και του φασισμού


Το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ  - Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει εκδήλωση στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια,  στις 29 Ιανουαρίου στις 7 μμ.

Θα παρακολουθήσουμε την παράσταση Ο καθένας πεθαίνει μόνος του, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Χανς Φαλάντα.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση για το ιστορικό φαινόμενο του ναζισμού και τη σημερινή υπαρκτή διεθνή απειλή της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Θα μιλήσουν:

Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και πρώην υπουργός

Φωτεινή Βάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας Ιονίου Πανεπιστημίου

Κωστής Παπαϊωάννου, διευθυντής του «Σημείου για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς»

Φώτης Μακρής, σκηνοθέτης της παράστασης

Λίγα λόγια για το έργο

«Ακόμα και μέσα στο πιο μαύρο σκοτάδι μπορεί να υπάρξει αντίσταση και ελπίδα».

Με ρεαλισμό και ειλικρίνεια στο έργο του  ο Φάλαντα περιγράφει την καθημερινή ζωή των Γερμανών πολιτών και την αντίσταση που πρόβαλαν στον ναζισμό κάποιοι -λίγοι- «συνηθισμένοι» άνθρωποι.

Κεντρική ιστορία είναι αυτή των Κβάνγκελ, μια αληθινή ιστορία, την οποία ανακάλυψε ο συγγραφέας σε φακέλους της Γκεστάπο μετά το τέλος του ναζιστικού καθεστώτος.

Ο Ότο Κβάνγκελ είναι ένας  εργοδηγός σε εργοστάσιο επίπλων που έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο που φτιάχνει φέρετρα. Η Άννα είναι η  γυναίκα του. Όταν ο γιος τους σκοτώνεται στον πόλεμο, αποφασίζουν να αντισταθούν με τον δικό τους τρόπο. Γράφουν κάρτ ποστάλ κατά του Χίτλερ που τις αφήνουν σε κεντρικά σημεία για να αφυπνίσουν τον γερμανικό λαό.

Με άξονα αυτήν την ιστορία, ο Φάλαντα, δημιουργεί μια  τοιχογραφία γεγονότων, προσώπων και εποχής. Μια διεισδυτική αποτύπωση χαρακτήρων και των κινήτρων, των σκέψεων και της συμπεριφορά τους απέναντι στο καθεστώς.

Ο Φάλαντα δεν γράφει για ήρωες και μεγάλα κατορθώματα. Γράφει για «τους απλούς, καθημερινούς» ανθρώπους. Αυτούς που τα προβλήματα της επιβίωσης, η ανεργία, η ανέχεια, ο αγώνας για τον επιούσιο, δεν τους επιτρέπουν ούτε να ονειρευτούν. Κι όταν κάποιος τους δίνει υποσχέσεις και τους μοιράζει ψίχουλα, εκείνοι γραπώνονται από αυτόν. Και ξεχνάνε ότι η εξουσία δε νοιάζεται, δε χαρίζει. Καταβροχθίζει. Την ενέργειά τους, τις σχέσεις τους, τα όνειρά τους, την ίδια τους την ύπαρξη.

Μπορεί κάποιος να αντιδράσει; Υπάρχει αντιμετώπιση, διαφυγή, ελευθερία; Υπάρχει χώρος ν΄ αγωνιστείς, να απαιτήσεις, να διεκδικήσεις;

«Ο καθένας με τις δυνάμεις του, το βασικότερο να αντιστέκεσαι», λέει ο Φάλαντα.

Και ο τίτλος;

«Ο καθένας πεθαίνει μόνος του», λέει ο Φάλαντα. Και συμπληρώνει: «Όχι, δεν είναι ένα έργο για το θάνατο. Είναι ένα έργο για τη ζωή».

Και το πώς μπορείς να τη ζήσεις, συμπληρώνουμε εμείς.

«Δεν είναι  πιασάρικος ο τίτλος» μας είπαν.

Ας τελειώνουμε με τα πιασάρικα.

Το μυθιστόρημα του Φάλαντα θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας αντιφασιστικής λογοτεχνίας. Μας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο εγκαθίσταται στις ανθρώπινες συνειδήσεις ο ολοκληρωτισμός, απειλώντας με πλήρη αφανισμό τόσο την ψυχή όσο και το σώμα.

Μας υπενθυμίζει ότι  ο ναζισμός δεν είναι ένα μουσειακό απολίθωμα του παρελθόντος, αλλά μια υπαρκτή απειλή στο σήμερα. Κάθε μυθιστόρημα, όπως το Ο καθένας πεθαίνει μόνος του. που περιγράφει τη φρίκη μιας τέτοιας κοινωνίας, είναι ένας ακόμη λόγος να παλέψουμε και να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά: «Ποτέ ξανά!»

Info:

Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια,  στις 29 Ιανουαρίου στις 7 μμ.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

Επειδή το θέατρο είναι μικρό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή στην εκδήλωση δηλώνουμε στο τηλέφωνο του ταμείου του Θεάτρου 210-6453330

και του Φώτη Μακρή 6972556344, λέγοντας για την εκδήλωση του Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)