to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:46 | 04.12.2022

Πολιτισμός

Τμ. Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ασύμβατες με κάθε έννοια ελευθερίας της τέχνης οι δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

«Αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν καλλιτέχνη και διευθυντή ενός δημόσιου πολιτιστικού θεσμού θα ήταν να εξηγήσει, να κατευνάσει, να λειτουργήσει παιδευτικά για το κοινό του, προάγοντας την αποδοχή και τη συμπερίληψη και υπερασπιζόμενος την καλλιτεχνική ελευθερία»


Στην ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία για την ομοφοβική αντίδραση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας τονίζεται:

Τα όσα συνέβησαν στην Πάτρα με τις διαμαρτυρίες γονέων και καθηγητών/διευθυντών σχολείων επειδή στην παράσταση «Μότσαρτ» τον ομώνυμο ρόλο έπαιζε μια γυναίκα ηθοποιός, συνιστούν σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με το πώς γίνεται αντιληπτή η τέχνη αλλά και τα ζητήματα φύλου στις μέρες μας. Σε μια εποχή που η συμπερίληψη και η αποδοχή κατακτούν όλο και περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητά μας, και τόσο η κοινωνία, όσο και η νομοθεσία διορθώνουν αδικίες και διακρίσεις αιώνων, μοιάζει εντελώς εκτός τόπου και χρόνου η ενόχληση για ένα τέτοιο ζήτημα, που επιπλέον στον χώρο της τέχνης θεωρείται από πολύ παλιά λυμένο.

Αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν καλλιτέχνη και διευθυντή ενός δημόσιου πολιτιστικού θεσμού θα ήταν να εξηγήσει, να κατευνάσει, να λειτουργήσει παιδευτικά για το κοινό του, προάγοντας την αποδοχή και τη συμπερίληψη και υπερασπιζόμενος την καλλιτεχνική ελευθερία.

Αντ’ αυτού, το πραγματικό πρόβλημα στην υπόθεσή αυτή είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο απάντησε στις αντιδράσεις γονιών και καθηγητών ο κ. Λουκάς Θάνος, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και σκηνοθέτης της παράστασης. Ο κ. Θάνος, αντί να υπερασπιστεί την παράστασή του και τον καλλιτεχνικό θεσμό τον οποίο διευθύνει, προέβη σε απαράδεκτες ομοφοβικές δηλώσεις και αποκάλυψε ότι μέσω της θεσμικής τους θέσης στον σημαντικότερο καλλιτεχνικό θεσμό της πόλης επιτελεί διακρίσεις στη βάση του φύλου και της έκφρασης ταυτότητας φύλου, διακρίσεις οι οποίες σήμερα πλέον δεν γίνονται ανεκτές από το νόμο, αλλά και είναι ασύμβατες με κάθε έννοια ελευθερίας της τέχνης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή της Πάτρας δεν θα προσπεράσει τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Λ. Θάνου και θα κάνει τα αναγκαία ώστε η διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης να μην προωθεί ομοφοβικές και μισαλλόδοξες απόψεις, ούτε να προβαίνει σε διακρίσεις στο εργασιακό του περιβάλλον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)