to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 23.09.2020

Πολιτισμός

Τμ. Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίασης ΚΑΣ: Να μην τεθούν σε κίνδυνο τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου

Σήμερα καλείται το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αποφασίσει, με τηλεδιάσκεψη, για την τύχη του μνημειακού συνόλου στο σταθμό Βενιζέλου - «Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που ζητούν να γίνει σεβαστή η ιστορία της Θεσσαλονίκης και να μην τεθεί σε κίνδυνο ο ανεκτίμητος θησαυρός του αρχαιολογικού υλικού της πόλης, η γνώση που αυτό το υλικό μπορεί να προσφέρει αλλά και οι πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης με αφετηρία αυτό το μοναδικό μνημείο.


Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου και με τηλεδιάσκεψη καλείται το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αποφασίσει για την τύχη του μνημειακού συνόλου που έχει βρεθεί στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ενώ εκκρεμούν τρεις προσφυγές κατά της προηγούμενης υπουργικής απόφασης για απόσπαση των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησή τους στο σταθμό της Βενιζέλου, οι οποίες θα εκδικαστούν στις 6 Νοεμβρίου του τρέχοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού εισάγει εσπευσμένα και αιφνιδιαστικά το θέμα στο ΚΑΣ, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένο πριν την εκδίκασή τους. Η δε μελέτη που φέρνει η Αττικό Μετρό υπογράφεται από πρόσωπο που στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ εμφανίστηκε ως εμπειρογνώμονας της εταιρείας και μη έχων καμία οικονομική σχέση μαζί της.

Στο μεταξύ, το αίτημα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να της δοθεί, ως έχουσας έννομο συμφέρον, η μελέτη που αύριο θα κριθεί από το ΚΑΣ, έμεινε αναπάντητο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η Κίνηση Πολιτών να καταφύγει στον εισαγγελέα και έτσι μόνο να λάβει τη μελέτη, προκειμένου να προετοιμαστεί για την αυριανή παράστασή της στο ΚΑΣ. Κι ενώ δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου μιλούν για μια μελέτη που εκπονήθηκε με βιασύνη και περιέχει ελλείψεις και αοριστίες που έχουν εντοπίσει ήδη οι αρχαιολόγοι, η υπουργός, ακόμη και σε πρόσφατη εμφάνισή της στη Βουλή, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επέμεινε να λέει ψέματα όσον αφορά την δήθεν ανυπαρξία μελέτης για την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων και να επικαλείται την ανάγκη να μάθουμε τι βρίσκεται κάτω από τις αρχαιότητες που έχουν ήδη ανασκαφεί στη Βενιζέλου.

Το μνημειακό σύμπλεγμα της Βενιζέλου, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και μοναδικό τεκμήριο για την ιστορία και την ταυτότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης, κινδυνεύει από μια εκδικητική, μισαλλόδοξη και εντέλει αδιάφορη για την πολιτιστική κληρονομιά πολιτική ηγεσία.

Την ίδια στιγμή, διεθνείς αρχαιολογικές ενώσεις και ινστιτούτα, καταξιωμένοι αρχαιολόγοι από όλον τον κόσμο, πλήθος πολιτών στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα απευθύνουν έκκληση για τη σωτηρία του μνημείου και για την ανατροπή μιας απόφασης που θα του στερήσει την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα, σημαντικότατα στοιχεία ακόμη και για την ένταξή του στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Απέναντι στο υπουργείο και την κυβέρνηση που επικαλούνται θρασύτατα το δημόσιο συμφέρον από την ολοκλήρωση του έργου του μετρό (ενώ στην πραγματικότητα το έργο θα καθυστερήσει και θα κοστίσει πολύ περισσότερο αν η απόφαση της απόσπασης τελικά εφαρμοστεί), απέναντι στην ωμή παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου (που ορίζει την απόσπαση αρχαιοτήτων ως έσχατη λύση όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα), ως τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που ζητούν να γίνει σεβαστή η ιστορία της Θεσσαλονίκης και να μην τεθεί σε κίνδυνο ο ανεκτίμητος θησαυρός του αρχαιολογικού υλικού της πόλης, η γνώση που αυτό το υλικό μπορεί να προσφέρει αλλά και οι πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης με αφετηρία αυτό το μοναδικό μνημείο.

Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, έστω και την τελευταία στιγμή, να μεταβάλλουν θέση και να μην επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφή. Καλούμε την πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία έγινε αποδέκτης επιστολών από διαπρεπείς επιστήμονες του εξωτερικού προκειμένου να σωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου, να παρέμβει με όποιον τρόπο μπορεί, ώστε να εξασφαλιστεί η σωτηρία τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)