to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 09.07.2020

Κοινωνία

Τμ. Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη «αναιρεί στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του "συνέρχεσθαι"»

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και που έρχεται για ψήφιση αναιρεί στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του "συνέρχεσθαι"» τονίζει με ψήφισμά του το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Αναλυτικά το ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Συνέλευση του Τμήματος στο οποίο προειδοποιεί ότι «η πορεία προς τον αυταρχισμό προαναγγέλει νέα δεινά για τον λαό μας και την ακαδημαική κοινότητα»:

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και που έρχεται για ψήφιση  αύριο αναιρεί στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του «συνέρχεσθαι». Η προσαρμογή επί το αυστηρότερο προβλέψεων του Προεδρικού Διατάγματος  του 1971 περί υπαίθριων συναθροίσεων οδηγεί στην αφυδάτωση των πολιτικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα και πιο ειδικά το δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ακύρωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών.

Η ποινικοποίηση –με εξοντωτικές μάλιστα ποινές– αυτονόητων δημοκρατικών δικαιωμάτων οδηγεί σε ανελεύθερες καταστάσεις.

Να υπενθυμίσουμε την παλαιότερη κρίση του υπουργού της σημερινής  κυβέρνησης, συνταγματολόγου κ. Γεραπετρίτη, «το δικαίωμα της  συνάθροισης δεν υπόκειται σε καθεστώς αδείας, αναγγελίας ή προληπτικού  ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους». Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο.

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο «περί του συνέρχεσθαι» και εκφράζει την ανησυχία του για τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προστίθενται διαρκώς τα τελευταία  χρόνια (μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, «ιδιώνυμο» για τις διαμαρτυρίες κατά των κατασχέσεων κατοικίας, κλπ.). Η πορεία προς τον αυταρχισμό προαναγγέλει νέα δεινά για τον λαό μας και την ακαδημαική κοινότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)