to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:11 | 01.10.2020

Πολιτική

Tμ. Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η δημόσια Υγεία και Παιδεία κινδυνεύει από τον ακραίο συντηρητισμό και την ανεπάρκεια του ΥΠΑΙΘ

«Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των μαθητών αποτελούν τη ζωηρή απόδειξη πως η αμφισβήτηση της μοιρολατρικής αποδοχής της κρίσης και η διεκδίκηση καλύτερης μόρφωσης για όλους σε ένα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον, είναι ελπίδα ζωντάνιας» τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Αναλυτικότερα, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισημαίνει:

Η δημόσια Υγεία και Παιδεία δεν κινδυνεύει από τους αγώνες των μαθητών, αλλά από τον ακραίο συντηρητισμό και την ανεπάρκεια του ΥΠΑΙΘ

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των μαθητών αποτελούν τη ζωηρή απόδειξη πως η αμφισβήτηση της μοιρολατρικής αποδοχής της κρίσης και η διεκδίκηση καλύτερης μόρφωσης για όλους σε ένα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον, είναι ελπίδα ζωντάνιας. Κάτω από τις μάσκες των παιδιών μας ηχεί δυνατά η φωνή τους για καλύτερες συνθήκες ζωής και μάθησης, για έναν καλύτερο κόσμο.

Όσοι απεχθάνονται δια βίου κάθε μορφής λαϊκή κινητοποίηση, κάθε φωνή κοινωνικής αμφισβήτησης, τώρα παραδίδουν μαθήματα «ορθής» μεθοδολογίας διεκδικήσεων δια ροπάλου. Άνθρωποι με «κλειστά μυαλά» όπως η ανεκδιήγητη σημερινή υπουργός Παιδείας, ομνύουν στα «ανοιχτά σχολεία», τα οποία στην πράξη κλείνουν με την αδιαφορία τους στη διαχείριση της πανδημίας ή με την επιλογή τους να απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση. Με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους χτίζουν κάθε μέρα την εκπαίδευση μέσα στα περίκλειστα τείχη του συντηρητισμού και της οπισθοδρόμησης. Σχολικά συγκροτήματα κλειστά στο κέντρο της Αθήνας που δοκιμάζεται από την πανδημία μαρτυρούν την ανικανότητά τους  να σχεδιάσουν και να διαχειριστούν την κρίση.

Κανείς από αυτούς δεν απαντά στα δίκαια αιτήματα των μαθητικών κινητοποιήσεων. Κανείς από αυτούς δεν ενδιαφέρεται καν να ακούσει τα αιτήματα - ανεξαρτήτως αν τα θεωρούν δόκιμα ή όχι. Αντιθέτως επιστρατεύουν το κλασσικό αντιδημοκρατικό εγχειρίδιο του αυταρχισμού, της επιβολής σιωπητηρίου, της συκοφάντησης και των ψευδών.

Πρακτικές βίας και επιβολής από θύλακες αντιδραστικών κοινωνικών και πολιτικών απόψεων, επιμολύνουν τις εισόδους κατειλημμένων σχολείων. Μηχανισμοί του κράτους, που είχαν περιπέσει σε αχρησία επί ΣΥΡΙΖΑ, αναβιώνουν το αυταρχικό κράτος της Δεξιάς και  σε υπηρεσιακό παροξυσμό, συνεπικουρούμενοι από παρακρατικά στοιχεία,  προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της,  σχολικής κοινότητας με λοστούς και κόφτες, δήθεν για να αποκαταστήσουν την τάξη και την κανονικότητα . Την «τάξη» του υγειονομικού κινδύνου με ένα εκατομμύριο μαθητές στοιβαγμένους σε ακατάλληλες αίθουσες και την «κανονικότητα» της υποβάθμισης  του δημόσιου σχολείου.

Κι όμως οι νέοι και νέες επιμένουν. Επιμένουν να διεκδικούν ασφαλή υγειονομικά σχολεία, με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, με δωρεάν τεστ για όλους, για σχολεία ανοικτά στη μορφωτική αναζήτηση, στον σύγχρονο κόσμο και στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σε μια ακόμα επίδειξη ιδεοληπτικού συντηρητισμού και αυταρχικής νοοτροπίας η κ. Κεραμέως μας αποκαλύπτει τι εννοούσε όταν έφερνε την απαράδεκτη τροπολογία για την εγκατάσταση του «μεγάλου αδελφού» στη σχολική αίθουσα, στις αρχές του καλοκαιριού.

Αντί να προετοιμάζει τα σχολεία για τη νέα χρονιά, προετοίμαζε την ενεργοποίηση της υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης, όχι για τις ανάγκες της πανδημίας αλλά για να αντιμετωπίσει κάθε φωνή διεκδίκησης.

Αντί να ενημερώνει το κοινοβούλιο διατηρεί την αδιαφάνεια ως προστασία της προβληματικής συνεργασίας της με την αμερικανική πολυεθνική εταιρία Cisco. Αντί, να έχει αναβαθμίσει το δημόσιο σύστημα τηλεκπαίδευσης και να έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις  της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), θέτει ξανά σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα 1, 5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών, περιφρονώντας την ΑΠΔΠΧ.

Η άποψη της για το περιεχόμενο του συνθήματος της για «ανοικτά» σχολεία, συνοψίζεται στην κατάργηση της Κοινωνιολογίας, των καλλιτεχνικών  και άλλων μαθημάτων  και πρόσφατα στην κατάργηση των νέων προγραμμάτων σπουδών της Ιστορίας, στην απαξίωση της συλλογικής επιστημονικής δουλειάς ετών με την επιστροφή στα βιβλία του μακρινού παρελθόντος.

Η Αριστερά έχει πάρει εμπράκτως  θέση για όσα διακυβεύονται σήμερα στην εκπαίδευση.  Θέση δημοκρατικής και αγωνιστικής αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη εκπαιδευτική κοινότητα και πολιτικής υποστήριξης των αιτημάτων των μαθητικών διαδηλώσεων και καταλήψεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλεί κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη να προστατέψει τους αγωνιζόμενους μαθητές από τη βία και τον αυταρχισμό που εκβάλλει ο κοινωνικός συντηρητισμός και ο αυταρχικός-νεοφιλελεύθερος οίστρος της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλεί κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την υγειονομική ασφάλεια των σχολικών κοινοτήτων, για ένα καλό δημόσιο σχολείο της μόρφωσης για όλους, της ισότητας και της δημοκρατίας να πάρει τη θέση του δίπλα στο νεανικό κύμα που διεκδικεί έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο σήμερα, ένα δίκαιο κόσμο αύριο. παρελθόντος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)