to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 24.05.2021

Οικονομία

Τμ. Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Νέες φοροελαφρύνσεις στους έχοντες και το μεγάλο κεφάλαιο

«Οι φοροαπαλλαγές που ψηφίστηκαν δεν ελαφρύνουν τα μεσαία στρώματα και αυτούς που επλήγησαν περισσότερο, ούτε όσους σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της πανδημίας, αλλά για μια ακόμη φορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλόμισθα στελέχη (golden boys/girls)», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Τις μηδενικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα και όσους σήκωναν και σηκώνουν το βάρος της πανδημίας σχολιάζει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε ανακοίνωσή του. Αναλυτικά, αναφέρει: 

«Τον Απρίλιο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε: «Είχα δεσμευτεί ότι θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση».

Τελικά, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών ψηφίστηκαν φοροελαφρύνσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2021-2022. Μόνο που οι φοροαπαλλαγές που ψηφίστηκαν δεν ελαφρύνουν τα μεσαία στρώματα και αυτούς που επλήγησαν περισσότερο, ούτε όσους σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της πανδημίας (το νοσηλευτικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς, τους ένστολους), αλλά για μια ακόμη φορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλόμισθα στελέχη (golden boys/girls).

Στο σύνολο των φοροελαφρύνσεων των ετών 2021-2022 συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ,

α) το 56% αφορά μειώσεις της προκαταβολής φόρου νομικών προσώπων και σε μόνιμη μείωση του συντελεστή φορολόγησης τους από 24% σε 22%,
β) το 10% σε μείωση της προκαταβολής φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων, και
γ) το 34% από την απαλλαγή εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων υψηλότερων από 12.000 ευρώ από μισθούς ιδιωτικού τομέα.

Ειδικά στην απαλλαγή της εισφοράς αλληλεγγύης, σημειώνεται, ότι οι μισθωτοί με έως 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα δεν υπόκεινται σε εισφορά. Συνεπώς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με εισόδημα έως 12.000 ευρώ δεν θα δουν καμία ελάφρυνση στο εκκαθαριστικό τους από το πακέτο των ψηφισθέντων μέτρων. Επίσης, από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα (υγειονομικοί, ένστολοι, εκπαιδευτικοί και λοιποί) και όλοι οι συνταξιούχοι (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα). Παραμένουμε λοιπόν με το ερώτημα, οι παραπάνω εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν χωρούσαν στα φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης των 2,3 δισ. ευρώ, κ. Μητσοτάκη;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)