to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 17.01.2022

Οικονομία

Τμ. Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδυναμία ή αδιαφορία της κυβέρνησης, τα προβλήματα στην εφαρμογή του myDATA;

«Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός στην υποβολή των φορολογικών δεδομένων απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και οργάνωση και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αοριστίες»


H ανακοίνωση από το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (17/1/22):

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει εγκαίρως, από τις αρχές του 2021, με Ερώτηση στη Βουλή, τα προβλήματα στην εφαρμογή της πλατφόρμας των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην απάντηση του στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ «αγρόν ηγόραζε» κλωτσώντας το ντενεκεδάκι της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων παρακάτω.

Στα επισημασμένα προβλήματα της εφαρμογής του myDATA, που παραμένουν εν πολλοίς άλυτα, έρχεται να προστεθεί και η παράλληλη υποβολή ΜΥΦ το 2022. Συγκεκριμένα, εν ισχύ βρίσκονται οι «Καταστάσεις Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών (ΜΥΦ)» παρά την πλήρη παραγωγική και καθολικά υποχρεωτική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι σήμερα, ορίζει την υποχρέωση υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών προμηθευτών (ΜΥΦ). Συνεπώς οι εμπλεκόμενοι καλούνται το 2022 να εφαρμόσουν και τα δύο. Δηλαδή να υποβάλουν και δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και ΜΥΦ για το φορολογικό έτος 2021.

Αυτό δημιουργεί επιπλέον διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις και προσθέτει περαιτέρω γραφειοκρατία στους εμπλεκόμενους, αντί να την εξαλείφει. Οι εν ισχύ διατάξεις με την παράλληλη καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA δημιουργούν έντονα διαχειριστικά προβλήματα στην επιχειρηματική και λογιστική-φοροτεχνική κοινότητα, που έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά από την προχειρότητα στην εφαρμογή των μέτρων.

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός στην υποβολή των φορολογικών δεδομένων απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και οργάνωση και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αοριστίες. Για αυτό, καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο Οικονομικών να πάρει θέση στο παραπάνω ζήτημα, δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και συνθήκες για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και της φορολογικής διοίκησης. Στόχος της ψηφιακής μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι η ουσιαστική μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για τους εμπλεκόμενους και η αύξηση της αποτελεσματικότητας. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)