to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τμ. Οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Το Περιβάλλον και οι προστατευόμενες περιοχές δεν είναι lifestyle

Δυο περιστατικά, ενδεικτικά της πλήρους απαξίωσης της περιβαλλοντικής προστασίας επί «επιτελικού κράτους».


Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων με τον πρωθυπουργό στην Πάρνηθα, όπου εκτός από την παραβίαση των περιορισμών της καραντίνας, επιβράβευσε έμπρακτα τις παράνομες πρακτικές τύπου μότοκρος σε μια ορεινή προστατευόμενη περιοχή, ήρθαν οι εικόνες γνωστού reality στην Ελαφόνησο της Λακωνίας με τα 4x4 τροχοφόρα να κακοποιούν το ευαίσθητο οικοσύστημα των αμμοθινών.

Και τα δυο περιστατικά είναι ενδεικτικά της πλήρους απαξίωσης της περιβαλλοντικής προστασίας επί "επιτελικού κράτους" Νέας Δημοκρατίας-Μητσοτάκη και αποδεικνύουν τις ψευδο-πράσινες διακηρύξεις, τονίζει το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είναι παράλληλα απόδειξη της αποδόμησης των περιβαλλοντικών λειτουργιών της πολιτείας που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Το "επιτελικό" κράτος Μητσοτάκη δεν αναπτύσσει πολιτικές για την προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας γιατί βλέπει το προστατευόμενο φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας ως εμπόδιο στην «ανάπτυξη» που προωθεί. Την ίδια ώρα που το αρμόδιο υπουργείο έχει ως μοναδική προτεραιότητα την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εκχώρηση δημόσιων λειτουργιών  αδειοδότησης και ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα, ενώ καταργεί του φορείς των προστατευόμενων περιοχών στερώντας αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες και τις εξυπηρετήσεις στα υπουργεία ή ακόμα χειρότερα στα γραφεία υπουργών.

Υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στην εποχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, την εποχή της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη τήρηση από τη χώρα μας των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος, των ειδών και των οικοτόπων.

Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι οι πολιτικές που συνυπογράφουμε ως χώρα – και στο περιβάλλον ή ειδικά στο περιβάλλον - δεν είναι όμορφες διακηρύξεις που συνθέτουν το επικοινωνιακό προφίλ του Πρωθυπουργού, αλλά αφορούν την πραγματική ζωή (δική μας, άλλων, όλων) και απαιτούν εφαρμογή στην πράξη.

Υπενθυμίζουμε ότι η πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας είναι ένα πραγματικό αναξιοποίητο κεφάλαιο και στην περίοδο μάλιστα της υγειονομικής κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ως αναπτυξιακό εμπόδιο. Ειδικά η προστασία των παράκτιων προστατευόμενων περιοχών επιβάλλεται όχι μόνο για την προστασία της σπάνιας βιοποικιλότητας και την βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στην χώρα μας. Είναι επείγουσα ανάγκη η ουσιαστική προστασία του φυσικού μας πλούτου, για να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές προκλήσεις και την εξάπλωση των πανδημιών.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, το περιβαλλοντικό κίνημα, η κοινωνία των πολιτών, όλες και όλοι, μπορούμε και πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα στο ξεπούλημα του δημόσιου χώρου στην ασυδοσία των δήθεν μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και στην αλαζονεία των καλοταϊσμένων με δημόσιο χρήμα εταιρειών μαζικής επικοινωνίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)