to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τμ. Οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος – φάντασμα

Σήμερα, μετά από ακόμα μια παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το κλίμα και με την επιστήμη να μας χτυπάει ασταμάτητα το καμπανάκι για τις καταστροφικές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη για την ανθρωπότητα, η αναγκαιότητα θέσπισης ενός κλιματικού νόμου δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί.


Ειδικά για μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα, που ήδη δεσμεύεται, συναποφασίζει και συμβάλει στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας.

Μέχρι σήμερα αρκετές χώρες έχουν θεσπίσει κλιματικό νόμο, καθώς αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για τον συντονισμό τόσο των πολιτικών όσο και των μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ανά τομέα της οικονομίας, προβλέποντας παράλληλα και τη συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτή την προσπάθεια. Ως εκ τούτου ο κλιματικός νόμος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών.

Στην Ελλάδα όμως, στο δρόμο για τη δημιουργία ενός εθνικού κλιματικού νόμου μετράμε ήδη αρκετά επεισόδια. Τη συζήτηση άνοιξε η Κυβέρνηση τον Μάιο του 2021 σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και από τότε το μόνο που ακούμε είναι ανακοινώσεις για τον χρόνο, το περιεχόμενο και τη δημοκρατική διαδικασία συμπερίληψης των πολιτών καθώς και εμπλοκής όλων των τομεακών πολιτικών μέχρι την υιοθέτησή του,  την ενεργοποίηση της νέας γενιάς καθώς αυτή βρίσκεται στον πυρήνα της διαδικασίας μετάβασης, αλλά τίποτα παραπάνω. Η διαβούλευση με την κοινωνία που επικαλείται η Κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη, ενώ η δημοσίευση της Κυβερνητικής πρότασης για τον κλιματικό νόμο έγινε μόλις στις 24 Νοεμβρίου.


Από το αφηρημένο χρονοδιάγραμμα «σε μερικούς μήνες», «το επόμενο διάστημα», «πριν την COP 26» φτάσαμε στην παρουσίαση σχεδίου κλιματικού νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Νοεμβρίου 2021, έπειτα στην ανακοίνωση συνέντευξης τύπου για τις 15 Νοεμβρίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία όμως αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή και τελικά στην πραγματοποίησή της στις 18 Νοεμβρίου  ΧΩΡΙΣ κείμενο πρότασης αλλά με παρουσίαση και ενημερωτικό σημείωμα για να ακολουθήσει με μεγάλη καθυστέρηση η χθεσινοβραδινή ανάρτηση του σχεδίου νόμου. 


Αυτή είναι η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει η Κυβέρνηση το θέμα του Εθνικού Κλιματικού Νόμου. Αυτή είναι η «επιτελικότητα» και η «αριστεία» για ένα καθοριστικό ζήτημα για την ενεργειακή, κλιματική, περιβαλλοντική, αναπτυξιακή και κοινωνική εθνική πολιτική των επόμενων δεκαετιών στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα.


Θα προβούμε σε αναλυτικό σχολιασμό του «περιεχομένου» του Εθνικού Κλιματικού Νόμου αφού μελετήσουμε το κείμενό του.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο εθνικός κλιματικός νόμος θα πρέπει να προβλέπει:

·         την κλιματική ουδετερότητα (μηδενικές καθαρές εκπομπές) έως το 2045 με σαφείς ενδιάμεσους στόχους και τήρηση κλιματικού προϋπολογισμού ανά 5-ετία.

·         την ενσωμάτωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης ως βασικές αρχές της πορείας για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία

·         τη θέσπισης ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής εγνωσμένου κύρους, για την αναθεώρηση των ενδιάμεσων στόχων μείωσης εκπομπών και της κατεύθυνσης πολιτικής

·         ένα διαφανές και συμμετοχικό πλαίσιο διακυβέρνησης, με επαρκείς χρόνους διαβούλευσης σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό, τον κλιματικό προϋπολογισμό, και τον απολογισμό εκπομπών

·         την εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία και της πολιτικής διαφάνειας σε ό,τι αφορά το κλιματικό αποτύπωμα όλων των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων

·         την ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που παραμένουν παγωμένες εδώ και δύο χρόνια, και οι οποίες απαιτούνται για να μπορέσει η χώρα μας να ανταπεξέλθει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

·         τον πλήρη συντονισμό δράσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, με τη θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, προκειμένου να υπάρξει μία συνολική και δίκαιη μετάβαση για όλους

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)