to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 15.04.2020

Οικονομία

Τμ. Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ: 48 εργαζόμενοι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε αδικαιολόγητη αναστολή εργασιακής σχέσης

«Η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. καταχράται τη δυνατότητα του νόμου»


Η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. χωρίς καμία αιτιολόγηση θέτει σε αναστολή εργασιακής σχέσης σαράντα οκτώ από τους 420 εργαζόμενους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το διάστημα από 15.4 έως 29.5.2020.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλου του κόσμου, είναι μία από τις κατηγορίες εργαζομένων της πρώτης γραμμής που διακινδυνεύουν προκειμένου η πλειονότητα του πληθυσμού να μπορεί να ζει σε συνθήκες καραντίνας.

Αυτή η κίνηση προξενεί εύλογα ερωτήματα με δεδομένο ότι η εταιρεία είναι διαχρονικά κερδοφόρα και πριν που ήταν δημόσια αλλά και τα τελευταία δύο χρόνια που είναι ιδιωτική. Το 2018 και το 2019 έκλεισαν με διαδοχική αύξηση της κίνησης, των εσόδων και των κερδών της εταιρείας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου των συνδικάτων στο λιμάνι υπάρχουν 10 πλοία σε αναμονή και εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερωριακά προκειμένου να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλειάς.

Σε δελτίο τύπου (30.3.2020) η εταιρεία δήλωνε «είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συνεισφέρουμε ισχυρά στην ευημερία τόσο των εργαζομένων μας όσο και των πελατών και των συνεργατών μας κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο και θα συνεχίσουμε αδιατάρακτα τις προσπάθειες μας στην κατεύθυνση αυτή».

Μετά την χθεσινή της απόφαση να αναστείλει την εργασιακή σχέση στο 10% περίπου του εργατικού δυναμικού της η παραπάνω δήλωση ακούγεται τουλάχιστον αναληθής.

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της πολυεθνικής διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ να κάνει χρήση των μέτρων στήριξης που έλαβε η Ελληνική Πολιτεία προκειμένου να στηρίξει κυρίως τις επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας;

Τέλος ποια στάση κράτησε το ΤΑΙΠΕΔ που συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρίας όπου, υποτίθεται, ότι διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον; Αν και δείγμα γραφής έδωσε μόλις πρόσφατα που εν μέσω πανδημίας αποφάσισε να προχωρήσει με την διαδικασία της πώλησης μετοχών τεσσάρων (4) οικονομικά εύρωστων λιμανιών.

Συντασσόμαστε με τους εργαζόμενους και ζητάμε από:

-την Κυβέρνηση άμεσα να εξαιρεθεί η ΟΛΘ ΑΕ από τις πληττόμενες εταιρείες

-την ΟΛΘ ΑΕ να ανακαλέσει την αναστολή στων συμβάσεων εργασία του προσωπικού, σε μία κίνηση σοβαρής και ηθικής στάσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)