to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 20.07.2020

Κοινωνία

Τμ. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η διαχείριση της κυβέρνησης στα θέματα Παιδικής Προστασίας

Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καταγγέλλει στην κοινή γνώμη την παντελή αδυναμία τηςπολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να εφαρμόσει ένα οργανωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Παιδική Προστασία και τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν στον ευαίσθητο αυτό χώρο.


Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καταγγέλλει στην κοινή γνώμη την παντελή αδυναμία τηςπολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να εφαρμόσει ένα οργανωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Παιδική Προστασία και τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Αποτέλεσμα είναι ότι στα δημόσια ιδρύματα προστασίας παιδιών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας(Κ.Κ.Π.) όλων των Περιφερειών της χώρας η σοβαρή έλλειψη προσωπικού, κυρίωςεξειδικευμένου και επιστημονικού, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη φροντίδα των φιλοξενουμένων παιδιών που θα μπορούσε οριακά να χαρακτηρισθεί και ως παραμέληση.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιληφθεί ότι απαιτείται άμεσα:

·         Να προχωρήσει, χωρίς καμία καθυστέρηση, στην πρόσληψη όλων των  ειδικοτήτων της διεπιστημονικής ομάδας αναδοχής.

·         Να εγκρίνει τους σύγχρονους Οργανισμούς Λειτουργίας των ΚΚΠΠ όλης της χώρας που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει καθώς και να υλοποιήσει το αναλυτικό πρόγραμμα  Αποϊδρυματοποίησης που ανέστειλε η ΝΔ.

·         Να προκηρύξει και να καλύψει όλες τις κενές οργανικές θέσεις των ΚΚΠΠ όλης της χώρας (Κοινωνικών Λειτουργών, λοιπών επιστημόνων και άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων)

·         Να σταματήσει τις μετακινήσεις Κοινωνικών Λειτουργών των δομών του ΚΚΠΠ Αττικής και να ανακαλέσει όσες εγκρίθηκαν.

Το θέμα δημοσιοποίησε, με επιστολή του προς την Κυβέρνηση και τα κόμματα, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) Ν.Π.Δ.Δ., που κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ανακαλέσει αποσπάσεις και να καλύψει άμεσα τις κενές οργανικές θέσεις των προνοιακών δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ), και να τις αναδιοργανώσει ώστε να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα Υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας.

Ιδιαίτερα στις δομές του ΚΚΠΠ Αττικής το έλλειμμα σε επιστημονικό προσωπικό εξαιτίας της περιόδου των μνημονίων,είναι πολύ μεγάλο. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση της προγραμματισμένης από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρόσληψης 13 Κοινωνικών Λειτουργών και 9 Ψυχολόγων, που προβλέπονταν για την υλοποίηση του Σχεδίου Αποϊδρυματοποίησης, προσπαθεί να καλύψει τα κενά που προκύπτουν με εμβαλωματικές κινήσεις, όπως η καταγγελλόμενη από τον ΣΚΛΕ μετακίνηση τριών κοινωνικών λειτουργών από το ΜΗΤΕΡΑ και το ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ στην Παιδόπολη  «Αγ. Βαρβάρα», για να καλύψουν τις σοβαρές ανάγκες των έφηβων κοριτσιών, σε αντικατάσταση της κοινωνικής λειτουργού που μετακινήθηκε στο Υπουργείο.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει προς έγκριση σύγχρονους  Οργανισμούς Λειτουργίας, όπως και αναλυτικό Σχέδιο Αποϊδρυματοποίησης. Όλα αυτά έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, το μεγάλο θέμα της  Αναδοχής, που θα αντικαθιστούσε την ιδρυματική διαβίωση, αποτελεί μέχρι σήμερα το προσφιλές επικοινωνιακό ζήτημα του κ. Πρωθυπουργού (το έχει εγκαινιάσει ήδη δύο φορές με φανταχτερές εκδηλώσεις)  και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς όμως να γίνονται οι απόλυτα αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση του με τους κατάλληλους επιστημονικούς όρους και διασφαλίσεις.

Η Υφυπουργός κα Μιχαηλίδου και ο Πρόεδρος του ΚΚΠΠΑ κ. Λιβανός, πρέπει να καταλάβουν ότι η προστασία των παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ημίμετρα και με προσωρινές λύσεις. Είναι αδιανόητο να έχουν γίνει πρόσφατα προσλήψεις προσωπικού στις οποίες όμως δεν συμπεριελήφθησαν κοινωνικοί λειτουργοί, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των προνοιακών δομών.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του εμβληματικού 4538/18 νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και υιοθεσία, που και η παρούσα Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ως καλό νόμο, απαιτείται, όσο ποτέ άλλοτε, η ύπαρξη της ειδικότητας του Κοινωνικού Λειτουργού πλήρους απασχόλησης σε όλες τις δομές προστασίας παιδιού (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ). Είναι προφανές ότι δεν αρκούν οι διακηρύξεις περί έναρξης του «ταιριάσματος» παιδιών με υποψήφιους γονείς χωρίς να υπάρχουν και οι απαραίτητοι ειδικοί που θα το υλοποιήσουν. Ενέργειες όπως η μετακίνηση του κοινωνικού λειτουργού από την Παιδόπολη είναι αντίθετες με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί ανάπτυξης του θεσμού της αναδοχής και αποδομούν το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.

Αν το Υπουργείο από άγνοια έχει εκλάβει την Αποϊδρυματοποίηση  μόνο ως μείωση του αριθμού των παιδιών στα ιδρύματα, πρέπει να επισημάνουμε με έμφαση ότι ο σύμφωνα με το νόμο, οι ανάδοχες οικογένειες που θα αγκαλιάσουν τα παιδιά εποπτεύονται και υποστηρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια φιλοξενίας τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)