to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 10.08.2022

Κοινωνία

Τμ. Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απάντηση στην Μ. Συρεγγέλα για τις δομές για θύματα έμφυλης βίας

«Η υφυπουργός κ. Συρεγγέλα δεν λέει αλήθεια σχετικά με το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά τις δομές για τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, ενώ ταυτόχρονα οικειοποιείται αυτό το έργο γιατί το δικό της είναι αρκετά φτωχό», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:

Θα πρέπει να της θυμίσουμε ότι:

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΉΡΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΕΙΝΑΙ:

  • Η δια Νόμου (4531/2018)  κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων,  της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

  • Η Ψήφιση του  N.4604|2019 – «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας», που στοχεύει στην πραγμάτωση και εμπέδωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τις υπάρχουσες δομές με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να τελειώνουν χωρίς να έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση και τις δομές να κινδυνεύουν να κλείσουν. Βρήκε χρηματοδότηση και διασφάλισε τη λειτουργία των 62 δομών για τις γυναίκες θύματα βίας (24ωρη γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες φιλοξενίας).

Εμπλούτισε τις υπηρεσίες με εργασιακή συμβουλευτική και παροχή υπηρεσιών σε νέες κατηγορίες ωφελούμενων γυναικών πχ μονογονείς, γυναίκες πρόσφυγες – μετανάστριες κλπ

Σχετικά με το δίκτυο δομών:

Ο ξενώνας Αχαρνών έκλεισε στις 30 Δεκεμβρίου 2018 από κακή διαχείριση του Δήμου.

Ο ξενώνας Κέρκυρας έκλεισε στις 30 Νοεμβρίου 2020 με Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ ΓΓΙΦ και Δήμων για την δημιουργία των 43 ΣΚ και των 19 ξενώνων υπογράφηκαν πριν την έλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη θητεία της κ. Συρεγγέλα. Οι τελευταίες προγραμματικές ήταν με τον Δήμο Σαλαμίνας στις 3-9-2018 και με τον Δήμο Αθηναίων στις 15-4-2019 για δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων.

Το σημαντικό είναι ότι στο νόμο  N.4604|2019 προστέθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης των δομών και από εθνικούς πόρους για να μην υπάρχει πλέον πρόβλημα χρηματοδότησης όταν τελειώνει η χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ. ( ο νόμος προβλέπει ότι τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, οι Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και τα επικοινωνιακά μέσα εικοσιτετράωρης πανελλαδικής υποστήριξης -ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900 μπορεί να καλύπτονται ως προς τη χρηματοδότησή τους από εθνικούς ή και ευρωπαϊκούς πόρους. Σε περίπτωση συγχρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους εφαρμόζονται οι κανόνες και το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ ή άλλου συναφούς προγράμματος συγχρηματοδότησης ή χρηματοδότησης).

Τέλος με μια τέτοια όξυνση του φαινομένου των γυναικοκτονιών μετά από τρεις γυναικοκτονίες μέσα σε τρεις ημέρες, είναι αδιανόητο να μιλάει η υφυπουργός κ. Συρεγγέλα για  «εργαλειοποίηση δολοφονιών για καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες» αντί να προσπαθήσει να ενώσει δυνάμεις για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου και την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)