to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:36 | 23.02.2022

Πολιτική

Τμ. Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επικοινωνιακά την έμφυλη βία

«Η πατριαρχία είναι εδώ. Καθημερινά βγαίνουν στο φώς της δημοσιότητας κακοποιήσεις και βιασμοί γυναικών και μικρών παιδιών», σημειώνει το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε ανακοίνωσή του


Ολόκληρη η ανακοίνωση του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Η τραγική λίστα των γυναικοκτονιών μακραίνει κι άλλο στη χώρα μας, μετά και την πρόσφατη  γυναικοκτονία της 79χρονης Σούζαν που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, στα Γιάννενα.

Η νέα αυτή δολοφονία που μας συγκλόνισε, προκλήθηκε μετά από άγριο ξυλοδαρμό ενώ, λίγες μέρες μετά, προέκυψε κι άλλο περιστατικό με  έναν εξίσου άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη μια  γυναίκα από τον πρ. σύντροφό της  στη μέση του δρόμου, στη Λαμία, και  η οποία σώθηκε χάρη στην παρέμβαση της κοινωνίας .

Η πρώτη γυναικοκτονία στις  αρχές του 2022, δείχνει ότι το  φαινόμενο της έμφυλη βίας εξακολουθεί να είναι εδώ.

Οι άντρες νταήδες που θεωρούν τη γυναίκα κατώτερη, κτήμα τους και με «δικαίωμα» να την κακοποιούν, προκαλώντας ακόμη και το θάνατό της, είναι εδώ.

Η πατριαρχία είναι εδώ. Καθημερινά βγαίνουν στο φώς της δημοσιότητας κακοποιήσεις και βιασμοί γυναικών και μικρών παιδιών.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

Σήμερα, μπορεί οι γυναίκες να άρχισαν να μιλάνε περισσότερο,  η κοινωνία να μην ανέχεται την έμφυλη βία και το σεξισμό, να αντιδρά και να δείχνει την αλληλεγγύη της στις γυναίκες που είναι θύματα κακοποίησης, όμως για να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό φαινόμενο της έμφυλης βίας και να σταματήσουν οι πολύμορφες κακοποιήσεις και οι γυναικοκτονίες, ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος και απαιτητικός. Χρειάζονται αποτελεσματικές οριζόντιες πολιτικές και συμπεριληπτικά έργα, ενώ κρίσιμη είναι η αξιοποίηση των απαραίτητων πόρων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και του Κ. Μητσοτάκη, απέτυχε να αντιμετωπίσει την έμφυλη βία. Αντιμετωπίζει επικοινωνιακά το πρόβλημα, ενώ δαπανά δισεκατομμύρια με αδιαφάνεια χωρίς να δίνει πόρους σε έργα και πολιτικές που θα στηρίξουν ουσιαστικά τις γυναίκες και τα παιδιά.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παλεύει για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας που μεταξύ άλλων,  θα ασκήσει οριζόντιες πολιτικές για την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, αξιοποιώντας το θετικό έργο της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας του και αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα νέα προβλήματα της εποχής.

Δεσμεύεται για: 

  • Τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» ως νέο έγκλημα στον ποινικό κώδικα. Η «γυναικοκτονία» θα μπει και στις αίθουσες των δικαστηρίων, γιατί το συγκεκριμένο έγκλημα, έχει φύλο και πρέπει να είναι ορατό.
  • Τη συγκρότηση όλων των ειδικών τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε αστυνομικό τμήμα πανελλαδικά,  με 24ωρη συνεχή λειτουργία και στελεχωμένα με το αναγκαίο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Την αναβάθμιση και την αύξηση των δημόσιων δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας, τηλεφωνική γραμμή SOS 15900) για τις γυναίκες θύματα κακοποίησης.
  • Την άμεση και εύκολη πρόσβαση στους Ξενώνες Φιλοξενίας και τη συνεχή λειτουργία της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας.
  • Την εκπόνηση ειδικών και μόνιμων προγραμμάτων εμπέδωσης της κουλτούρας του σεβασμού και της έμφυλης ισότητας, σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα ΜΜΕ, την αστυνομία, το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα, κλπ.
  • Την πλήρη εφαρμογή του ν.4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και του ν.4604/2019(Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων)
  • Την κατάργηση του νόμου 4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.
  • Την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για θέματα ισότητας των φύλων και καταπολέμησης της έμφυλης βίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)