to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 06.01.2021

Πολιτική

Τμ. Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η ισότητα των φύλων στη σκιά του δημογραφικού και της οικογένειας

Μόλις 17% η συμμετοχή των γυναικών στο νέο σχηματισμό της κυβέρνησης, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


«Οι ακροδεξιές μετατοπίσεις του ανασχηματισμού του Κ. Μητσοτάκη ακρωτηριάζουν τη γυναικεία χειραφέτηση» τονίζει το τμ. Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

Η  Ισότητα των Φύλων, είναι γεγονός ότι με τη διακυβέρνηση της  χώρας από τη Ν.Δ όχι μόνο δεν περνάει καλύτερες μέρες, αλλά διαρκώς υποβαθμίζεται, αρχής γενομένης με την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) από το υπουργείο Εσωτερικών και τη μετατροπή της σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η δεξιά κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, δέσμια των αναχρονιστικών αντιλήψεων της, προέβαλε την οικογένεια,  έναντι των πολλαπλών αναγκών και προτεραιοτήτων που επιλέγουν να ιεραρχούν στη ζωή τους τα νέα κορίτσια και οι γυναίκες, στη  σύγχρονη εποχή, θέλοντας έτσι να αλλάξει ή και να ακυρώσει την ατζέντα αλλά και πολλές από τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η απουσία εφαρμογής σοβαρών πολιτικών με σκοπό τη μείωση της γυναικείας ανεργίας, την  εργασιακή  και επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών αλλά και τη συμφιλίωση της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής, κατέρριψε και το επιχείρημα-δικαιολογία για τη δήθεν αναβάθμιση της, με τη μετατόπιση της ΓΓΙΦ στο υπουργείο Εργασίας.

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό της μεγαλύτερης κυβέρνησης, την τελευταία 15ετία, στην οποία η δραματική συμμετοχή των γυναικών είναι μόλις 17% (10 γυναίκες σε σύνολο 65), ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε ακόμα πιο ακροδεξιά.

Η δημιουργία Υφυπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων με Υφυπουργό αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, που από κάτω θα «κρέμεται» ενδεχομένως, η Ισότητα των Φύλων ως μια ακόμα περισσότερο υποβαθμισμένη Γραμματεία, μας παραπέμπει στις εποχές του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» αλλά και στην πρόσφατη Χρυσή Αυγή, που χαρακτηρίζονται από την εχθρότητα απέναντι στην έμφυλη ισότητα και  την κυριαρχία των πατριαρχικών αντιλήψεων  για τον  κύριο  ρόλο της γυναίκας ως συζύγου, μάνας και νοικοκυράς.

Η σημερινή κυβέρνηση, που ιδεολογικά ταυτίζει την υπογεννητικότητα και την οικογένεια, αποκλειστικά με τις προτεραιότητες και τις ευθύνες των γυναικών,  και ταυτόχρονα θεσμοθετεί αυτή την αντίληψη στην ίδια τη λειτουργία του κράτους και με όσες δυσλειτουργίες αυτό θα προκαλέσει, όπως έγινε και στην προηγούμενη αλλαγή, είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα και την χειραφέτηση των γυναικών. Μας πάει πίσω.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, όχι μόνο δε μένουν στην Ευρώπη των δικαιωμάτων και του διαφωτισμού, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά, η ακραία νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά μετατόπιση των πολιτικών τους, εκτός των άλλων,   και στο θέμα της έμφυλης ισότητας, συναγωνιζόμενη μάλιστα με  άλλες ακροδεξιές κυβερνήσεις που καταστρατηγούν τα γυναικεία δικαιώματα, όπως έγινε πρόσφατα στην Πολωνία, με την προσπάθεια να καταργηθεί το  δικαίωμα στην άμβλωση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δεν πέρασε. Θυμόμαστε άλλωστε τις πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα υπουργού και αντιπροέδρου της Ν.Δ για τις αμβλώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, σε συνέχεια των προοδευτικών πολιτικών που εφάρμοσε για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, με νόμους θεσμούς και δράσεις όταν ήταν στην κυβέρνηση, συνεχίζει και σήμερα να προασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και διεκδικεί την αναβάθμιση και την ορατότητα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων καθώς και των εργαζομένων σε αυτή, με βασικό στόχο τη δημιουργία Υπουργείου Ισότητας των Φύλων, όπως γίνεται σε χώρες της Ευρώπης και όπως το διεκδικεί το φεμινιστικό και γυναικείο κίνημα.

Κυρίως όμως,  γιατί αυτό απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας  για την κατάκτηση και εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την αναβάθμιση της θέσης των γυναικών, οι οποίες θα είναι ο απαραίτητος και βασικός μοχλός για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση που θα φέρει μια νέα εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)