to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 29.05.2023

Πολιτική

Τμ. Εργατ. Πολιτικής & Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το μεροκάματο του τρόμου - Να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες»

«Γιατί οι ζωές των εργαζομένων μετράνε»


Κοινή ανακοίνωση των τμημάτων Εργατικής Πολιτικής & Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Το μεροκάματο του τρόμου / Να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες»

Μόλις σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης εξηγούσε στο ΜΕGA για την τάξη που επέβαλλε η κυβέρνησή του στο Πέραμα και για τις δουλειές που δημιούργησε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (ΝΕΖ).

Λίγο αργότερα ήρθε να τον διαψεύσει για άλλη μία φορά, με οδυνηρό τρόπο, η πραγματικότητα.  Στη Νο 3 δεξαμενή της ΝΕΖ, σημειώθηκε νέο εργατικό ατύχημα.   Απολογισμός ένα εργαζόμενος νεκρός και δύο τραυματίες.

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες κάνουν ξανά λόγο για ελλιπή μέτρα ασφάλειας και για μηδαμινούς ελέγχους.

Αιτία, η από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πρόληψη των ατυχημάτων και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.   Θυμίζουμε την κατάργηση του ΣΕΠΕ.  Καθώς και την κατάργηση της  Δημόσιας Αρχής Λιμένα λίγο αργότερα που είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τι συμβαίνει στους χώρους του λιμανιού.

Επιτρέπεται λοιπόν σε ασύδοτους εργοδότες να μην τηρούν τους απαιτούμενους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων.

Αποδείχθηκε, δυστυχώς με πολύ μεγάλο κόστος, αφού έχουν συμβεί  πολλά ατυχήματα και έχουν χαθεί τόσες ζωές εργαζομένων, ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαξιώνει πλήρως τους εργαζόμενους, καταργεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο λήψης μέτρων για την ασφάλειά τους και φέρει την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό.

Απόλυτη ευθύνη έχει και για το γεγονός ότι έδωσε την δυνατότητα στην Cosco να μην εκτελέσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις που προέβλεπε η Σύμβαση Παραχώρησης του 2016 ειδικά για τη ΝΕΖ, ύψους 55.000.000 ευρώ.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνει ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που θα διασφάλιζε ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στο χώρο.

Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση και την διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού ατυχήματος και την απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους.

Απαιτούμε την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων ασφαλείας που ορίζονται από τον νόμο για όλες τις εργασίες που εκτελούνται στη Ζώνη,

Απαιτούμε την ανασύσταση και την πλήρη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών που θα επιβλέπουν την τήρησή τους.

Γιατί οι ζωές των εργαζομένων μετράνε

Γιατί το μεροκάματό τους δεν πρέπει να  είναι μεροκάματο του τρόμου.

Στηρίζουμε τους εργαζομένους που διεκδικούν το αυτονόητο, ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΖ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ.

Εκφράζουμε την οδύνη μας για το θάνατο του εργαζομένου και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)