to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 22.05.2021

Πολιτική

Τμ. Διεθνών Σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Πιο ζωντανή από ποτέ η μνήμη του Γ. Λαμπράκη

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχοντας ως κεντρικό άξονα της δράσης του την υπεράσπιση της ειρήνης, τιμά την μνήμη του Μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, 58 χρόνια από την δολοφονία του στην Θεσσαλονίκη.


Όπως προσθέτει το Τμ. Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ανακοίνωσή του:

Τότε, δέσποζε ο ψυχρός πόλεμος, με ορατό τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος και τα κινήματα της ειρήνης είχαν ως προτεραιότητα τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, πολυβαλκανιονίκης, αντιστασιακός, υφηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής της Αριστεράς συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, τέθηκε επικεφαλής της πρώτης μαραθώνιας πορείας ειρήνης στις 21 Απριλίου 1963, ενώ πρωτοστατούσε και στην προώθηση της ιδέας μιας απύραυλης Βαλκανικής, διεκδικώντας στο πλαίσιο αυτό μια Ελλάδα χωρίς βάσεις και πυρηνικά.

Η ευρύτατη απήχηση των αγώνων του  λόγω της πολυδιάστατης προσωπικότητάς του, τον έκαναν στόχο τόσο του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς, όσο και του φασιστικού παρακράτους. Όμως, η στυγερή δολοφονία του μπροστά στα μάτια των αστυνομικών αρχών της Θεσσαλονίκης, πυροδότησε μαζικότατες λαϊκές αντιδράσεις, κυρίως μέσα στην νέα γενιά, αλλά και τον διεθνή χώρο.

Με δεδομένη την συνεχιζόμενη φονική επέλαση της πανδημίας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο Γρηγόρης Λαμπράκης πρωτοπόρησε και σε μελέτες στον τομέα της Ιατρικής, αλλά και άνοιγε τα ιατρεία του σε Πειραιά και Αθήνα στους άπορους και φτωχούς, αποκαλούμενος για την δράση του αυτή, «γιατρός των φτωχών».

Στην διάρκεια της κατοχής, ως μέλος του ΕΑΜ ίδρυσε το Ταμείο Υγείας Περιθάλψεως Αθλητών (ΤΥΠΑ), ενώ μεταπολεμικά,  υπήρξε εκ των συνιδρυτών του ΣΕΓΑΣ.

Σε μια περίοδο που η ειρήνη ματώνει σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στην μαρτυρική Παλαιστίνη τις τελευταίες μέρες,  μνήμη Λαμπράκη σημαίνει διαρκής αγώνας για ειρήνη και διεθνή αλληλεγγύη. Θυμίζουμε ένα σύνθημα που ανταποκρίνεται και στην φιλοσοφία του Γρηγόρη Λαμπράκη: «Ειρήνη η μόνη επιλογή – αφοπλισμός – ανάπτυξη-ζωή».

Αυτό καλούμαστε να διεκδικήσουμε και ως ελληνική κοινωνία, τιμώντας την μνήμη του βουλευτή της Αριστεράς,  του οποίου η δράση και η θυσία εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά και υπερηφάνειας, για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)