to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 23.03.2021

Κοινωνία

Τμ. Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Απαιτούμε λήψη μέτρων άμεσα στο Δρομοκαΐτειο και σε όλες τις δομές κλειστού τύπου

«Οι τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε νοσοκομεία, δομές ψυχικής υγείας και ιδρύματα, έρχονται να καταδείξουν με τον χειρότερο τρόπο την ανεπάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ και την αδυναμία της να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των πλέον ευάλωτων πολιτών, δίχως να καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως επιτάσσουν οι θεσμοί ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους».


Ανακοίνωση Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

To Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζουν ότι η ευαλωτότητα των αναπήρων και των χρόνιων ασθενών στη λοίμωξη COVID-19 σε συνδυασμό με τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ήδη ο συγκεκριμένος πληθυσμός πολύ πριν την πανδημία, δύνανται να συντελέσουν σε αύξηση των διακρίσεων.

Και επισημαίνει:

Πριν λίγες μέρες στην διακήρυξή της για τη “στρατηγική των δικαιωμάτων των αναπήρων 2021-2030” η ΕΕ ανακοίνωσε: “την οικοδόμηση μιας Ένωσης ισότητας με κάθε έννοια του όρου” και τόνισε ότι “η πανδημία της Covid-19 και οι οικονομικές συνέπειές οξύνουν τα εμπόδια και τις ανισότητες”. Εν συνεχεία αναφέρεται ότι “τα ανάπηρα άτομα που ζουν σε ιδρύματα κλειστής φροντίδας εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και βιώνουν μεγαλύτερη απομόνωση”.

Στην ανακοίνωση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Αναπηρική Πολιτική ο Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι “οι ανάπηροι συμπολίτες μας βρέθηκαν κυριολεκτικά στο περιθώριο από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Έγιναν ελάχιστες υποδείξεις για καθοδήγηση και υποστήριξη, παρόλο που αποτελούν μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου. Τα μέτρα που πάρθηκαν καθορίστηκαν βάσει της κανονικότητας. Τα ζητήματα της καταπίεσης και της κοινωνικής περιθωριοποίησης που βιώνουν τα ανάπηρα άτομα, οι χρόνιοι ασθενείς και οι οικογένειες τους οδήγησαν σε μεγαλύτερες διακρίσεις” τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να ληφθούν αμέσως μέτρα για την προστασία των αναπήρων και τη μεθοδευμένη στήριξή τους από το σύστημα υγείας.

Οι τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε νοσοκομεία, δομές ψυχικής υγείας και ιδρύματα, έρχονται να καταδείξουν με τον χειρότερο τρόπο την ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και την αδυναμία της να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των πλέον ευάλωτων πολιτών, δίχως να καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως επιτάσσουν οι θεσμοί ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Αναπόφευκτα, το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποχρεούται να  υπενθυμίσει στην κυβέρνηση ότι η χώρα μας έχει κυρώσει με νόμο του κράτους τη διεθνή σύμβαση των δικαιωμάτων των αναπήρων του ΟΗΕ, με βάση την οποία τα κράτη πρέπει να λαμβάνουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των αναπήρων σε καταστάσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων ένοπλων συγκρούσεων, των έκτακτων ανθρωπιστικών καταστάσεων και της εμφάνισης φυσικών καταστροφών».

Αντί για πρόωρη λήψη μέτρων, η κυβέρνηση επέλεξε το καθεστώς εξαίρεσης, την αορατότητα και την κοινωνική απομόνωση των ψυχικά ασθενών που διαβιούν ή νοσηλεύονται σε κλειστού τύπου δομές και άσυλα.

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στο Δρομοκαΐτειο, η ανεπίσημη και πρόχειρη μετατροπή σε κλινική COVID-19 της Ψυχογηριατρικής κλινικής του, οι ελλείψεις σε κατάλληλα ειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εργαστήρια, η στέρηση ακόμα και του δικαιώματος των  νοσηλευόμενων για προαυλισμό και οι φόβοι για παρατεταμένη μηχανική́ καθήλωση ή προστατευτικό κλινοστατισμό για τους συνανθρώπους μας με ψυχιατρική εμπειρία που διαβιούν ούτως ή άλλως σε συνθήκες στρατωνισμού, αποδεικνύουν την εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης ώστε να διασφαλίσει τα αυτονόητα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να λάβει άμεσα μέτρα για το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, όπως και για κάθε δομή κλειστού τύπου στη χώρα, ώστε να διασφαλιστούν δίχως διακρίσεις και εξαιρέσεις οι ζωές των αναπήρων σε αυτές.

Η ουσιαστική προστασία από την πανδημία, τόσο για τους ανάπηρους και χρόνιους ασθενείς, όσο και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δίνει καθημερινά άνιση μάχη δεν εξασφαλίζεται μέσα από το παιχνίδι φθηνών εντυπώσεων στην κοινωνία του θεάματος, αλλά αποδεικνύεται έμπρακτα με μέτρα που λαμβάνονται έγκαιρα και πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)