to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 11.01.2021

Οικονομία

Τμ. Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Μες στα πολλά παινέματα τα πιο πολλά είναι ψέματα»

Όπως και πέρυσι τέτοια περίοδο, έτσι και φέτος το ΥΠΑΑΤ λέει μισές αλήθειες και παραπλανάει την κοινή γνώμη, υποστηρίζει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.


Κομπάζει το ΥΠΑΑΤ σε Δελτίο Τύπου του ότι η απορρόφηση των 715 εκατ. € στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2020 «συγκαταλέγεται στις καλύτερες διαχρονικά και στις υψηλότερες σε σχέση και με τη συνολικότερη πρόοδο υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ» και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα υψηλά ποσοστά απορρόφησης, εντάξεων, νομικών δεσμεύσεων, αλλά και στην υπερκάλυψη του κανόνα ν+3 της ΕΕ για τις πληρωμές του 2020.

Όπως και πέρυσι τέτοια περίοδο, έτσι και φέτος το ΥΠΑΑΤ λέει μισές αλήθειες και παραπλανάει την κοινή γνώμη.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής:

Απαντήσαμε πέρυσι, απαντάμε και φέτος με στοιχεία.

Πέρυσι απαντήσαμε ότι οι δάφνες που διεκδικούσε για τον εαυτό της για το δεύτερο μισό του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν όλα όσα αμφισβητούσε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τα μέσα το 2019. Μάλιστα και τα υψηλά ποσοστά απορρόφησης πόρων, και των εντάξεων, και των νομικών δεσμεύσεων, όπως και η κάλυψη των στόχων του ν+3 που θέτει η ΕΕ, είχαν εξασφαλιστεί από το 2018 και δρομολογηθεί στο πρώτο ήμισυ του 2019 (αυτά τα επιβεβαιώνουν τα ίδια τα στοιχεία αλλά και η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του Ιουνίου 2019).

Και αντί φέτος το ΥΠΑΑΤ να ενημερώσει υπεύθυνα τον αγροτικό κόσμο για τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία παραποιεί την πραγματικότητα για να καλύψει την ανεπάρκειά της.

Συγκεκριμένα μας λέει ότι κατάφερε απορρόφηση ρεκόρ που ανήλθε στα 715 εκ. € αλλά δεν μας λέει ότι 126 εκ. € από αυτά είναι το ειδικό κορωνοϊομέτρο 21 για την άμεση πληρωμή των ελαιοπαραγωγών. Που αν το αφαιρέσει κανείς η απορρόφηση πέφτει στα 589 εκατ. πολύ κάτω από τα 620 εκατ. του 2019 και πολύ πιο κάτω από τα 680 εκατ. του 2018.

Μάλιστα αν θέλουμε σοβαρά να δούμε την πραγματική πρόοδο της απορρόφησης στον πέμπτο χρόνο του ΠΑΑ πρέπει να δούμε τα κρίσιμα επενδυτικά μέτρα.

Αν αφαιρέσουμε λοιπόν την εξισωτική, τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και την βιολογική γεωργία, που συνδιαμορφώνουν μαζί απορρόφηση 450 εκατ. € περίπου, τότε αυτό που μένει για τα υπόλοιπα ιδιωτικά και δημόσια επενδυτικά μέτρα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, η Μεταποίηση, το Leader, τα Εγγειοβελτιωτικά έργα και οι Ομάδες Παραγωγών, η απορρόφηση περιορίζεται στο ιστορικά χαμηλό των 140 εκατ. στον πέμπτο χρόνο υλοποίησης του ΠΑΑ. Που είναι λοιπόν οι πραγματικές επιδόσεις;

Η ‘φιλοεπενδυτική’ ΝΔ που οικειοποιήθηκε τις υπερδεσμεύσεις που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ στα επενδυτικά μέτρα, που τρόμαξε να ξεκολλήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν δημοπράτησε τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα που ένταξε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, κόλλησε στη λάσπη της πανδημίας και της ανεπάρκειάς της να διαχειριστεί την κρίση και τις κορωνοενισχύσεις αφήνοντας για καιρό τον αγροτικό κόσμο αβοήθητο.

Αντί να πει η ΝΔ στον αγροτικό κόσμο τι σχεδιάζει για την ΚΑΠ, για το Ταμείο Ανάκαμψης, για την μεταβατική περίοδο 2021-2023, τι μέτρα θα πάρει για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας και στήριξης του γεωργικού εισοδήματος, κρύβει την αλήθεια και διεκδικεί για τον εαυτό της την επιβράβευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)