to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:16 | 03.10.2012

left.gr

Πολιτική

Της λίστας τα καμώματα... - ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Οι δικαιολογίες Βενιζέλου είναι πολιτικά απαράδεκτες»

Ατέλειωτη μοιάζει πλέον η συζήτηση με τη λίστα με 1.991 ονόματα καταθετών που έστειλαν απ' την Ελβετία...


Χάθηκε η λίστα στους διαδρόμους υπουργείων... Με αστείες δικαιολογίες πολιτικοί παράγοντες προσπαθούν να εξηγήσουν την αφάνειά της και την αχρηστία της.


Η περίφημη λίστα της Λαγκάρντ ταξιδεύει από «χέρι σε χέρι», με την όλη υπόθεση να θυμίζει κωμωδία.
Μετά τις αιχμές που άφησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τον διάδοχο του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε χθες στην κυβέρνηση τη λίστα που παρέλαβε ατύπως από τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη. 

Στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου παρέδωσε τον φάκελο, οποίος περιείχε ένα «φλασάκι» USB στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο. Εκείνος με τη σειρά του χωρίς να το ανοίξει, όπως υποστήριξε, συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο και το παρέδωσε στον Γρηγόρη Πεπόνη.

Μετά τη συνάντηση τους προϊσταμένου του ΣΔΟΕ με τον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τον χρόνο που ξεκίνησαν οι έρευνες για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ονόματα των 36 πολιτικών προσώπων.


Ο οικονομικός εισαγγελέας επιχειρεί να ρίξει φως στην υπόθεση ερευνώντας που βρισκόταν η λίστα και γιατί δεν αξιοποιήθηκε. Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.


Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των πρώην και νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα με τα ονόματα 36 πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται για παράνομο πλουτισμό.



ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Οι δικαιολογίες Βενιζέλου είναι πολιτικά απαράδεκτες»


Σε σημερινή ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρει:

«Το γεγονός ότι επί δύο χρόνια οι δύο υπουργοί Οικονομικών, που εισηγήθηκαν τα πιο καταστροφικά μέτρα που έχει γνωρίσει ο τόπος, είχαν στα συρτάρια τους λίστα φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να θεωρήσουν σκόπιμο να ενημερώσουν τη Βουλή, συνιστά μείζον πολιτικό θέμα. Την ίδια στιγμή, που οι ομόλογοί τους στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, βάσει παρόμοιων στοιχείων, εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης συγκάλυψαν μια τέτοια υπόθεση, με την ίδια ευκολία που πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις. 
Οι δικαιολογίες του κ. Βενιζέλου για τους λόγους που δεν αξιοποιήθηκε η λίστα στερούνται σοβαρότητας και είναι πολιτικά απαράδεκτες, αλλά είναι ταυτόχρονα και ενδεικτικές μιας πολιτικής που βάζει στο στόχαστρό της τα ασθενέστερα στρώματα για να κάνει πλάτες στους ισχυρούς. Είναι η στιγμή της επιτάχυνσης των διαδικασιών που αφορούν στη νομική διαλεύκανση της υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών.»

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Επί δύο χρόνια δεν φρόντισαν να πράξουν το αυτονόητο»



Ανακοίνωση για την «εξαφανισμένη» λίστα Λαγκάρντ εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και χτες Τρίτη 2/10.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ, των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. 

Επί δύο χρόνια δεν φρόντισαν να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν την έγκριση της Επιτροπής ώστε να ζητηθεί από το ΣΔΟΕ η διενέργεια έρευνας.

Δεν τους πέρασε από το μυαλό να πράξουν ό,τι και οι ομόλογοί τους στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και αλλού, όπου βάσει παρόμοιων στοιχείων διεκδίκησαν και εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους, αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Και το κυριότερο, επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος.

Άραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες;

Τα ερωτηματικά είναι πολλά και σοβαρά και καλό θα ήταν να αναζητήσει τις απαντήσεις, ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Τέλος, ευελπιστούμε ότι έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση θα παραδώσει άμεσα την επίμαχη λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.»


Διαβάστε επίσης: 


Λίστα, λίστα, πού είσαι λίστα; Α, μωρέ, να την!



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)