Το δάνειο των 250 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς θα εξυπηρετείται από τον παραχωρησιούχο επενδυτή, ενώ ο υπόλοιπος δανεισμός από την Εγνατία Οδό ΑΕ η οποία παραμένει στο Δημόσιο.
Στην τελική ευθεία είναι η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, καθώς, τα δύο βασικότερα εμπόδια που καθυστερούσαν το εγχείρημα, δηλαδή οι δανειακές υποχρεώσεις και το πλάνο της αποκρατικοποίησης, φαίνεται να έχουν αρθεί.
Στο προσφερόμενο τίμημα ενσωματώνται, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, στο πρόσφταο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών, η αξία του δανεισμού της Τράπεζας Πειραιώς και ο επενδυτής θα αναλάβει την εξυπηρέτησή του, καταβάλλοντας μικρότερο τίμημα σε μετρητά.
Ειδικότερα, οι οφειλές της Εγνατίας Οδού από δανειακές συµβάσεις που είχε συνάψει µε τράπεζες, «για την εξασφάλιση των οποίων έχουν συσταθεί εµπράγµατα δικαιώµατα επί του δικαιώµατος εκµετάλλευσης» πριν από τη μεταβίβαση της εταιρείας στο Ταµείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), «δύνανται να αναλαµβάνονται από τον ανάδοχο της σύµβασης αξιοποίησης».
Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ «στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιοποίησης του δικαιώµατος εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού», θα μπορεί «να συνάπτει κάθε αναγκαία σύμβαση».
«Από την ανάληψη των οφειλών από τον ανάδοχο της σύµβασης αξιοποίησης... οι κάθε είδους υποχρεώσεις της εταιρείας "Εγνατία Οδός ΑΕ", τόσο από τις δανειακές συµβάσεις όσο και από κάθε άλλη αιτία που συνδέεται µε αυτές, καθώς και οι εµπράγµατες ή προσωπικές εξασφαλίσεις για τις οφειλές αυτές αποσβέννυνται».
Το άλλο δάνειο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), ύψους 400 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί το 2008 με την εγγύηση του Δημοσίου, θα παραμείνει στην Εγνατία Οδό και θα συνεχίσει να εξυπηρετείται από την επιστροφή ΦΠΑ της εταιρείας, ο οποίος πλέον αποδίδεται από το Δημόσιο.
Διόδια
Για τη χρέωση των διοδίων τελών θα εφαρμοστεί η ίδια τιμολογιακή πολιτική που υπάρχει και στις υφιστάμενες συμβάσεις παράχωρησης των αυτοκινητοδρόμων και συνεπώς θα ξεκινά με βάση τα 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ και πληθωριστικής προσαρμογής) και θα έχει ανώτατο «πλαφόν» τα 6 λεπτά ανά χλμ.
Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιώτης παραχωρησιούχος θα αναπτύξει και θα εκμεταλλεύεται 15 σταθμούς διοδίων στον κύριο άξονα και άλλους έξι στους κάθετους άξονες, συνολικά δηλαδή 21 σταθμούς.
Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου σε ιδιώτη επενδυτή θα έχει διάρκεια έως και 40 έτη.
Πηγή: beta.avgi.gr